Sjeik als extremist geweerd in Londen, als spreker welkom in Amsterdam

Door Carel Brendel, 13 februari 2012

De leiding van de prestigieuze London School of Economics (LSE) nam vorige week een opvallend besluit. Na een protest van Joodse studentenorganisaties werd op de valreep een lezing afgeblazen van de islamitische shariageleerde Haitham al-Haddad. Volgens zijn tegenstanders heeft de sjeik joden uitgemaakt voor apen en varkens en zou hij het als een plicht voor moslims beschouwen om joden en christenen te haten.

Zijn antisemitische uitspraken zouden onder meer stammen uit een preek die Al-Haddad hield in de Muntada-al-Islami-moskee in Londen. Volgens een vertaling citeerde de sjeik uit de antisemitische Protocollen van de Wijzen van Zion. “De joden zijn een van de legers van de duivel”, aldus de islamgeleerde. In dezelfde moskee rechtvaardige al-Haddad ook het doden van afvallige moslims. De sjeik trad verder op tijdens een studentendiner waar ook een video van de terrorist Anwar al-Awlaki werd vertoond.

Haitham al-Haddad is lid van een Britse shariarechtbank — een fenomeen waar Britse moslims een toenemend gebruik van maken, zo vertelde hij onlangs aan de BBC. In artikel op de website van de Islamic Sharia Council staat bijvoorbeeld dat de getuigenis van een vrouw maar half zo veel waard is als het woord van een man. Een andere fatwa stelt dat het onjuist is om stenigen en handen afhakken als barbaars en uit de tijd te omschrijven.

“Haitham al-Haddad is een extremist,” schrijft Hasan Azfal, directeur van de gemengd joods-islamitische vredesorganisatie Stand for Peace op de Engelse website van de Huffington Post. “Een sociopaat volgens de normen van decent denkende mensen.” Studentenorganisaties kweken volgens Azfal een nieuwe generatie van extremisten door het uitnodigen van sprekers als al-Haddad.

Na een afweging tussen de vrijheid van meningsuiting en het welzijn van de studenten is dus besloten dat Haitham al-Haddad niet welkom is aan de London School of Economics. Een lege agenda heeft de shariarechter niet. Eind deze week is hij welkom voor een tweedaags symposium aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar zal hij op verzoek van de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam spreken over de positie van de moslim-academicus in het Westen. Daarnaast zal hij uitleg geven over de Koran en de Hadith (de overleveringen over het leven van Mohammed).

In Nederland staat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. In principe worden lezingen niet vooraf verboden, en grijpt het gezag pas in als sprekers ter plekke tot haat oproepen. Maar je vraagt je soms wel af wat voor figuren langs onze universiteiten reizen om onze toekomstige wetenschappers geestelijk te vormen. Nu gaat de discussie aan de VU vooral over de juiste inrichting van de gebedsruimte en de vraag of het halalvoedsel wel genoeg halal is.

Aanvulling: De aan de London School of Economics geweerde Haitham al-Haddad was in 2009 een prominente spreker op het eerste Nationaal Islamcongres in Amsterdam. Lees het onthullende verslag van De Pers-verslaggever Kustaw Bessems. Al-Haddad verkondigde dat islam geen vrede is, maar overgave; veronderstelde dat vrouwenbesnijdenis niet verkeerd hoeft te zijn; verwierp in zijn toespraak de democratie; en riep zijn toehoorders op om in Nederland shariarechtbanken voor islamitisch familierecht te eisen. Opvallend was ook zijn opvatting dat moslims onvoorwaardelijk en zonder nadenken alle religieuze regels moeten volgen.