Aanvoerders van Goois ‘jihadnetwerk’ doen al langer van zich spreken

Door Carel Brendel, 6 september 2014

Met aanvulling: Abou Hafs inderdaad spreker tijdens pro-ISIS-feestje in Den Haag

Met aanvulling: Eén Goois gezin had niets met jihad te maken

Abou Hafs (links) en Abou Dhar als zelfbenoemde detectives in Eindhoven.

Abou Hafs (links) en Abou Dhar als zelfbenoemde detectives in Eindhoven.

Dat was even schrikken. Sinds gisteren woon ik in een “jihadstad”. Afgelopen zondag, kort na de aanhouding van twee ouderparen in Huizen, vertrok de Amersfoorter Jermaine W., een voormalig lid van de Hofstadgroep, met zijn gezin halsoverkop naar Syrië.

Volgens de Volkskrant stond W. in contact met de twee ‘jihadgezinnen’ in Huizen, en met een gezin in Utrecht, dat eveneens zijn biezen zou hebben gepakt naar het beloofde kalifaat. Amersfoort is daarmee beland in wat gisteren in Trouw als de ‘jihad belt’ werd omschreven.

‘Belt’ is een mooi en handig kort woord voor koppenmakers, en wekt associaties met de ‘Bible Belt’. Maar het is in dit geval geen adequate omschrijving. In de Trouw-reportage ging het om regionale netwerken met hooguit tientallen leden. Een minimale minderheid dus op een bevolking van tienduizenden moslims in de driehoek Urecht-Hilversum-Amersfoort. Dat is dan weer een hele opluchting.

Een andere ‘geruststelling’ is dat de betrokkenen kennelijk geen plannen hebben voor de jihad in Nederland. Ze lijken alleen geïnteresseerd in een enkele reis naar het kalifaat. Al vraag ik me wel af, wat ouders in Godsnaam bezielt om hun kinderen weg te halen uit het veilige Nederland en mee te nemen naar een oorlogsgebied, waar het regime extreem gewelddadige horrorfilms produceert als Salil al-Sawarim. Maar de terreuraanslag op het Joods Museum in Brussel, die werd gepleegd door de teruggekeerde Syrië-ganger Mehdi Nemmouche, stelt niet helemaal gerust.

In de graphic bij de Trouw-reportage stonden twee namen vermeld als “spinnen” in het Goois-Utrechtse netwerk: Abou Hafs en Abou Dhar. De twee Abou’s zijn actief in de hulpverleningsorganisatie World Wide Relief (WWR) en creëerden in het afgelopen voorjaar het Platform Bewust Moslim.

Graphic bij Trouw-reportage over pro-jihadistische netwerken.

Graphic bij Trouw-reportage over pro-jihadistische netwerken.

Over de steun uit pro-jihadistische kringen voor WWR schreef ik al twee blogs rond de jaarwisseling. Ook de Nederlands-Marokkaanse nieuwssite Amazigh Times signaleerde de support vanuit De Ware Religie en aanverwante platforms als Shaam al-Ghareeba en Moslims in Dialoog. Abou Hafs is bekend van de jihadistische nasheed “Blanke Tirannie” (ook bekend als “Onverslaanbare Ideologie”) en lanceerde juist op dat moment een nieuwe nasheed (“Je hebt overwonnen”), waarin hij het martelaarschap verheerlijkte.

Afgelopen voorjaar haalde het Gooise duo Abou Hafs-Abou Dhar opnieuw de media, als zelfbenoemde speurders in de zaak van een mishandelde niqabdraagster in Eindhoven. Onder het motto “Handen af van onze zusters” begon het duo een heuse “klopjacht”. In een tweede filmpje kondigden ze een spoedige doorbraak in het onderzoek aan. De amateur-detectives wisten de daders echter niet te vinden. Ze vergrootten hooguit de twijfel of de aanval in de buurt van een Eindhovense supermarkt echt wel heeft plaatsgevonden.

Abou Hafs en Abou Dhar verrichten hun speurwerk namens WWR en het platform Bewust Moslim. Deze nieuwe club kondigde voor 4 mei een symposium aan over de “Schaduw-Holocaust” in Gaza. De sprekers waren Abou Hafs himself en de radicale prediker Abdul-Jabbar van de Ven, die eerder al eens in Utrecht sprak op een benefietgala van WWR.

De datum 4 mei was een provocatie. Er kwam deining. De Hilversumse Al Amal-moskee, waar Abou Hafs al veel langer lezingen mocht houden, kreeg opeens koudwatervrees na een gesprek met burgemeester Pieter Broertjes. Het symposium ging nog wel door, maar alleen online, zonder publiek.

WWR en Bewust Moslim bemoeiden zich ook intensief met de vermissing van de 15-jarige Moezdalifa uit Hilversum. “Abou Dhar” kondigde een waarschuwingscampagne tegen ronselen aan. Daar hebben we weinig meer over vernomen. Wel kreeg de school opeens de schuld van de radicalisering van het meisje.

