Brekend: Moslimbroeders regelen aankoop van Nederlands-Italiaans Gazaschip

Door Carel Brendel, 18 juni 2011


Het Nederlands/Italiaanse schip voor Gaza kost 290.000 euro. Het grootste deel is betaald via organisaties van de Moslimbroederschap, zo blijkt uit een Arabisch document. De details staan te lezen op de website van de Italiaanse
Gazavaarders. 100.000 euro voor de politieke actie met een humanitaire vernisje komt uit Nederland. Een hoop geld om een handvol hulpgoederen af te leveren in de Gazastrook.

De internationale ‘vrijheidsvloot’ zal eind deze maand zonder vlaggenschip naar Gaza opstomen. De Turkse hulporganisatie IHH besloot gisteren om de Mavi Marmara thuis te laten. “Wegens technische problemen,” verklaarde IHH-chef Bülent Yildirim tegen dagblad Hürriyet. Oorzaak daarvan zouden de grote vernielingen zijn die vorig jaar aan boord zijn aangericht door de Israëlische marine. Het was, verkondigde Yildirim, niet gelukt om de Mavi Marmara op tijd te repareren.


Eerder in de week meldde IHH-woordvoerder Hüseyin Oruç, dat de deelname van de Mavi Marmara werd heroverwogen in verband met de politieke crisis in Syrië. Met geen woord repte hij over achterstand in het herstelwerk. Alles wijst er daarom op dat de beslissing is genomen onder druk van de Turkse regering, die op haar beurt weer gevoelig zou zijn voor Amerikaanse pressie.

Met het thuisblijven van de Mavi Marmara is tegelijk de angel uit de vlootoperatie getrokken. Op dit schip vielen vorig jaar negen doden, toen de Israëlische marine de vloot probeerde te stoppen. De Turkse boot zou dit keer maar liefst 500 van de 1000 activisten vervoeren. De rest van het Freedom Flotilla zou, zo meldde gisteren de Telegraaf, bestaan uit ‘drijvende roestbakken’. “Goedkope schepen die op de nominatie stonden om gesloopt te worden, maar die door actievoerders voor weinig geld zijn opgekocht, aldus een Israëlische diplomaat. Veel schepen zijn niet eens zeewaardig.”

Deze wrakke schuiten zullen ‘op hoop van zegen’ de overtocht van Griekenland naar Gaza wagen. In dat licht lijkt het geen verkeerde zet om een priester op te nemen in het Nederlandse steuncomité. Schrijver en theoloog Antoine Bodar verklaarde echter bij Knevel & Van den Brink, dat hij zich terugtrekt als de bemoeienis van de Moslimbroeders wordt aangetoond. Bodar kan vandaag verder schrijven aan zijn afscheidsbrief. De Moslimbroederschap is namelijk tot over de oren betrokken bij de financiering van de Stefano Chiarini, het gezamenlijke actieschip.

ABSPP Oproep

De oproep van ABSPP (klik voor vergroting, pdf)

De details staan in een Arabischtalige oproep op de website van de Associazione Benefica di Solidarietà con il Popolo Palestinense (ABSPP). Volgens dit appèl kost het schip 290.000 euro. In de week voorafgaand aan 9 juni 2011 hebben de ABSPP en de Nederlandse Stichting ISRAA elk 50.000 euro overgemaakt. Beide organisaties zouden, aldus de aankondiging, in de week daarna een tweede tranche van twee keer 50.000 euro overmaken. Van andere zijde was 45.000 euro binnengekomen. Voor de resterende 45.000 euro deed de ABSPP een beroep op haar Palestijnse achterban in Italië.

ISRAA staat voor Internationale Steun Rechtstreeks Aan Armen. De Rotterdamse stichting is een van de opvolgers van de Stichting Al-Aqsa, waarvan de tegoeden zijn bevroren op advies van de AIVD in verband met mogelijk financiering van Hamas-activiteiten. In dit verband is de handtekening van Amin Abou Rashed, een van de gangmakers van de Nederlandse boot, gevonden tijdens een Amerikaans onderzoek naar de Holy Land Foundation, een stichting die fondsen wierf voor de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Al-Aqsa was onderdeel van de Union of Good, een netwerk van charitatieve fondsen onder leiding van Yusuf al-Qaradawi, de geestelijk leider van de internationale Moslimbroederschap.

Directeur van ISRAA is Ibrahim Akkari, net als Abou Rashed een pionier van de Nederlandse Moslimbroederschap. De huidige voorzitter is Mohamed el Doori, tevens penningmeester van de Federatie van Islamitische Organisaties in Nederland. Deze FION was tot voor kort de Nederlandse afdeling van de FIOE, de Europese Moslimbroederschap. FION en ISRAA maken deel uit van de Nederlandse Gaza-coalitie. “Zo is de FION betrokken bij de organisatie van de Vredesvloot in 2010,” berichtte minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner onlangs aan de Tweede Kamer. Anders dan in de tijd van Al-Aqsa is er geen sprake meer van steun aan terroristische activiteiten. Donner: “De AIVD heeft geen concrete aanwijzingen dat de Moslimbroeders andere dan humanitaire doelstellingen van Hamas feitelijk ondersteunen.”

Uit via de Telegraaf uitgelekte notulen van Nederland-Gaza blijkt dat Abou Rashed en Akkari een hoofdrol spelen. Over Abou Rashed noteerde verslaggever Bart Olmer. “Zal zich bezighouden met de aankoop van de Nederlands-Italiaanse boot, inzamelen van goederen, opslag en transport. Amin heeft toegezegd het gesprek met Italië aan te gaan.” Volgens diezelfde notulen blies ISRAA de moeizame fondsenwerving nieuw leven in. “Stichting ISRAA start deze week een enveloppenactie: er zullen enveloppen gestuurd worden naar moskeeën door heel Nederland om te vragen om
donaties.”

In Italië bezegelde Amin Abou Rashed de aankoop van het schip met oude vrienden. De Palestijns-Italiaanse hulporganisatie ABSPP maakte net als de Nederlandse Al-Aqsa Stichting deel uit van Qaradawi’s Union of Good, aldus het Investigative Project on Terrorism (IPT). Volgens de IPT-onderzoekers zijn er nauwe banden tussen ABSPP en Hamas. Italiaanse activisten namen vorig jaar deel aan de gevechten aan boord van de Mavi Marmara.

Zonder de IHH blijft de Moslimbroederschap volop betrokken bij de nieuwe Gazavloot. De beslissing om zonder de Turken uit te varen werd wereldkundig gemaakt op een persconferentie, waar ook Mohammed Sawalha, leider van the International Committee to End the Siege of Gaza, strijdvaardige teksten uitsprak. Deze Sawalha was een van de ondertekenaars van de geruchtmakende Verklaring van Istanboel, waarin opgeroepen werd tot gewapende acties tegen de Britse marine in de wateren bij Gaza. Deze steunverklaring aan Hamas zorgde voor grote spanningen tussen de Britse regering en de sterk door de Moslimbroederschap beheerste Muslim Council of Britain.

Antoine Bodar heeft dus stof genoeg voor zijn bedankbrief aan de stichting Nederland-Gaza. Waar wacht hij nog op?