Bedrijfsgeheimen van ‘Grettaboot’ liggen op straat

Door Carel Brendel, 15 mei 2011

Met aanvulling: Gazaboot wordt steeds meer antropologenboot

 

Wie is de mol? Brandende vraag ongetwijfeld in de gelederen van Nederland-Gaza, de organiserende stichting achter de Nederlandse boot (of deel van een boot) naar Gaza. De Telegraaf heeft de hand gelegd op ‘geheime geluidstapes en onderschepte notulen’, waaruit de krant gisteren ruimschoots citeerde in een grote reportage onder de kop ‘Schepen onder terreur-vlag’.

De mediastrategie en andere bedrijfsgeheimen liggen op straat door deze publicatie. Zo blijkt uit het uitgelekte materiaal dat de activist Amin Abou Rashed inderdaad een hoofdrol speelt binnen de organisatie. Rashed, fondsenwerver voor Hamas en mede-oprichter van de European Campaign to End the Siege of Gaza, is lid van de ‘commissie aankoop en logistiek’ van de Nederlandse Gazaboot. Telegraaf-verslaggever Bart Olmer citeert over hem als volgt uit de notulen: “Zal zich bezighouden met de aankoop van de Nederlands-Italiaanse boot, inzamelen van goederen, opslag en transport. Amin heeft toegezegd het gesprek met Italië aan te gaan. We krijgen via Amin binnenkort de lijst met goederen waarnaar vraag is vanuit de Gazastrook.”

 

De notulen bevestigen ook het aandeel van de Moslimbroeders in de fondsenwerving, die hard nodig is door het uitblijven van steun van grote hulporganisaties als ICCO en Oxfam Novib. Het geld wordt nu binnengehaald door de Stichting ISRAA, lid van de Nederlandse Gaza-stichting – een coalitie van Moslimbroeders, extreemlinkse groepen en christelijke organisaties. ISRAA geldt als een van de opvolgers van Rasheds Stichting Al-Aqsa, waarvan de tegoeden werden bevroren op verzoek van de AIVD wegens mogelijke financiële banden met Hamas. In de notulen van Nederland-Gaza staat het volgende: “Van het geld dat is toegezegd is nog weinig daadwerkelijk overgemaakt. Hopelijk gebeurt dat binnenkort! Stichting ISRAA start deze week een enveloppenactie: er zullen enveloppen gestuurd worden naar moskeeën door heel Nederland om te vragen om donaties. Donateurs zullen een Arabisch/Turkse flyer ontvangen.”

Op de eerste bijeenkomst, schrijft Olmer, waren ‘vele volgelingen aanwezig van Rashed, die de Palestijn en Gretta Duisenberg meermalen begeleidden naar het Midden-Oosten in hun strijd tegen Israël’. Namen noemt de auteur verder niet. Wel staat er boven het artikel een collage met enkele fragmenten van deze notulen. Daaruit blijkt dat Ibrahim Akkari, directeur van ISRAA en een van de grondleggers van de Nederlandse tak van de Moslimbroeders, actief bij de ‘Grettaboot’ is betrokken.

Voor één onderdeel van de fotocollage hoefde de beeldredactie van de Telegraaf niet ver te zoeken. Het gaat om een oud artikel over Rob Groenhuijzen, de voorzitter van Nederland-Gaza. Na zijn arrestatie in 1977 werd Groenhuijzen aan de Basisweg uitgeroepen tot ‘de gevaarlijkste man van Nederland’. Vanuit Capelle aan den IJssel leidde de oud-volleybalinternational een terroristische organisatie.

Door de reportage ligt ook de mediastrategie van de Gazavaarders op tafel. De Volkskrant krijgt een interview aangeboden met een bekende Nederlander, die meevaart of de campagne steunt. In de notulen staat de naam van de redacteur die het interview zou kunnen afnemen. Opiniestukken over Gaza moeten daarentegen ‘bij voorkeur in de NRC’ worden geplaatst.

Het vinden van BN’ers verloopt moeizaam volgens Olmer. Uit bandopnamen zou blijken dat PvdA-coryfee Jan Pronk, ex-GroenLinkser Mohamed Rabbae en rapper Ali Bouali zijn benaderd. Esmaa Alariachi, een van de Meiden van Halal en ambassadeur van de hulpstichting Islamic Relief, heeft wel haar steun aangeboden. Zij heeft zich nog niet officieel uitgesproken over de Gazavloot. (De andere ambassadeurs van deze aan de Moslimbroederschap gelieerde hulporganisatie zijn Elsa van de Loo, in 2010 de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, de rapper Salah Edin en schrijver/tv-maker Abdelhakim Chouaati, bekend van het duo Ab & Sal.)

Een van de geluidstapes gaat over de vraag hoe om te gaan met kritische vragen van journalisten. Eén opmerking in deze discussie is dodelijk voor de campagne. “Wat als uitkomt dat we maar heel weinig hulpgoederen aan boord hebben?” Tja, wat dan? Dan komt uit dat de vloot naar Gaza vooral een politiek doel dient en dat de nood van de bewoners van dit Palestijnse gebied een ondergeschikte rol speelt.

Nederland-Gaza heeft op haar website nog niet gereageerd op de publicatie in De Telegraaf, waarvan de volledige tekst hier te lezen valt.

Aanvulling (17 mei): Als zesde opvarende meldt zich de rapper Manu van Kersbergen, tevens programmamaker en student culturele antropologie aan de Vrije Universiteit. In een interview met State Hiphop Magazine vertelt hij waarom op de Grettaboot heeft aangemonsterd. Het verhaal geeft een aardig inkijkje in het verwrongen denken van sommige activisten. Manu vergelijkt het lot van de Palestijnen namelijk met dat van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. De door Israël veroorzaakte ellende in Gaza komt volgens Manu op het zelfde neer als de door Hitler en zijn trawanten gepleegde massamoord op miljoenen Europese Joden. Letterlijk zegt de rapper namelijk: “(Israël) weet maar al te goed wat de Joden in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan en gaat dezelfde vorm van onderdrukking vervolgens toepassen in de Gazastrook. Hitler is niet dood, zijn geest leeft voort in de oprichting van de staat Israël.”

Hier spreekt geen kansarme figuur zonder opleiding maar een goed opgeleide student aan een Nederlandse universiteit. Van Kersbergen is de derde vertegenwoordiger van de softe wetenschap die zich inscheept. Eerder kondigde politiek antropoloog Martijn Dekker, promovendus aan de VU (die zich overigens veel genuanceerder over het Israëlisch-Palestijnse conflict uitlaat), zijn deelname aan. Woordvoerder Benji de Levie is niet-westers socioloog. En zo wordt de Grettaboot langzaam maar zeker een antropologenboot. Waarom deze beroepsgroep zo ruim aanwezig is, is voer voor antropologen.