Studente kaart nepaccount aan bij leiding van Vrije Universiteit

Door Carel Brendel, 6 januari 2013

De Amsterdamse studente Natalja Laurey wil dat het College van Bestuur van de Vrije Universiteit helpt haar naam te zuiveren, nadat eind vorig jaar via een vals Twitter-account allerlei racistische en beledigende teksten werden rondgestuurd. Door dit nepaccount voelt Laurey, tweede jaars studente van de Master Social Research aan de VU, zich in haar eer, wetenschappelijke reputatie en goede naam aangetast. De 24-jarige studente heeft op 29 december bij de politie in Amsterdam-Zuid aangifte gedaan van identiteitsroof, en van belediging, smaad en bedreiging. Daarnaast heeft zij het nepaccount gemeld bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.

Het bewuste Twitter-account – @nataljalaurey – was op 27 december enige uren in de lucht. Als avatar werd de foto gebruikt die ook in het internet-adresboek van de Vrije Universiteit staat. Als achtergrond fungeerde een anti-islamcartoon van Gregorius Nekschot. Onder de foto stond: “Death to islam, Israel4ever, schop die stinkmoslims het land uit.” Via het account werden anti-islamitische en kwetsende teksten verzonden zoals: “Ik word echt misselijk van al die moslims op de VU.”

Natalja Laurey is een nichtje van twitteraar Simone Laurey, die vijanden heeft gemaakt doordat ze liefhebbers van politiek correcte en multiculturele dogma’s helder van repliek dient. De VU-studente is zelf echter niet op Twitter actief. Zij hoorde pas na afloop van het bestaan van het account. Dat was op 27 december al na enkele uren opgeschort nadat bij Twitter klachten waren binnengekomen over het fake-account. Voor deze schorsing werd er op Twitter druk gediscussieerd over Laurey’s studie aan de VU, over haar familie en over een Israël-reis die ze zes jaar geleden heeft gemaakt. Ook werd ze met de dood bedreigd – “ik snij je keel open als ik er achter kom wie je bent” – door een twitteraar, die meende dat het account echt was.

In haar brief aan het College van de Bestuur verbaast Laurey zich erover dat via het Twitter-account van Ad Valvas, het universiteitsblad van de Vrije Universiteit, direct werd getweet over het nepaccount. Dat laatste is mede aanleiding tot het verzoek haar naam te zuiveren. Eerst een dag later — het account was inmiddels gesloten — opperde Ad Valvas de mogelijkheid dat iemand Natalja Laurey een loer wilde draaien. Binnen de VU werd ook gediscussieerd door Peter Breedveld, redacteur van Ad Valvas, en Daan Brüggemann, actief in de studentenorganisatie SRVU. Buiten de VU mengden onder anderen de Amsterdamse PvdA-woordvoerder Kaj Leers, rechtbankjournalist Chris Klomp en schrijfster Hassnae Bouazza zich in het gesprek over de beledigingen op het nepaccount, zo blijkt uit screenshots die in mijn bezit zijn.

Op Twitter verschijnen wel vaker nepaccounts, meestal van bekende personen. Ervaren twitteraars herkennen de fakers direct doordat ze weinig volgers hebben en slechts enkele tweets hebben verzonden. Argwaan is ook gepast als twitteraars extreme teksten onder eigen naam zouden versturen. Desgevraagd zegt Natalja Laurey: “Het is pijnlijk dat Ad Valvas klakkeloos zaken van internet heeft doorgegeven over een VU-student zonder na te gaan of het account echt was. Vandaar dat ik wil dat het bestuur van de Vrije Universiteit mijn naam zuivert.”