Onbegrijpelijk dat deze haatzaaiende knokploeg niet werd opgepakt

Door Carel Brendel, 9 december 2011

Op dit door de ‘helden’ vervaardigde filmpje worden moslims bedreigd, bespuugd en uitgescholden door leden van een knokploeg. Om in het jargon van de antiracisten te spreken: het gaat om islamofobie van het ergste soort. Daarnaast is er op grote schaal sprake van homohaat en antisemitisme. Drie vormen van haatzaaierij in één film. Rond minuut 15’23” roept een van de knokploegleden: “Ik breek je nek!” Werk aan de winkel dus voor politie en justitie, voor de (in de afgelopen 48 uur nog erg stille) bestrijders van racisme en discriminatie, en vooral voor de veiligheidsdiensten.

De daders zijn geen aanhangers van de PVV. Partijleider Geert Wilders en ideoloog Martin Bosma zijn hier niet aanwezig. Het gaat niet om doorgedraaide auteurs van rechtse blogs, niet om reaguurders van Geen Stijl of Amsterdam Post. In beeld komen geen potentiële Breivikjes. Wel een stuk of 25 religieuze hooligans, die niet dulden dat hun doodenge interpretatie van de islam ter discussie staat. Deze potentiële Bouyeri’tjes verkeren nu nog in de fase van stoerdoenerij, provocatie, intimidatie en aandacht zoeken. Wie weet worden het nog brave huisvaders, al ben ik er niet helemaal gerust op.

Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij het bezoek van dit commando aan het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Deze film maakt duidelijk dat het allemaal nog een graadje erger was dan ik beschreef. Des te onbegrijpelijker is het, dat er slechts twee verdachten zijn aangehouden, dat de groep niet is gefouilleerd en dat de identiteit van de indringers niet is vastgesteld. Hopelijk treden de autoriteiten voortaan standvastiger op. Dit tuig moet worden gestopt voordat deze nu nog puberale aandachttrekkerij uit de hand loopt.