Egyptische presidentskandidaat ontvouwt strategie voor islamitische staat

Door Carel Brendel, 13 april 2012

Vandaag is er maar een kort weblog. U hebt namelijk al genoeg te lezen in deze link. Het is de vertaling van een meer dan anderhalf uur durende toespraak, die Khaiter el-Shater op 11 april 2011 hield voor een gezelschap Moslimbroeders. Daarin ontvouwde de kort na de Egyptische revolutie vrijgelaten zakenman de strategie van zijn beweging. El-Shater, plaatsvervangend leider van de Egyptische Moslimbroederschap, werd onlangs aangewezen als presidentskandidaat van de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid (FJP). Dat is de politieke partij van de Moslimbroeders die bij de laatste verkiezingen bijna 50 procent van de stemmen haalde.

De Volkskrant omschreef el-Shater vorige week als ‘gematigde Moslimbroeder en schatrijke zakenman’. Aan dat ‘schatrijk’ twijfel ik niet. Wat betreft dat ‘gematigd’: ga er even voor zitten en lees de tekst van zijn toespraak. Daarin spreekt hij onomwonden over de Nahda (‘wedergeboorte’) van een islamitische staat, het herstellen van de invloed van de islam, het onderwerpen van de mensen aan God, de islamisering van het dagelijks leven. El-Shater spreekt diverse keren over ‘the Global State of Islam’ — het kalifaat — hoewel zijn toespraak vooral gaat over de strategie van zijn beweging om in Egypte zelf aan de macht te komen. “Ieder aspect van het leven moet worden geïslamiseerd en het voornaamste werktuig daarvoor is de Gama’a (de groep of beweging).”

Verderop lezen we dat deze beweging functioneert volgens wat in het bolsjewistisch jargon het ‘democratisch centralisme’ zou worden genoemd. Beslissingen worden in overleg genomen, maar daarna moeten de leden zich houden aan de genomen besluiten en de leiding gehoorzamen. “The structure applies Shura in decision-making, but when a decision is reached, all levels must commit and obey.”

Voor een ideologie die ieder aspect van het leven wil beheersen bestaat een zeer duidelijk woord: totalitair. Hopelijk slagen de Egyptenaren erin om de door el-Shater geschetste toekomst te verijdelen, en leidt het verdrijven van het schrikbewind van de gehate dictator Hosni Mubarak niet tot de invoering van een religieus schrikbewind.

Verder stel ik voor om Arabische-Lenteduiders als Bertus Hendriks en Petra Stienen naar alle actualiteitenprogramma’s uit te nodigen en te confronteren met de toespraak van el-Shater. Na het lezen van deze tekst valt nog moeilijk vol te houden dat de Egyptische Moslimbroederschap niet meer is dan een islamitische variant van het CDA.