Polderjihadisme is digitaal clubhuis kwijt, maar floreert ook zonder grote vissen

Door Carel Brendel, 13 oktober 2014

Image423

Politie en justitie hebben de Nederlandse jihadbeweging figuurlijk onthoofd door het oppakken van enkele kopstukken. Een nieuwe projectgroep werpt zich op ter ondersteuning van de gevangenen. Maar ook zonder “grote vissen” gaat de (zelf)recrutering voor de jihad gewoon verder.

“Dit zijn grote vissen”, zei burgemeester Jozias van Aartsen eind augustus na de aanhouding van Azzedine Choukoud (Abou Moussa) en Rudolph Holierhoek (Abu Sa’ied/Abu Suhayb), de aanvoerders van het “thuisblijfjihadisme” in de Haagse Schilderswijk.

Hoe groot precies de vissen zijn, moet nog blijken uit het lopende onderzoek en bovenal uit het komende proces tegen het duo, dat volgens het openbaar ministerie onderdeel is van een “criminele organisatie met een terroristisch oogmerk”. Duidelijk is wel dat de arrestaties een flinke bres hebben geslagen in het jihadistische thuisfront.

Website De Ware Religie (DWR), het virtuele clubhuis van de polderjihad, zit op slot nu Choukoud en Holierhoek achter slot en grendel zitten. Shabir Burhani, beter bekend als Maiwand al-Afghani, zat er vorig jaar kennelijk niet zo ver naast. Burhani, onder meer wegens publiciteitszucht in ongenade gevallen bij de Haagse groep, verklapte dat “Abu Sa’ied” en “Abou Moussa” de website runden.

Oorverdovend stil is het ook bij Free Aseer, de steungroep voor moslimgevangenen, die zich juist in de weken voor de arrestaties luidruchtig had geroerd. Het laatste nieuws op de website dateert alweer van 22 augustus, een oproep om te bidden voor twee in België gedetineerde “zusters”.

Free Aseer (Bevrijd de Moslimgevangenen) organiseerde op 4 juli en 24 juli de spraakmakende betogingen in de Schilderswijk. En na de verijdelde Pro Patria-mars van 10 augustus publiceerde de groep een triomfantelijke video over de “Slag van Schilderswijk.”

Zonder Choukoud, hoofdspreker tijdens de twee demonstraties, en Holierhoek, staat de agitprop plotseling op een laag pitje. Free Aseer bevat nog geen “dossiers” over de twee gevangen leiders. De website zwijgt ook over de nieuwe arrestanten: terugkeerjihadi Jordi de Jong (Abdul Rahman of Abdoerrahman Abu Moussa), begin oktober, en rapper Moussa L. (Abu Ilias), die uit de Schilderswijk was verdwenen maar zich vorige week alsnog bij de politie meldde. Updates zijn er evenmin over Oussama Chanou (Abu Yazeed) en Maher H. (Abou al-Walae), die beiden in voorarrest moeten blijven tot begin november.

Image422

Helemaal stil is Free Aseer overigens niet. Tussen 16 en 22 september twitterde de groep nieuws over de “moslimgevangenen” en verschenen er oproepen om hen te steunen door middel van gebed en het sturen van brieven. Volgens twitteraar “Abe Zakaria” zal de groep zich in de toekomst beslist weer gaan roeren.

Inmiddels dient zich een “concurrerende” en meer actieve steungroep aan: Project Aseer. De activiteiten zijn vergelijkbaar met die van Free Aseer: de gevangenen gedenken in het gebed en moreel ondersteunen met brieven. Project Aseer meldt daarnaast zelf dat het financiële steun biedt aan vier gevangenen. Deze geldelijke ondersteuning heeft al de nodige media-aandacht getrokken.Vergeleken met Free Aseer is het overzicht van Nederlandse gevangenen meer bij de tijd. Naast Mohammed Bouyeri (Abu Zubair), de levenslang gestrafte moordenaar van Theo van Gogh, zien we de aliassen en (aangenomen) voornamen van Choukoud, Holierhoek, De Jong, Chanou en (Maher) H.

Via social media deed Project Aseer verslag van de pro-forma-zittingen met Chanou en Maher H. Volgens “Abu Hudaifah”, die zich op Twitter opwerpt als spreekbuis, heeft de nieuwe groep niets met “Free Aseer” te maken. Er bestaan dus twee “concurrerende” steungroepen, die elkaar kennelijk aanvullen.

Met website De Ware Religie in comateuze toestand is het overigens niet gedaan met de jihadpropaganda. ShaamNieuws, de opvolger van jihadnieuwsgroep Shaam al-Ghareeba, redt het zonder de opgepakte leiders. Daarnaast wordt de jihadboodschap uitgedragen door allerlei individuen en kleinere webfora — de zwerm van met elkaar op vliegende vogels volgens gleufhoedenbeeldspraak. Nog steeds vertrekken er jihadis richting Syrië en Irak. “Jihadbruiden”, 15-jarige pubers en zelfs complete gezinnen verhuizen naar het gedroomde kalifaat.

De AIVD telde onlangs 130 uitreisjihadis, honderden thuisblijfaanhangers en duizenden zolderkamersympathisanten. Ze moeten het even doen zonder luidruchtig straatprotest en zonder hun digitale thuishonk DWR. Maar belangenstellenden voor een enkeltje kalifaat hebben inmiddels geen “grote vissen” meer nodig om zichzelf te rekruteren voor de jihad.