Niet de moskee, maar het huis was te klein voor dodenherdenking van jihadfans

Door Carel Brendel, 2 mei 2014

Abou Hafs promoot het symposium van Bewust Moslim vanaf het Nationaal Monument op de Dam.

Abou Hafs promoot het symposium van Bewust Moslim vanaf het Nationaal Monument op de Dam.

Begin deze week hadden dertien mensen zich via Facebook aangemeld voor het symposium “Palestina, de Schaduw Holocaust”, dat het Platform Bewust Moslim op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, organiseert in Hilversum. Als gevolg van de “ophef” is het aantal deelnemers inmiddeld gestegen tot 23. Natuurlijk melden niet alle bezoekers zich aan op Facebook. Geen van beide getallen wijst echter op “een grote toeloop”, waardoor de Al-Amal Moskee, die “voorstander van een open dialoog” zegt te zijn “organisatorisch het aantal bezoekers niet kan huisvesten.”

Het gezamenlijke persbericht van de gemeente Hilversum en de Al Amal Moskee, waarin deze week de verplaatsing van het symposium werd aangekondigd, komt dan ook niet langs de bullshitdetector. Niet de moskee was te klein, maar het huis was te klein vanwege de plotselinge aandacht.

De smoes van de “grote toeloop” is dermate doorzichtig, dat een ander scenario meer voor de hand ligt. Vermoedelijk is burgemeester Pieter Broertjes opgeschrikt door de komst naar zijn omroepdorp van radicale predikers als Abdul-Jabbar van de Ven en Abou Hafs, de zanger van jihadistische nasheeds als “Soldaten van Allah”, “Onverslaanbare ideologie” en “Je hebt overwonnen” (door de gebruiker verwijderd).

Op haar beurt zal het moskeebestuur weer geschrokken zijn van de media-belangstelling, hoewel symposium-organisator Abou Hafs al veel langer binnen de moskee actief was. Ongetwijfeld zal er nu druk van hogerhand komen op Al Amal, zoals eerder gebeurde toen islamradicalen actief waren binnen de Haagse as-Soennah Moskee en de Al Qibla Moskee in Zoetermeer.

Het persbericht van gemeente en moskee bleek niet eens te kloppen. Binnen de kortste keren meldde het pro-Jihad platform “Moslims in Dialoog” dat de berichtgeving “onjuist” was. De aangekondigde persverklaring om dit recht te zetten was er nog niet, toen ik dit blog schreef. Maar de conferentie gaat nog steeds door, op zondagmiddag 4 mei, op een andere plek in Hilversum, die pas enkele uren voor het begin bekend zal worden gemaakt.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) roept zaalverhuurders nu op om geen podium te bieden voor het “krenkende symposium”. Het CIDI trapt daarmee juist in de provocatie van de jihadfans. Zij hebben welbewust 4 mei in plaats van 15 mei (de gebruikelijke datum voor de Nakba-herdenking van het Palestijnse leed in 1948) uitgekozen voor hun congres, presenteerden het symposium nadrukkelijk als een dodenherdenking en trokken zelfs naar het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam om hun bijeenkomst te promoten.

Missie geslaagd, want het gemekker over “machtsmisbruik” en “zionisten” is niet van de lucht — overigens uit de zelfde hoek, waar men direct in de gordijnen klimt om voor moslims “krenkende” films en cartoons te laten verbieden.

“Gun ze niet het plezier van een verbod,” was mijn advies in een blog, dat ik schreef, nadat media verzuimden om de extremistische achtergronden van de zelfbenoemde speurders rond de Eindhovense niqab-mishandeling te vermelden. Dat laatste lijkt me belangrijker dan hard “magniet!” roepen. De vrijheid van meningsuiting is er immers ook voor abjecte figuren en meningen.

Daarom is nodig: Minder ijver bij het verbieden. Meer ijver bij het onderzoeken.