Gezocht: slimme journaliste voor de deradicalisering van Maiwand

Door Carel Brendel, 29 oktober 2014

Nikki Sterkenburg en Dennis Abdelkarim Honing.

Nikki Sterkenburg en Dennis Abdelkarim Honing.

Uitgeverij Q. verstuurde gisteren een opvallend persbericht. In februari 2015 verschijnt het boek Ongeloofwaardig. Hoe ik mezelf radicaliseerde — en daar weer van terugkwam, geschreven door de bekende bekeerling Dennis Abdelkarim Honing in samenwerking met Elsevier-journaliste Nikki Sterkenburg.

Volgens het persbericht zal Honing “terugblikken op de afgelopen jaren, inclusief de periode die hij doorbracht met de Heetense Syriëstrijder Zakariyya al-Hollandi (Victor Droste).”

Sterkenburg maakte al eens een gedetailleerde reconstructie van de bekering en Syriëgang van Droste. Daarbij sprak ze uitgebreid met Honing en werd vermoedelijk het contact gelegd voor de coproductie.

Volgens het persbericht geeft Honing ook “openheid van zaken over de ondergrondse orthodoxe islam in Nederland en spaart zichzelf niet wanneer het gaat om zijn voormalige denkbeelden. Hij analyseert scherp en treffend waarom tien jaar islamdebat en overheidsbeleid vooralsnog alleen maar averechts heeft gewerkt en juist leidt tot verdere radicalisering. En hij geeft antwoord op de vraag wat voor hem reden was om de orthodoxe islam uiteindelijk de rug toe te keren.”

Dennis Honing bekeerde in 2008 tot de islam, ging zich Abdelkarim noemen, en combineert beide namen nu kennelijk tot Dennis Abdelkarim. Al voor de tweede jihadi salafistische golf van 2013 trok hij als bekeerling de nodige media-aandacht. In maart 2010 werd Honing uitgebreid geïnterviewd door het Parool en juli 2010 figureerde Honing in een spraakmakende EO-uitzending over de islam in Nederland.

In de kerstvakantie van 2010/2011 maakte Honing een kritiekloos interview met “Abu Imran” (Fouad Belkacem). De oprichter van Sharia4Belgium, volgeling van de Britse jihadprediker Anjem Choudary, maakte van de gelegenheid gebruik om de Nederlandse politici Geert Wilders en Ahmed Marcouch te bedreigen.

Daarna dook Abdelkarim bijna overal op. Bij een Sharia4Belgium-actie voor Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, voor de gevangenispoort van Vught. Als lid van een groep baarden die voor de draaiende EO-camera aan het evangeliseren sloeg in het orthodox protestantse bolwerk Urk. Als onruststoker bij een politiek debat in de Amsterdamse moskee Badr, waar hij een glas water leeggooide op het hoofd van Pownews-verslaggever Danny Ghosen.

Honing verscheen zo vaak in beeld dat ik in 2012 even ten onrechte de indruk kreeg dat hij de leider was van de radicale groep Straat Dawah. Maar uiteindelijk bleek hij meer een shariagroupie dan de echte baas van het spul.

Begin 2013 logeerde medebekeerling Victor Droste enkele weken bij Honing voordat hij afreisde naar de jihad in Syrië. Honing voerde lange gesprekken met Droste en plaatste die op zijn eigen YouTube-kanaal.

Sindsdien mocht Honing regelmatig opdraven als gast in talkshows en nieuwsprogramma. Waar de harde kern van het Nederlandse jihadi salafisme maar zelden was te bewegen tot media-optredens, daar sprongen de thuisblijfjihadi’s Honing en Shabir Burhani (beter bekend als Maiwand al-Afghani) in het publicitaire gat.

Burhani kreeg in de herfst 2013 mede als gevolg van zijn mediageilheid een hoog oplopende ruzie met de Hagenaars rond Azzedine Choukoud. Burhani beweerde tegen antropoloog Martijn de Koning dat hij voor zijn leven moest rennen door de Leidse winkelstraten, toen een groep Hagenaars hem tot de orde wilde roepen. (Het volledige ‘Kromzwaard-interview’ staat hier).

Hoing bij Pauw & Witteman.

