Britse activiste Nahla Mahmoud bedreigd wegens afvalligheid en kritiek op shariaraden

Door Carel Brendel, 5 augustus 2013

Bescherm Nahla Mahmoud! Deze oproep doet de Council of Ex-Muslims of Britain (CEMB) in verband met de bedreigingen aan het adres van een van haar woordvoerders. Mahmoud, afkomstig uit Soedan, wordt met de dood bedreigd door fanatieke moslims, die haar uitschelden voor ‘kafira’ (ongelovige) en ‘murtada’ (afvallige). De directe aanleiding voor de bedreigingen is een tv-optreden van Mahmoud, waarin zij stelling neemt tegen de Britse sharia councils — de vrouwvijandelijke religieuze adviesraden van sjeik Haitham al-Haddad en consorten. De bedreigers zijn daarnaast boos over haar inzet voor de raad van ex-moslims en haar onomwonden keuze voor het atheïsme.

De bedreigingen strekken zich ook uit tot Mahmouds familieleden in haar geboorteland. “Mijn jongere broer is fysiek aangevallen, mijn moeder is serieus bedreigd en zelf word ik regelmatig op internet gestalkt.” Als kwade genius achter de aanvallen ziet zij de Soedanese Brit Salah al Bandar — een voormalig raadslid van de Liberal Democrats die zichzelf omschrijft als ‘een democratische en liberale moslim’. Dat laatste verhindert hem niet om op Soedanese websites luidruchtig de trom te roeren over de ‘anti-islamitische’ uitspraken van Mahmoud.

Haar optreden zou onvergefelijk zijn. Al Bandar: “Ik zal niemand vergeven die de strijd begint tegen de islam en het geloof van de bevolking… Wees ervan bewust wie deze fitna (onenigheid) begon en ik weet wie er achter zit en ik zal nooit barmhartigheid voor haar hebben hier… Ik zal niet tolerant zijn voor iemand die hier praat over vrijheid van geloof of vrijheid van meningsuiting of andere clichés.”

Volgens mensen die de Soedanese website hebben bestudeerd, roept de Liberal Democrat uit Cambridge nergens op tot rechtstreeks geweld tegen zijn landgenote. Maar hij vestigde wel de aandacht op een overgevoelig onderwerp. “Hij kon erop vertrouwen dat andere de informatie verder zouden verspreiden.”

De Engelse politie heeft de zaak gesloten en zegt verder niets te kunnen doen voor de activiste. De zaak staat niet op zichzelf. Shariafanaten in Nederland en Indonesië bedreigden de Canadese islamhervormster Irshad Manji. In ons land kampt Ebru Umar met bedreigingen en scheldpartijen van Nederlands-Turkse jongeren die op tilt slaan van haar spot over het gejengel vanuit minaretten. In Marokko moet de atheist Imad Iddine Habib voor zijn leven vrezen. In Bangladesh worden atheïstische bloggers door de overheid vervolgd.

Waarom zijn er zo weinig kritische, vrijgevochten moslims, wordt mij wel eens gevraagd. De vraagstellers hebben meestal geen idee hoe groot de sociale druk is onder moslims om niet openlijk van hun geloof te vallen. Deze pressie wordt ook nog verveelvoudigd door de doodstraf, die er volgens geestelijken als Yusuf al-Qaradawi en Haitham al-Haddad op afvalligheid staat. Nee, de doodstraf komt er niet — zo wordt vaak betoogd – zolang de niet-gelovige zijn mond houdt over zijn besluit om de moskee de rug toe te keren. Maar wel als hij of zij ‘de strijd opneemt tegen de islam’. Daaronder valt kennelijk ook het campagne voeren tegen de obscure shariah councils. Wie zich duidelijk uitspreekt, weet dat hij of zij gezeur, verwensingen en doodsbedreigingen kan verwachten, dat in het uiterste geval zijn of haar leven gevaar loopt. En hij of zij weet ook dat hij links en rechts (vooral links) weinig steun kan verwachten. En dat zich progressief noemende mensen vaak ook nog partij kiezen voor de onderdrukkers. Siding With The Oppressors heet het rapport hier over van One Law For All, de organisatie die samen met Nahla Mahmoud de strijd met de shariaraden heeft aangebonden, maar (extreem-)links vaak op haar weg vindt.

Geen wonder dat de weinige vrijdenkers hun mond houden. Nahla Mahmoud doet dat gelukkig niet. Via deze website kunt u haar steunen.