Zelfbenoemde speurders met extremistische achtergronden

Door Carel Brendel, 21 april 2014

Het onbekende Platform Bewust Moslim begint een ‘klopjacht’ op de mishandelaars van een Eindhovens niqaabdraagster. Niet belicht tot dusver worden de extremistische achtergronden van deze club, die op 4 mei haar eigen Dodenherdenking organiseert.

Na bijna twee weken zijn er nog geen verdachten aangehouden van de mishandeling van Oem Hafsa, die op woensdag 9 april naar eigen zeggen in de omgeving van de Woenselsestraat in Eindhoven werd aangevallen door twee blanke mannen. Een van de twee zou haar een vuistslag hebben gegeven tijdens een poging haar niqaab af te rukken. Ook een “klopjacht”, opgezet door Platform Bewust Moslim en Stichting World Wide Relief heeft vooralsnog geen resultaat opgeleverd, behalve twee vage signalementen – ook al suggereren de organisatoren in hun tweede filmpje dat er door hun toedoen wellicht spoedig een doorbraak in het onderzoek zal komen.

De zaak doet in de verte denken aan de affaire rond de mishandelde niqaabdraagster, die vorig jaar juli voor enige opwinding zorgde in Den Haag. Toch zijn er duidelijke verschillen met de hoax van toen. Anders dan bij het vermeende incident in de Hofstad vond de Eindhovense mishandeling niet plaats bij een druk station, maar in een rustige zijstraat.

Oem Hafsa heeft aangifte gedaan van het voorval. Ze vertelde in interviews wat er gebeurde, terwijl het slachtoffer van de Haagse nepaanval vanaf het prille begin onvindbaar bleef. Zo’n aangifte is trouwens een stok achter de deur, voor de politie om werk te maken van het onderzoek, maar ook voor de aangeefster om juiste verklaringen af te leggen – en overtuigt alleen daarom al meer dan mishandelingen en/of bedreigingen zonder daadwerkelijke aangifte.

Eén overeenkomst is er wel tussen het nepincident in Den Haag en het (zolang het tegendeel niet blijkt) echte incident in Eindhoven: de bemoeienis vanuit extremistische hoek. Website De Ware Religie, het virtuele clubhuis van de Nederlandse jihadfans, maakte veel werk van de Haagse zaak, totdat men ontdekte dat men was beetgenomen door een ‘hoaxbroeder’. Een onduidelijk instituut, gerund door de Belgische sharia-militant Kamal A. broeder loofde zelfs een beloning uit van 3000 euro voor de gouden tip.

De radicale bemoeienis met de Eindhovense zaak komt uit Hilversum, van de stichting World Wide Relief (WWR), die onder leiding staat van Abou Hafs en Abou Dhar (voorheen Mohamed), de twee hoofdspeurders in de Eindhovense zaak. Het gaat om een islamitische hulpstichting die zich tijdens haar Syrië-campagnes mocht verheugen in de steun van extremistische platforms als De Ware Religie, Shaam al-Ghareeba en Moslims in Dialoog. Ook in deze zaak is 3.000 euro uitgeloofd voor het vinden van de daders.

Abou Hafs is bekend door de jihadistische nasheed “Onverslaanbare Ideologie”. Hij voegde begin dit jaar het martelaarslied “Je hebt overwonnen” aan zijn repertoire toe. De wintercampagne van WWR kreeg de hartelijke steun van Abdul-Jabbar van de Ven, Neerlands bekendste prediker met jihadsympathieën.

Image396
Platform Bewust Moslim is een tot dusver onbekende groepering. De opdracht aan WWR om de Eindhovense mishandeling te onderzoeken blijkt echter niet de eerste activiteit. Begin april kondigde Bewust Moslim een opmerkelijk evenement aan op Facebook. In het kader van de Dodenherdenking zal er op 4 mei een symposium plaatsvinden onder de naam “Palestina, de Schaduw Holocaust”. Plaats van handeling is de Al-Amal moskee in WWR-thuisbasis Hilversum. Als sprekers staan Abou Hafs en Abdul-Jabbar van de Ven aangekondigd.

Met alle kritiek die er mogelijk is op Israël van 1948 tot heden (van de arrogantie van de kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden, het keiharde optreden in Gaza, en de starheid in het “vredesproces’) kan de zogenaamde Palestijnse Holocaust niet in de schaduw staan van de echte Holocaust, de grondig georganiseerde massamoord op miljoenen Europese Joden. Het aantal slachtoffers in het Israëlisch-Palestijnse conflict is aanzienlijk lager dan dodental in islamitische burgeroorlogen in landen als Algerije, Soedan, Syrië en niet te vergeten de onafhankelijkheidsoorlog van Bangladesh. Het is dan ook een stevige provocatie om uitgerekend 4 mei uit te kiezen voor deze “dodenherdenking”.

Hopen Abou Hafs en Abdul-Jabbar van de Ven stiekem op een verbod? Mijn advies: Gun ze dat plezier niet. Deze alternatieve dodenherdenking is juist een mooi mediamoment om te belichten waar de zelfbenoemde rechercheurs van Bewust Moslim werkelijk voor staan.

PS: Overigens mag het onherkenbaar over straat lopen in de Saoedische dresscode van mij zo snel mogelijk worden verboden. De niqab is de kleding van een totalitaire ideologie, die met een misplaatst beroep op de religie islam op straat sociale en politieke druk uitoefent. Om dat tegen te gaan werd ooit het uniformverbod ingevoerd. Verder moeten mensen, die vrouwen op straat mishandelen, zonder aanziens des persoons worden opgespoord en aangehouden.