Maiwand de Thuisblijver profiteert van weinig kritische aanpak

Door Carel Brendel, 29 mei 2013

Image350Een jihadvrije avond had ik mezelf dinsdag beloofd. Daarom liet ik het bezoek van Maiwand al-Afghani, de woordvoerder van SalafiMedia, aan Knevel & Van den Brink blijmoedig aan mij voorbijgaan. Vandaag heb ik toch maar even een kijkje genomen. De man is een doodvermoeiende geloofsijveraar met oogkleppen op, voorzien van een vertekend wereldbeeld, waarin moslims slachtoffer, slachtoffer en nog eens slachtoffer zijn. De thuisblijver ging draaien, ontwijken en jijbakken toen hij rechtstreeks antwoord moest geven op de vraag of het op klaarlichte dag op straat met hakbijlen afmaken van een Britse soldaat in Woolwich gerechtvaardigd is. Daarbij werd hij in zijn geglibber niet echt gehinderd door het evangelische talkshowduo. Dat had verzuimd om het doopceel van de Leidse student vooraf goed te lichten.

Dat tekort is ruimschoots goedgemaakt door blogger ‘Ikje’. Hij deed de afgelopen dagen het werk dat de EO-redactie liet liggen. De blogger signaleert dat Maiwand een video met zijn visie op Woolwich ijlings heeft verwijderd — het verdonkeremanen van pijnlijke artikelen, tweets en clips lijkt een trend te worden in de blogosfeer. De zelfbenoemde woordvoerder dan wel goede bekende van onze naar Syrië vertrokken patatjihadi’s prijst de strijders van al-Qaida en verkondigt klassieke complottheorieën over Israël dat Amerika op afstand zou regeren.

Ikje vond ook een Facebook-artikel waarin Maiwand vertelt over zijn dawah ‘in contact met broeders die al lange tijd dawah doen, zoals Anjem Choudary, Omar Bakri, Sayful Islam, Abu Abdullah al-Britani, Abu Waleed, Abu Muhawid en anderen’. Verder heeft hij goede contacten met Shariah4Belgium en Shariah4Holland, onderdeel van Choudary’s shariabeweging. Net als Choudary is Maiwand een meester in het nog net niet oproepen tot terreur. Zijn verkapte goedkeuring van geweld verstopt hij onder een dekmantel van vroomheid en vredelievendheid.

De knuffelextremist vertelt op Facebook over zijn ‘goede relaties en contacten’ met de Oostenrijkse terrorist Mohamed Mahmoud die zich Abu Osama al-Gharib noemt. Maar Maiwand kent ze desgevraagd alleen als ‘goede moslims die ook dawah doen’. Ikje: “De conclusie is gerechtvaardigd dat Maiwand al-Afghani — het staat te bezien losjes of meer dan dat — deel uitmaakt van een terroristisch netwerk zonder zelf te vechten. Een beetje zoals de IRA destijds haar ‘geweldloze’ woordvoerders had in (de begintijd van) de politieke partij Sinn Fein.”

Als je aan een figuur als Maiwand de Afghaan aandacht geeft, dan moet het uiterst kritisch zijn of anders helemaal niet. Andries Knevel en Thijs van den Brink vroegen alleen door over Woolwich, maar lieten hem verder ongeremd zijn ‘wij zijn het slachtoffer’-kletspraatjes uitdragen. De volgende journalisten staan alweer in de rij. Op Facebook staat een interviewverzoek van Adbelkarim el Fassi van website Wij Blijven Hier – de naam van de website past wonderwel bij de thuisblijfjihadi uit Leiden. El Fassi benadert Maiwand vrij neutraal dus het zou best een pittig interview kunnen worden.

Mijn hart hou ik echter vast voor de zich Arjen van V. noemende NRC Next-columnist Arjen van Veelen, die zijn aanvraag als volgt inkleedt: “Zo te zien op FB heb je veel positieve reacties losgemaakt, ik ben benieuwd hoe je er op terugkijkt’. Omdat Maiwand al eens geïnterviewd is door een journaliste van de echte NRC, heeft Van Veelen een ‘andere insteek’ gevonden. “Het leek mij een interessante invalshoek als je zou kunnen uitleggen hoe het is om als moslim onder niet moslims te wonen en te studeren.” Tja, dat laatste kun je dus ook vragen aan duizenden normale moslimstudenten die geen dagtaak hebben gemaakt van de jihadpropaganda.

Niet alleen in de journalistiek heerst onvermogen om de Grote Thuisblijver naar waarde te schatten. Ook fundamentalistische moslims hebben wel eens moeite om zich af te zetten tegen het shariabaasje. Inderdaad, de Haagse salafisten van Al-Yaqeen hebben duidelijke verklaringen afgelegd. Imam Yassin Elforkani waarschuwde namens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) tegen ronselpraktijken voor de jihad in Syrië. Anderen kost het echter moeite om de patatjihadi’s tot de orde te roepen. Neem de salafistische Broeder Al Khattab, een prediker uit de aan Elforkani’s Blauwe Moskee verbonden dawah-beweging. Al Khattab reageerde gistermiddag juist positief op Maiwands tv-optreden. “Moge Allah je beschermen en zegenen met standvastigheid en al je wensen vervullen!”

Wie niets met terreur te maken wil hebben, moet zich duidelijk ervan afgrenzen. Juist omdat de dam tussen radicaal fundamentalisme en gewelddadig extremisme maar al te vaak niet waterdicht blijkt te zijn.