Het jaarlijkse columnistendiner is dit keer in Vught of Scheveningen.

Door Carel Brendel, 26 juli 2012


De airco draait op volle toeren in een vergaderzaaltje van een dagblad, ergens in Nederland. De hoofdredacteur heeft zijn redactieraad bij elkaar geroepen. Hij brengt zijn mensen op de hoogte van enkele opzienbarende veranderingen in het redactionele beleid. Zoals zo vaak in dergelijke colleges komt het overleg neer op eenrichtingsverkeer van boven naar beneden. De hoofdredacteur neemt het woord en staat het niet meer af.

“Jullie hebben allemaal gelezen dat Willem Holleeder een column krijgt bij Nieuwe Revu. Overal hoor je boze reacties, maar neem maar van mij aan dat dit de nieuwe trend wordt. Hugo BC en Aaf BC hebben afgedaan. Als krant tel je alleen nog maar mee als je een echte BC hebt, een Bekende Crimineel. Bekend èn crimineel, dat is pas een interessant spanningsveld voor de lezers. Omdat wij geen half werk willen leveren zoals Nieuwe Revu, heeft de hoofdredactie daarom besloten om vanaf 1 september elke dag een crimicolumnist te brengen.”

“Op maandag willen we een knallend begin van de week. Een dubbelcolumn van twee schrijvers die elkaar echt naar het leven staan. Gelukkig heeft Willem een hoge belastingschuld. Daarom was hij direct bereid om voor 2500 euro per week hieraan mee te doen. Zijn tegenstander is Peter. Die weet misschien nog wel beter dan Willem hoe je met een opponent moet afrekenen. Reken maar dat Willem en Peter er op gebrand zijn om elkaar verbaal om te leggen. Met Peter moeten we nog wel overleggen of hij onder de naam La Serpe gaat schrijven, of dat we hem een nieuwe identiteit als columnist bezorgen.”

“Voor de dinsdag hebben we iemand gevonden die het goed zal doen bij de linkse lezers. Een columnist met veel kennis van zaken op het gebied van milieu en dierenrechten. Gelukkig hebben we Volkert nog net op tijd kunnen contracteren, want ook NRC Handelsblad had grote interesse voor zijn columns.”

“De hoofdredactie is trots dat we een echte globetrotter hebben aangetrokken voor de woensdagkrant. Iemand met levenservaring en filosofische inzichten. Een man van internationale allure, maar ook bekend om zijn creativiteit en zijn onbegrensde fantasie. Ik bedoel natuurlijk Joran. Hij zal de lezers op de hoogte houden van zijn belevenissen in het verre buitenland.”

“De meest controversiële columnist komt op donderdag. Nieuwe Revu en zelfs Panorama durfden het niet aan gezien de omstreden reputatie van Robert. Hij roept veel afkeer op. Maar wij tonen juist durf door hem een eigen rubriek te geven. Ik weet zeker dat Robert een toegevoegde waarde zal hebben voor onze krant. Hij heeft verstand van computers en een bijzonder grote belangstelling voor de jeugd. Een perfecte combinatie, zoals je die niet zo gauw vindt onder de traditionele columnisten.”

“Met Mohammed vonden we iemand die op vrijdag van binnen uit het multiculturele debat kan aanzwengelen. Ik geef toe, zijn standpunten zijn nogal extreem, maar de krant moet niet bang zijn voor de controverse. Er zijn natuurlijk mensen die beweren dat Mo voor geen meter kan schrijven. Onzin. Mo heeft zich bewezen. Zijn brief aan Ayaan was een krachtig statement over de islam.”

“De meest spraakmakende columnist bewaren we voor de zaterdag. De criminele carrière van Badr is wat mager vergeleken met die van onze andere nieuwe columnisten. Toch denk ik dat de lezers zijn avonturen zullen vreten. Hij is bevriend met de ex van Ruud en het nichtje van Johan, wat willen we nog meer? Als er één columnist in staat is om de mensen goed te raken, dan is het wel Badr.”

“Met deze nieuwe columnisten overval ik jullie een beetje. Maar we kunnen ons niet veroorloven om niet met deze nieuwe trend mee te gaan. Ik verheug me al op het eerstvolgende columnistendiner. Zoals altijd ergens in december, maar we zijn er nog niet uit of het dit jaar Vught of Scheveningen wordt. Jullie zijn uiteraard van harte welkom. O ja, één ding. Vergeet niet om een kogelvrij vest aan te doen.”