Kiezers van Almere, slinger die malle GroenLinks-dames van het pluche af

Door Carel Brendel, 21 februari 2014

Image390
“Ik vind het doodjammer dat vrouwen hun mooie haren verbergen… Nee, dat zeg ik uit speelsheid. Als ik op de school van mijn kinderen kom, valt het mij wel eens moeilijk — ik kom echt voort uit de feministische beweging — dat ik dan tussen al die gesluierde vrouwen zit. Ik zal hun rechten niet aantasten daarin. Maar ik kan niet wachten op het moment waarop ze in vrijheid hun hoofddoek zullen afslingeren.”

Beroemd citaat uit een interview met Femke Halsema, op 9 september 2009 gepubliceerd in dagblad De Pers.
Kan de oud-partijleidster voor één dag terugkeren in de politiek, afreizen naar Almere, en vriendelijk verzoeken of de vrouwen van GroenLinks in de polderstad hun hoofddoek willen afslingeren?

Als reactie op uitspraken van de lokale PVV-leider Toon van Dijk droegen de GL-dames gisteravond een hoofddoek op het raadhuis van Almere. In een toelichting op het verkiezingsprogramma had Van Dijk gezegd, dat hij zich ergert aan het grote aantal hoofddoekjes op de markten in Almere. Dat programma zelf bevatte overigens geen voorstel om daar hoofddoeken (laat het achtervoegsel “je” maar weg) te verbieden.

De overheid gaat over veel zaken. Ze kan voorschriften uitvaardigen die de religieuze neutraliteit van gezichtsbepalende vertegenwoordigers garanderen. Ze kan optreden als gesubsidieerde schoolbesturen slecht onderwijs verzorgen en toelaten dat hun instelling wordt omgetoverd in een madrassa. Ze kan besluiten om geen subsidie te verstrekken aan religieuze organisaties. Ze kan ook vermijden om in zee te gaan met politiek-religieuze stromingen die de democratie ondermijnen.

Maar de staat gaat niet over wat mensen op straat aantrekken. Tenzij mensen willen naaktlopen buiten het naaktstrand. Of in Ku Klux Klan-puntmutsen gaan intimideren. En wat mij betreft ook als mensen zich totaal onherkenbaar maken in de openbare ruimte, via de niqaab, symbool van intolerant Saoedisch salafisme.

GroenLinks had dus een simpel antwoord kunnen geven aan Van Dijk. Zeggen dat de overheid niet over kleding op de markt gaat, en een voorstel in die richting — mocht de PVV het daadwerkelijk indienen — wegstemmen.

Maar kennelijk bestaat er bij de GroenLinks-vrouwen een onverbeterlijke weg-met-ons mentaliteit. Ze willen met hun hoofddoek-actie uitbeelden ‘dat er niets mis is met de sluier’. Niets mis? Femke Halsema zei het nog vriendelijk in het hierboven aangehaalde interview.

Onvriendelijker kun je zeggen dat de hoofddoek beledigend is voor mannen, omdat ze veronderstelt dat zij hun handen niet kunnen thuishouden bij het zien van ongesluierde vrouwen. Nog onvriendelijker kun je stellen, dat de hoofddoek door aanhangers van de politieke islam wordt gepropageerd om de door hen nagestreefde seksuele apartheid te bevorderen en af te dwingen.

Alle reden dus voor zichzelf “progressief” en “seculier” beschouwende politici om niet te roepen dat er “niets mis” mee is.

Komen de GroenLinks-dames wel eens op tegen de sociale druk, die radicale moslims uitoefenen op vrouwen en meisjes?

Hebben ze een woord van protest laten horen tegen het bezoek aan Almere van de omstreden Britse imam Haitham al-Haddad, voorstander van het stenigen van overspelige vrouwen in een islamistische staat en propagandist voor het zo jong mogelijk huwen van jonge meisjes?

Kiezers van Almere, ik kan niet wachten op het moment waarop jullie in vrijheid deze malle GroenLinksers van het pluche zullen afslingeren.