Moslimbroeders breiden hun jongerennetwerk uit

Door Carel Brendel, 15 augustus 2011


Met aanvulling: Oprichter Ontdek Islam niet meer bij FION


Buitenkansje voor bekeerlingen. In oktober kunnen ze een week lang bijna voor niets in een vijfsterrenhotel in Cairo verblijven. Twee dagen lang zullen de deelnemers aan een conferentie voor Europese bekeerlingen toeren langs toeristische attracties. Daarnaast zijn er sociale activiteiten met de Egyptische broeders en zusters. Dat is eens wat anders dan een Spartaans weekeinde in een eenvoudige kampeerboerderij op het Brabantse land. Deelname aan het ‘islamkamp’ kost maar 30 euro per persoon, inclusief maaltijden, maar exclusief vliegticket en visum. De mogelijkheid bestaat om niet-islamitische familieleden mee te nemen zodat ook zij tot de islam kunnen worden bekeerd.


Op het programma staan vier workshops. De belangrijkste spreker is prof. Jamal Badawi, kopstuk van de Moslimbroeders in Noord-Amerika, en in december 2009 spreker op een door website Ontdek Islam georganiseerd bekeerlingenweekend in Rotterdam. Andere workshops worden verzorgd door de vooraanstaande Moslimbroeder en culinair deskundige Salah Sultan. Hij verkondigde op een tv-zender van Hamas het antisemitische sprookje, dat de Joden vroeger matzes bereidden met het bloed van vermoorde christenen. Sultan sprak op 29 mei 2010 in Amsterdam op een congres van de Federatie van Islamitische Organisaties in Nederland (FION), tot voor kort de Nederlandse afdeling van de Europese Moslimbroeders.

De Nederlandse bekeerlingenbeweging vormt een integraal onderdeel van de Moslimbroederschap, daar kan nu geen twijfel meer over bestaan. Begin dit jaar berichtte ik over de centrale rol daarin van de Rotterdamse bekeerling Jacob van der Blom. Hij is oprichter van Ontdek Islam, secretaris van de FION, en bestuurslid van Europe Trust Nederland. Volgens dossier 34260834 van de Kamer van Koophandel is jongerenimam Yassin Elforkani sinds 1 januari 2010 voorzitter van deze Europe Trust Nederland, de financiële tak van de Moslimbroeders. Als voorman van deze stichting is hij de opvolger van FION-voorzitter Yahia Bouyafa, de grondlegger van de Nederlandse Moslimbroederschap. Van der Blom deed op zijn inmiddels besloten Facebookpagina uitgebreid verslag van zijn ontmoetingen met Yusuf al-Qaradawi en andere internationale coryfeeën. De Nederlandse bekeerlingendagen zijn een initiatief van Ontdek Islam en het Landelijk Platform Nieuwe Moslims (LPNM).

De bekeerlingendagen komen voor in een rapport dat de inlichtingendienst AIVD maakte op verzoek van de Tweede Kamer. Minister Donner (Binnenlandse Zaken) berichtte hierover op 11 april: “Een van de activiteiten van de Nederlandse Moslimbroeders is de organisatie van of betrokkenheid bij verschillende open bijeenkomsten. De FION organiseert bijvoorbeeld jaarlijks een zomerkamp voor islamitische jongeren en is betrokken geweest bij de organisatie van een jaarlijkse bekeerlingendag en het islamcongres in Amsterdam in mei 2010.”

Conclusie van de AIVD: De invloed van de Moslimbroeders in ons land is beperkt, maar ze hebben hun invloedssfeer in de samenleving wel uitgebreid. De allerjongste ontwikkeling (begin juli) is de toelating van de studentenvereniging MashriQ tot FEMYSO, de jongeren- en studentenorganisatie van de Europese Moslimbroederschap. MashriQ noemt zichzelf de snelst groeiende studentenvereniging met afdelingen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Haagse Hogeschool. Voorzitter is Faisal Mirza, tevens de oprichter van de islamitische website Wij Blijven Hier.

Dit alles hoeft niet alleen slecht nieuws te betekenen. Zoekende jonge moslims kunnen beter hun heil vinden bij MashriQ, het LPNM of Ontdek Islam dan wegzakken in het radicale drijfzand van Shariah4Holland of nog extremere groepjes. Maar de AIVD houdt de Moslimbroeders niet voor niets in de gaten. In de brief van Donner wordt nog eens gewezen op het heimelijke en ondoorzichtige van hun activiteiten en op de mogelijke gevaren op de lange termijn voor onze democratische rechtsorde. Zolang de Moslimbroeders bouwen, blijft het daarom zaak om hun netwerk te benoemen.

Aanvulling (16 augustus): Jacob van der Blom, oprichter van Ontdek Islam, is geen secretaris meer van de FION. De samenwerking zou al begin dit jaar zijn verbroken, maar de wijziging in de samenstelling van het bestuur werd pas vorige week doorgegeven aan de Kamer van Koophandel. Eerder dit jaar stapte de FION uit de FIOE, de Europese organisatie van de Moslimbroederschap. De Nederlanders vonden dat de Europese federatie zich te veel met het beleid bemoeide. Van der Blom blijft wel bestuurslid van Europe Trust Nederland. Dit alles komt neer op een feitelijke breuk tussen de FION van Yahia Bouyafa en de Europe Trust van imam Elforkani en Van der Blom.