Abou Hafs en zijn platform Bewust Moslim stonden afgelopen week ook voorop bij het (mogelijk terecht) bekritiseren van de Raad voor de Kinderbescherming, die de zes kinderen van de twee aangehouden ouderparen had ondergebracht bij pleeggezinnen in plaats van de grootouders. Drie ouders zijn inmiddels vrijgelaten. De rechter-commissaris vond dat er wel gronden waren om een vierde verdachte langer vast te houden.

Abou Hafs roept nu luid dat de terrorisme-waakhonden hebben misgekleund in Huizen. Gezien de overhaaste aftocht van Jermaine W. en de Utrechtse familie is dat nog maar de vraag. Maar enige bescheidenheid in dit opzicht zou je hoe dan ook mogen verwachten van iemand, die zelf het jihadisme heeft aangeprezen in zijn nasheeds, en op 21 december 2013 samen met Van de Ven was aangekondigd als spreker op een betoging van de Haagse extremisten rond Azzedine Choukoud.

Volgens Trouw wordt “in jihadistische kring moslimactivist Abou Hafs gezien als een invloedrijke figuur.” Hij wilde overigens niet reageren toen Trouw hem om commentaar vroeg, maar twitterde in plaats daarvan: “Ik verleen geen medewerking aan berichten die imagoschade tot doel hebben.”

Hoewel, met de imagoschade valt het nog wel mee. Op de dag van de Trouw-reportage over jihadistische netwerken, verscheen er ook een NOS-artikel over ‘moslims die op voorhand verdacht’ zouden zijn. Hierin figureerde Abou Hafs als woordvoerder van “Het Platform Bewust Moslim, een groep orthodoxe moslims uit Het Gooi”, zonder dat er ook maar iets werd vermeld over de verdere achtergronden van deze club.

De nieuwssite van de NOS, die uit publieke middelen wordt gefinancierd om het volk goed te informeren, toont zich bijzonder naïef en slecht op de hoogte. Dat is pas echt schrikken!

Abou Hafs (rechts) bij zijn toespraak voor de Marokkaanse ambassade.

Abou Hafs (rechts) bij zijn toespraak voor de Marokkaanse ambassade.

Aanvulling (11 september 2014). Samen met de radicale prediker Abdul-Jabbar van de Ven stond Abou Hafs aangekondigd als spreker voor de betoging van Haagse jihadfans, die op 21 december 2013 uitliep op een soort steunverklaring voor ISIS. De groep “Onze Gedetineerden” publiceerde op YouTube toespraken van de niet aangekondigde sprekers Azzedine Choukoud (Abou Moussa) en Oussama C. (Abu Yazeed). Van de Ven daarentegen bleef weg, en de groep plaatste geen toespraak van Abou Hafs. Vandaar dat ik in bovenstaand artikel voorzichtig was over zijn daadwerkelijke deelname.

Nadere studie van het beeldmateriaal bevestigt dat de Hilversumse prediker wel degelijk aanwezig was op het ISIS-feestje. Abou Hafs is te zien in de video, die ISIS-aanhanger Souhman Azil vervaardigde en die nog altijd valt te zien op GeenStijl. In de stromende regen tegenover de Marokkaanse ambassade leest Abou Hafs (vanaf minuut 7’20”) zijn tekst voor. Nog duidelijker staat hij als spreker op een foto, die op 21 december werd getweet door De Ware Religie.

Image418

Over De Ware Religie gesproken. Valt u ook op dat er geen enkel artikel meer is verschenen sinds 27 Augustus, de dag dat Rudolph Holierhoek (alias Abu Suhayb alias Abu Sa’ied) werd aangehouden en Choukoud over de Duitse grens probeerde te vluchten? In november 2013 beweerde Maiwand al-Afghani, die in ongenade was gevallen bij de Haagse supporters van de Syrische jihad, nog dat De Ware Religie door het tweetal werd gerund. Die stelling van Maiwand werd toen door de betrokkenen in alle toonaarden ontkend. Maar zonder de twee arrestanten ligt de jihadistische agitprop kennelijk volledig stil.

U ziet het, de Thuisblijvers hebben niet altijd ongelijk.

Aanvulling: (19 december 2015): Volgens een reconstructie in De Volkskrant had één van de opgepakte gezinnen uit Huizen totaal niets met jihadplannen te maken. De actie van de autoriteiten zou het gevolg zijn van een volkomen overtrokken en ondeskundig ambtsbericht van de AIVD. De zaak tegen de betrokken ouders is geseponeerd door het openbaar ministerie. De zaak tegen een andere verdachte uit Huizen, van wie de broer in Syrië is omgekomen, werd op 11 december door de Amsterdamse rechtbank behandeld en wordt volgend jaar voortgezet.