Politieke achtergronden van Syrië-hulp blijven zwaar onderbelicht

Door Carel Brendel, 14 januari 2014

Image383

Aan wie moet de met Syrië betrokken burger zijn geld geven? Aan Help Syrië De Winter Door? Of aan World Wide Relief? Aan de Europese fondsenwerver van Hamas, Abou Rashed? Of aan de jihadverheerlijker Abou Hafs? In de schaarse berichtgeving blijven de politieke achtergronden van beide hulpstichtingen zwaar onderbelicht.

“De media zwijgen.” Deze dooddoener gaat niet helemaal op voor de ruzie tussen twee concurrerende hulporganisaties voor Syrië, opgericht om de nood in het door burgeroorlog verscheurde land te lenigen. In de Volkskrant van 31 december stond een uitgebreid artikel over de harde kritiek van moslimextremisten op de hulpactie Help Syrië De Winter Door (HSDWD). Ze zijn boos over de samenwerking met de Syrische autoriteiten. De Nederlandse jihad-supporters omarmden op hun beurt de campagne van stichting World Wide Relief (WWR).

In hun kritiek staan de ‘Haagbaarden’ niet alleen. Op de opiniepagina van NRC Handelsblad (30 december) prees Syrië-volger Maarten Zeegers de intenties achter HSDWD. Maar hij hekelde wel de naïeve beslissing om met de Syrische regering in zee te gaan. “De kans is groot dat het regime dergelijke bezoeken misbruikt voor propagandadoeleinden en andere smerige spelletjes.”

Daar bleef het bij. De media zwijgen niet, maar ze lopen ook niet over van ijver om de politieke aspecten van beide campagnes door te lichten. Die achtergronden zijn immers relevant voor de geldgevers, die willen weten met aan voor hulp (soms wel duidelijk) en met welke bedoelingen (vaak totaal onduidelijk) hun bijdragen worden besteed.

In de berichtgeving over HSDWD horen we bijvoorbeeld niets over de rol van Amin Abou Rashed, de onvermoeibare belangenbehartiger van Hamas in Europa. De samenwerking tussen HSDWD en de Europese Al-Wafaa Campaign van Abou Rashed kwam met mondjesmaat en in een zeer laat stadium naar buiten. Achteraf blijkt het initiatief van Mohammed Cheppih gewoon een onderdeel van een Europese Hamas-campagne voor hulp aan het zwaar beproefde Palestijnse vluchtelingenkamp Al Yarmouk. In de allereerste HSDWD-berichten stond echter geen woord hierover.

HSDWD van Cheppih kreeg de meeste publiciteit. In de achtergronden van WWR is tot dusver alleen de Marokkaans-Nederlandse nieuwssite Amazigh Times gedoken.

“Wie zit er achter WWR?” vroeg Amazigh Times zich af. “Na enig speurwerk op sociale media blijkt dat Abou Hafs en ene Mohamed (achternaam niet te achterhalen) nauw betrokken zijn bij het initiatief. Abou Hafs is een radicale prediker, die ook bekend staat om zijn jihadistische anasheed, die geweld verheerlijkt. De activiteiten van WRR schetsen een beeld van een stichting die vooral gepromoot wordt door radicale platforms zoals De Ware Religie, Shaam (al) Ghareeba, Moslims in Dialoog en Moslimjongeren Almere (zie noot*). Deze clubs spreken zich positief uit over de gewelddadige jihad en betuigen steun aan ISIS, de Al-Qaida-tak in Irak en in Syrië. Ook hebben zij de hetze tegen Help Syrië De Winter Door geïnitieerd.”

Abou Hafs haalde vorig jaar het interviewprogramma Zomergasten met het jihadlied Blanke Tirannie, dat ook bekend is onder de naam Onverslaanbare Ideologie. Vorige week bracht hij een nieuw jihadistisch lied uit, de nasheed Je hebt overwonnen. Opnieuw verheerlijkt Abou Hafs hier het martelaarschap.

De centrale figuur van World Wide Relief blijkt dus een onversneden aanhanger van de gewelddadige Jihad. Binnenkort maakt Abou Hafs een nieuwe ‘humanitaire reis’ naar Syrië, dankzij de 150.000 euro die bijeen werden gebracht tijdens benefietgala’s in Utrecht, Almere, Borgerhout en Deurne. We kunnen hooguit vermoeden dat de reis gaat naar gebieden waar ze, zoals Het Laatste Nieuws noteerde uit de verslagen van een Belgische jihadstrijder ‘de sharia nu al toepassen’.

Amazigh Times vat het samen: “De hoogte van de donaties bewijst een hoge mate van solidariteit met de slachtoffers in Syrië. Omdat de bestemming van de opbrengst van HSDWD de verkeerde was volgens de critici, vragen wij ons af wat de bestemming zal zijn van de donaties van WWR. Zeker gezien de complexiteit van het conflict (wie vecht tegen wie). Dit wordt extra versterkt door de recente gebeurtenissen waarbij het geweld is losgebarsten onder soennitische rebelgroepen. De verantwoording laat nog op zich wachten.”

*Noot: Moslimjongeren Almere maakte reclame voor een WWR-benefiet. De jongeren hebben daarnaast de omstreden Britse prediker Haitham al-Haddad uitgenodigd. Anders dan Amazigh Times suggereert, is er op hun websites echter geen sprake van jihadpropaganda.