Hoing bij Pauw & Witteman.

Honing bleef in praatprogramma’s verschijnen, maar was onzichtbaar bij de recente straatprotesten in de Haagse Schilderswijk. Afgelopen juni, bij Knevel & Van den Brink mocht hij onder het label “Kent Nederlandse Syriëgangers” uitleg geven over de “causaliteit” tussen de toestand in Syrië, de slavernij, de joodse kolonisten in de Palestijnse gebieden en de terreuraanslag op het Joods Museum in Brussel.

Uit de publiciteit rond Honing’s boek blijkt dat hij de rooie rafelbaard inmiddels heeft afgeschoren. Wanneer, hoe en in hoeverre hij zijn radicale haren is kwijtgeraakt, zullen we ongetwijfeld lezen in Ongeloofwaardig. Daar zal vast ook antwoord komen op de vraag waaruit het “liberale” gedachtengoed bestaat, dat Honing nu heeft omarmd.

Vast staat wel dat radicale “broeders” niet enthousiast zijn over een recente uitspraak, waarin hij stenigen en onthoofden als “walgelijke straffen” afwijst. Prediker Abdul-Jabbar van de Ven heeft naar verluidt zijn vriendschap met Honing opgezegd.

Na het eerste nieuws over het boek, kreeg Honing de volle laag. De hashtag #ongeloofwaardig doet het goed bij commentaren over het boek. Twitteraar “Abu Hudhaifah”, actief in een steungroep voor de verdachten in het Haagse terreuronderzoek, zei gisteravond dat Honing met dit boek “zijn religie voor een geringe prijs verkoopt”.

Twitteraar “Abe Zakaria” reageerde onder meer met: “Dennis Honing., de Liberaal die de wetten van Allah walgelijk vindt, zijn baard afscheerde en danste in muziekvideo.” Even later zei hij: “Zal ik ook een boek schrijven over ‘t leven van Dennis? Titel: Dennis. Subtitel: Spioneerde in het leven van ‘radicale’ Moslims.”

Volgens medebekeerling “Abou Feerozah” staat er al een leugen in het persbericht van Uitgeverij Q. Honing zou nooit hebben overwogen om naar Syrië te gaan. “Abou Feerozah” zegt verder dat hij is gevraagd om mee te werken aan het boek “omdat Honing zich weinig kan herinneren,” iets wat hij “uiteraard” heeft geweigerd.

De vermoedelijk Belgische twitteraar “Abu Yahya” gaat ondertussen tekeer tegen “Dennis de Murtaad” (afvallige) met fragmenten uit Honing’s Facebook die zijn afvalligheid zouden bewijzen.

Enthousiasme valt er evenmin uit andere hoek te bespeuren. Jongerenwerker Ibrahim Wijbenga, een prominent bestrijder van het jihadisme in Nederland, schreef vanmorgen op Twitter: “Ongeloofwaardig prima titel voor anti-radicaliseringsverhaal Dennis Honing. Ik geloof he-le-maal niks van zogenaamde zelf deradicalisering van Honing. Hij is nog steeds loyaal naar die groep toe. Zand in ogen strooien. Hij is gewoon bang om zelf in Vught te geraken. En maakt zo de sprong voorwaarts met zijn blasé verhaal. Ik geloof er niks van en dat was ‘t.”

Daarop reageerde “Aboel Haarith” met: “Wat valt er niet aan te geloven? Hij spot met God. In de Islamitische Staat krijgt hij de doodstraf hoor.”

Honing’s medemediamoslim Burhani verkondigde vanmorgen op Facebook zijn negatieve oordeel over Honing: “Tegenwoordig kan men blijkbaar zichzelf radicaliseren en deradicaliseren en daar een boek over schrijven, hoe je van het ene extreme naar het andere extreme ging en daar geld mee verdienen. Maar weinigen weten wellicht dat je nooit oprecht orthodox was met kennis en overtuiging en nu ook niet oprecht liberaal of seculier bent met kennis of overtuiging, het is allemaal voor de show.”

Zo te zien zit een boek over Burhani er dus nog niet in. Is er nergens een slimme journaliste te vinden die Maiwand in een deradicaliseringstraject weet te krijgen?