Meer dan 100 hoge gasten op receptie van Europese Moslimbroeders

Door Carel Brendel, 24 november 2011


De Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), de Europese organisatie van de Moslimbroederschap, bracht gisteren met gepaste trots een boodschap van haar voorzitter naar buiten. Chakib Ben Makhlouf vertelde daarin over de succesvolle bijeenkomst in Brussel ter gelegenheid van het Offerfeest en het einde van de pelgrimage naar Mekka. De ‘viering op hoog niveau’ werd afgelopen maandag bijgewoond door meer dan honderd Europese vertegenwoordigers: diplomaten, leden van het Europees Parlement, ambtenaren, religieuze leiders en vertegenwoordigers van culturele en maatschappelijke organisaties.

De Britse ambassadeur Jonathan Brenton hield een toespraak, waarin hij beloofde vaker te zullen komen. Ben Makhlouf dankte zijn gasten voor hun komst naar deze viering ‘in de prachtige stad Brussel, hoofdstad van de Europese eenheid’. De feestelijke FIOE-receptie is niet het eerste teken dat de Moslimbroederschap met succes banden weet aan te klopen in het centrum van de Europese macht. Eerder berichtte ik over een congres van de jongeren- en studentenfederatie FEMYSO (onderdeel van de FIOE), dat zich mocht verheugen op financiële en morele steun van de Europese instellingen.

Een van de sprekers afgelopen maandag was Abdirizak Waberi, vice-president van de FIOE en tevens verantwoordelijk voor de public relations van de Eurobroeders. Zijn toespraak ging over ‘bruggen bouwen’ en ‘wederzijds begrip’ “Als er problemen en kwesties zijn, dan moeten wij een deel van de oplossing zijn.”

Deze Waberi was ik nog nooit tegengekomen, maar in Zweden is hij een bekende politicus. Hij is namens het kiesdistrict Gothenburg in de Rijksdag gekozen als afgevaardigde van de (liberaal-conservatieve) Moderata Sammlingspartiet. De vooraanstaande Moslimbroeder is plaatsvervangend lid van de commissie van defensie. De uit Somalië afkomstige Waberi is daarnaast voorzitter van het Islamiska Förbundet (Islamitische Verbond) van Zweden.

Hij is rector van een islamitische school, die door de Zweedse onderwijsinspectie wordt beschuldigd van het discrimineren van meisjes. Waberi kwam enkele keren in het nieuws, onder meer met de uitspraak dat niet-islamitisch geklede vrouwen voor ongemak bij mannen zorgen. Waberi zegt dat zijn opmerkingen verkeerd zijn begrepen door de interviewer.

De jongste affaire speelde bijna een jaar geleden. De krant Dagens Nyheter onthulde dat de vooraanstaande Moslimbroeder Salah Sultan eind december 2010 had gesproken op een conferentie van Waberi’s Islamiska Förbundet. Inderdaad, het gaat om dezelfde Salah Sultan die vorig jaar in Amsterdam een Nederlandse islamconferentie opluisterde. Nederlandse bekeerlingen mochten onlangs in Caïro meer van de islam ontdekken op een Europese conferentie, waar Sultan opnieuw een van de sprekers was. Het beruchtste is zijn toespraak voor een tv-zender van Hamas, waarin hij in het voorjaar van 2010 verkondigde dat joden matses maken van het bloed van christenen. Onlangs nog riep scherpslijper Sultan in Cairo op tot het vermoorden van ‘zionistische’ toeristen.

Waberi reageerde verbaasd toen hij enkele clips van haatprediker Sultan te zien kreeg. “We hebben hem in goed vertrouwen uitgenodigd. Als we dit hadden geweten, hadden we hem hier niet gevraagd.” Met een vergelijkbare reactie kwam de Nederlandse imam Yassin Elforkani, toen De Pers hem met Sultans antisemitisme confronteerde. Net als op het congres in Amsterdam liet Sultan zijn matsespraatjes achterwege in Stockholm. De bezoekers van islamconferenties in Europa horen liever verhalen over bruggen bouwen en wederzijds begrip.