PVV terecht aangesproken op rechts tuig, terwijl SP wegkomt met links tuig

Door Carel Brendel, 22 september 2013

Image363De populariteit van het kabinet-Rutte/Samsom heeft een dieptepunt bereikt. Desondanks participeerden slechts enkele duizenden mensen gistermiddag in de massademonstraties tegen de bezuinigingen. De PVV van Geert Wilders bracht enkele duizenden betogers op de been in de Haagse Koekamp. Een linkse manifestatie op het Beursplein in Amsterdam, waar SP-voorman Emile Roemer de meest prominente spreker was, bracht ongeveer hetzelfde aantal deelnemers op de been.

‘Vandaag kwam de PVV naar buiten als ware volkspartij’ kopte Joost Niemöller op zijn nieuwe website. “Goed volk was er,” waarmee de ‘nieuwe realist’ geen Volkskrant-abonnees bedoelde, maar: “Geen beroepsdemonstranten, maar hardwerkende Nederlanders. Iemand die nog andere tijden had meegemaakt, merkte op dat je hier de arbeiders zag die je vroeger zag bij bijeenkomsten van de CPN.”

Het is overigens een illusie dat er geen beroepsdemonstranten waren. Zij komen juist als vliegen op de stroop op dergelijke betogingen af, omdat ze de uitgelezen gelegenheid vormen om zich te manifesteren buiten het eigen kleine kringetje. Niet lang na afloop brachten de ‘antifascisten’ van AFA Nederland beelden naar buiten van neo-nazi’s, die aanwezig waren op de Koekamp. Leden van extreem-rechtse organisaties als Blood & Honour en de Nederlandse Volks Unie, aldus de AFA. Beslist geen goed volk.

Nu kun je moeilijk van Geert Wilders en Fleur Agema verwachten dat ze iedere betoger persoonlijk kennen. Maar de organisatie trad niet op tegen de extreem-rechtse uitingen in de marge van de demonstratie, zoals het brengen van de Hitler-groet door een klein groepje betogers of het zwaaien met Prinsenvlaggen. Weinig mensen weten vermoedelijk dat deze vlag ook enkele jaren werd misbruikt door de NSB. Maar als je deze vlag toelaat op je betoging, is het onvermijdelijk dat dit tegen je zal worden gebruikt.

Juist hier blijkt dat de PVV helemaal geen ‘ware volkspartij’ is. De PVV heeft nog altijd slechts één lid. Vier jaar na zijn grote verkiezingswinst in Almere en Den Haag is enig lid Wilders nog steeds niet in staat om in meer dan twee gemeenten aan de lokale verkiezingen mee te doen. Wilders heeft er het kader niet voor. Deelname in meer steden zorgt alleen maar voor meer affaires, meer ruzies, meer toestanden, meer brievenbuspissers en meer clowns als de neo-islamist Arnoud van Doorn. Voor een ware volkspartij zou het geen enkel probleem zijn om alle rechtsgekkies te lokaliseren en doeltreffend uit de betoging te werken.

Over AFA Nederland gesproken. Als er één club zelf zeer extremistisch is, dan is het wel deze club van zelfbenoemde ‘antifascisten’. De AIVD heeft deze links-extremisten al vele jaren in het vizier. Ze komen ook ruimschoots aan bod in een rapport dat de Tilburgse onderzoeker Hans Moors maakte voor toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst.

Extremisten waren er trouwens ook op de linkse manifestatie in Amsterdam. Alleen kwamen zij niet ongevraagd. De namen van deze organisaties stonden gewoon op de lijst van deelnemende organisaties. Daarop staan drie deelnemers aan de infame herdenking van de antisemitische terreurbaas en Hamas-oprichter Ahmed Yassin, in 2004 op de Dam: Emcemo, de Internationale Socialisten en het Komitee Marokkaanse Arbeiders. Aanwezig op het Beursplein was ook de Nieuwe Communistische Partij Nederland, de laatste vereerders van Stalin en Mao, en zo’n beetje de enige echte fans van de Syrische slachter Bashar al-Assad.

In 2006 voorkwam de SP nog een poging van de Internationale Socialisten om zich bij deze partij aan te sluiten. Maar als activistisch voetvolk bij allerlei SP-manifestaties bleven de links-extremisten van harte welkom. Jaren lang deed de SP mee aan betogingen, waar de vlaggen wapperden van de religieuze extremisten van Hamas en Hezbollah, en waar leuzen als ‘Hamas, Hamas, alle joden aan het gas’ te horen waren voor wie het wilde horen. Een van de weinige keren dat de SP hierop werd aangesproken was de Amsterdamse Palestina-betoging van januari 2009, waar Harry van Bommel intifada-leuzen aanhief in het dubieuze gezelschap van Gretta Duisenberg.

De PVV wordt terecht aangevallen vanwege de aanwezigheid van extreem-rechts tuig. De SP komt bijna altijd weg met de aanwezigheid van extreem-links of extreem-islamistisch tuig.