Europese bureaucraten ondersteunen Qaradawi Jeugd

Door Carel Brendel, 14 augustus 2011

Met aanvulling: Vrijdaggebed in Europees Parlement

 

De Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), de organisatie van de Moslimbroeders in Europa, kent een aantal centrale afdelingen en gespecialiseerde instellingen. De bekendste daarvan is de European Council for Fatwa and Research (ECFR). Deze raad verstrekt onder voorzitterschap van de bekende geestelijke Yusuf al-Qaradawi richtlijnen en adviezen aan Europese moslims. Minder bekend is het Forum of European Muslim Youth & Student Organisations (FEMYSO), een federatie van jongeren- en studentenorganisaties. Kort door de bocht gezegd zou je dit de Qaradawi Jeugd kunnen noemen.

Ibrahim el-Zayat, de voorman de Duitse Moslimbroederschap (Islamitische Gemeinschaft in Deutschland, IGD), was een van de oprichters van Femyso. Onderzoeker Steve Merley van de NEFA Foundation stelde drie jaar geleden vast dat ook andere leiders van de Moslimbroederschap aan de basis hebben gestaan van deze jeugdbeweging. Toen al claimde het in Brussel gevestigde Femyso dat het ‘waardevolle banden had aangeknoopt met het Europese Parlement, de Raad van Europa, de Verenigde Naties en een aantal andere relevante organisaties op Europees niveau’. FEMYSO werd in 2006 opgenomen in een Europese adviesraad voor jeugdzaken. Het doet sinds 2003 mee aan ontmoetingen van de Group of Policy Advisers (GOPA), een denktank van de president van de Europese Commissie.

Dit jaar viert FEMYSO zijn 15-jarige bestaan. Ter gelegenheid daarvan heeft de organisatie een nieuwe website geopend. Daarnaast hield FEMYSO onlangs de eerste European Muslim Youth Conference (EMYC). De conferentie wordt ‘vriendelijk ondersteund’ door de Raad van Europa, het Europees Parlement, de Brusselse deelgemeente Elsene (Ixelles), Din Records (een Frans platenlabel voor rappers) en de World Association of Muslim Youth (WAMY, een vanuit Saoedi-Arabië geleide internationale jeugdorganisatie met nauwe banden met de Moslimbroeders). Ook andere Belgische gemeenten en een aantal non-gouvermentele organisaties (NGO’s) zouden de bijeenkomst hebben ondersteund.

Dat het om meer dan morele steun gaat, blijkt uit een webpagina waarin het Europese directoraat-generaal Education and Culture genoemd wordt als geldschieter in het kader van een ‘Youth in Action’-programma. Klikkend op de knop Read More verschijnt ook de Raad van Europa als verstrekker van fondsen. In partnerschap met de Raad van Europa hield FEMYSO in mei van dit jaar in Straatsburg ook al een seminar over de bestrijding islamofobie, meldde We Are Here. Dat is de Europese versie van Wij Blijven Hier, de Nederlandse website die achter elke boom een islamofoob vermoedt. Islamofobie is, zoals bekend, het loze begrip waarmee elke vorm van kritiek op de islam als racistisch verdacht wordt gemaakt.

Merkwaardig eigenlijk, die Europese sympathie voor de Qaradawi Jeugd. Want de Moslimbroederschap, waarvan de jeugd in zulke goede aarde valt bij de Brusselse bureaucratie, verheugt zich ook in de aandacht van diverse geheime diensten. In een brief aan de Tweede Kamer liet minister Donner (Binnenlandse Zaken) in april nog weten, dat er geen directe dreiging uitgaat van de Nederlandse Moslimbroeders. Maar, zo besloot hij zijn door de AIVD gemaakte rapport, ze kunnen wel degelijk ‘op lange termijn een risico vormen voor de democratische rechtsorde’. In Duitsland rangschikt de Bundesverfassungsschutz de Moslimbroeders onder de ‘legalistische islamistische organisaties’, die hun onwenselijke denkbeelden over de vorming van een islamitisch kalifaat via wettige niet-gewelddadige middelen proberen te bereiken. Daarbij hebben ze zich, zo meent de Duitse geheime dienst, niet losgemaakt van de ‘antidemocratische, totalitaire en antisemitische programma’s van hun ideologen’.

Het is een vreemd idee dat de gleufhoeden dergelijke organisaties in de peiling houden, terwijl de Europese machthebbers diezelfde organisaties van harte ondersteunen. Natuurlijk, door een gesubsidieerd islamitisch jongerencongres gaat het Avondland niet direct ten onder. Maar het is wel zagen aan de boomtak waar we zelf op zitten.

Aanvulling: De Nederlandse studentenorganisatie MashriQ SV is begin juli tijdens de conferentie in Brussel toegelaten als officieel lid van FEMYSO, meldt bestuurslid Umar Chaudry op de Facebookpagina. MashriQ noemt zichzelf de snelst groeiende studentenvereniging van Nederland. Voorzitter is Faisal Mirza, tevens oprichter van Wij Blijven Hier.

Aanvulling 2: (7 september). Inmiddels is op de FEMYSO-site het eerste verslag over de EMYC-conferentie verschenen. De tekst van de Brit Rofiqul Islam werd ongewijzigd overgenomen door We Are Here, de Europese zustersite van Wij Blijven Hier. Uiteraard zonder de vermelding dat FEMYSO de jongerenafdeling is van de FIOE, de Europese Moslimbroederschap. In zijn verslag meet hij nog eens de successen uit die de ‘Qaradawi Jeugd’ in Brussel heeft geboekt. “FEMYSO heeft nauwe banden aangeknoopt met het Europees Parlement, de Raad van Europa, de Verenigde Naties and een aantal andere relevante organisaties op Europees en internationaal niveau. Daarnaast is het nu lid van de Jeugdadviesraad van de Raad van Europa en helpt daarmee met het vormen van de politiek in 47 landen.”

Wat maakt FEMYSO zo bijzonder, vraagt Rofiqul Islam zich af. “Wel, om één voorbeeld te noemen, honderd moslims, mannen en vrouwen, kwamen samen achter een imam voor de khutba (preek) in het Engels en Arabisch tijdens het vrijdagse Jumu’a (gezamenlijke) gebed in het Europees Parlement na een debat over de rol van religie. Hoewel dit speciaal was en misschien een uitzondering, laat het wel zien hoe ver de moslims zijn gekomen.” Precies. In het hart van Europa staat de scheiding van kerk en staat op de tocht door het optreden van een frontorganisatie van de politieke islam, die wordt gesubsidieerd en gefaciliteerd door de Europese machthebbers.