Openbaar ministerie onderzoekt nepaccount VU-studente alsnog

Door Carel Brendel, 20 maart 2013

Image340

Het openbaar ministerie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de onbekende maker van het nepaccount van VU-studente Natalja Laurey. Dat meldt het weekblad Elsevier, dat deze week een reconstructie brengt van de affaire. Laurey deed op 29 december aangifte van identiteitsroof, belediging, smaad en bedreiging. Met haar naam en foto was op 27 december een Twitter-account gemaakt waarmee voor moslims beledigende tweets en teksten werden verspreid. De neptweets werden bij een breder publiek bekend door een retweet van het universiteitsblad Ad Valvas en door reacties van Ad Valvas-redacteur Peter Breedveld en zijn vriendin Hassnae Bouazza. Onlangs kreeg Natalja’s vader Richard Laurey nog van de Amsterdamse politie te horen dat het onderzoek stil lag. Het openbaar ministerie zou weigeren om een rechtshulpverzoek te doen in de Verenigde Staten waar het hoofdkantoor van Twitter staat. Na een gesprek met de vader heeft officier van justitie Stefan Bouwhuijzen besloten om alsnog tot actie over te gaan. In het kader van het onderzoek zullen vermoedelijk ook de hoofdrolspelers in deze zaak worden gehoord, zo meldt Elsevier.

Natalja Laurey heeft de zaak eerder aangekaart bij de Raad van Bestuur van de Vrije Universiteit. Zij voelde zich in haar reputatie geschaad. Daarnaast was zij met de dood bedreigd door mensen die meenden dat ze de beledigingen echt had geuit. “Het is pijnlijk dat Ad Valvas klakkeloos zaken van internet heeft doorgegeven over een VU-student zonder na te gaan of het account echt was,” zei zij op 6 januari in mijn eerste artikel over de kwestie. Kort daarna maakte Ad Valvas excuses. Het universiteitsblad erkende dat het niet op tijd in de gaten had dat het om een nepaccount ging, en zo mede een rol speelde in de consternatie. Tegen Elsevier-verslaggever Servaas van der Laan verklaarde de VU, dat Ad Valvas het account op het spoor kwam door een automatische zoekfunctie die de afkorting ‘VU’ opspoort in alle berichten op Twitter.

Ad Valvas-redacteur Peter Breedveld wil tegen Elsevier niets kwijt over de gang van zaken en verwijst naar zijn werkgever, de Vrije Universiteit. Hassnae Bouazza zwijgt eveneens in verband met het politieonderzoek. Onlangs suggereerde ze overigens dat het account wel degelijk echt was, ondanks de eerdere excuses van het universiteitsblad. Breedveld is inmiddels gestopt met zijn eigen website. De directe aanleiding was een column van Trouw-columniste Elma Drayer, die kwetsende uitspraken van Breedveld en Bouazza aanhaalde die volgens hen zelf niet antisemitisch waren maar alleen satirisch waren bedoeld.

Over de afhandeling van de aangifte van Natalja Laurey bleef het enkele maanden stil. Uit het overzicht van Elsevier blijkt dat de betrokken rechercheur in eerste instantie inderdaad bij het OM geen gehoor kreeg voor een verzoek om Twitter-gegevens in Amerika op te vragen. Die mededeling was voor Laurey senior aanleiding om een gesprek met de officier van justitie aan te vragen.

In de papieren Elsevier komt Natalja voor het eerst uitgebreid aan het woord. De VU-studente zegt via Skype vanuit Mexico (waar ze voor een stage verblijft): “Het is bizar om je eigen naam te zien staan bij uitspraken die ik nooit zou doen.” Ze was nauwelijks actief op social media. Als bestuurslid van de jongerenorganisatie van het Centrum Documentatie en Informatie Israël (CIDI) organiseerde ze interreligieuze debatavonden waar zowel een imam als een rabbijn aan het woord kwam. Op internet was alleen iets terug te vinden over Image328 een Israël-vakantie van enkele jaren geleden. Laurey: “Ik wil weten wie dit gedaan heeft en waarom. Maar ik wil vooral dat mensen de impact begrijpen op ‘het echte leven’ van iemand wiens naam online zo wordt gebruikt. Ik hoop dat mensen in het vervolg twee keer nadenken voordat ze op deze manier een criminele daad begaan.”