Nieuwsuur-moskee blijkt ook eigendom van Nederlandse Moslimbroeders

Door Carel Brendel, 4 december 2014

De omstreden prediker Haitham al-Haddad (midden) was in mei 2014 op bezoek in De Middenweg. Rechts bekeerling Arnoud van Doorn.

De omstreden prediker Haitham al-Haddad (midden) was in mei 2014 op bezoek in De Middenweg. Rechts bekeerling Arnoud van Doorn.

Arme Jan Eikelboom. Hadden de researchers van Nieuwsuur nou maar 3,50 euro uitgegeven voor een aanvraag bij het Kadaster. Dan had de maker van “de relevantste repo die ik dit jaar heb gemaakt” in elk geval geweten wie de eigenaar was van De Middenweg in Rotterdam, de moskee die afgelopen dinsdag centraal stond in zijn documentaire over “gewone moslims” (ironisch bedoeld).

Eikelboom vertelde echter niet dat de moskee vooral een centrum is van de Nederlandse tak van de Moslimbroeders (MB). Komende zondag is daar de Zevende Nationale Bekeerlingendag, waar maar liefst drie “gewone moslims” (ironisch bedoeld) uit de Nieuwsuur-docu het woord zullen voeren. Nieuwsuur hield daarmee zeer relevante informatie achterwege gezien de plaats van de Moslimbroeders in het integratie- en islamdebat.

In een telefoongesprek met het journalistenforum van Radio 1 beweerde Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje woensdagmorgen dat de achtergrond van alle geïnterviewden wel degelijk was genoemd. Dat was inderdaad wel het geval met het congres van de volgens Nieuwsuur “conservatieve” extremisten van Hizb ut-Tahrir. Maar het woord Moslimbroeders kwam in de documentaire absoluut niet voor. Wel ontwaarde ik bij het terugkijken van de documentaire de Nederlandse Hamas-activist Amin Abou Rashed tussen de bezoekers van De Middenweg.

Het journalistieke verzuim van Nieuwsuur corrigeerde ik gisteren in een blog, waarin ik de vele functies noemde die Jacob van der Blom, de initiatiefnemer van De Middenweg, vervult in organisaties van de Moslimbroederschap.

OntdekIslam, de dawah (islamitische zending) organisatie van Van der Blom, nam De Middenweg in het voorjaar van 2013 in gebruik. Toen was het pand nog eigendom van Het Apostolisch Genootschap, een vrijzinnig christelijke kerk. Uit gegevens van het Kadaster blijkt, dat het gebouw in 2014 voor 592.500 euro werd overgenomen door Stichting Europe Trust Nederland (ETN), die op het zelfde Rotterdamse adres is gevestigd.

Wie Europe Trust Nederland zegt, zegt Moslimbroederschap. Deze vastgoedstichting werd in 2006 opgericht door Yahia Bouyafa, de grondlegger van talloze MB-organisaties in Nederland. Nota bene Nova, de journalistieke voorloper van Nieuwsuur, noemde ETN in oktober 2007 al eens in verband met de Moslimbroederschap. Bouyafa bestreed dit hardnekkig. Hij behaalde enkele juridische Pyrrhus-overwinningen, maar sinds een Volkskrant-publicatie van 21 december 2009 (waarin Europe Trust opnieuw werd genoemd) betwijfelt niemand meer dat we hier met een voorman van de Moslimbroederschap te maken hadden.

Bouyafa verdween na allerlei conflicten naar de achtergrond. Hij maakte als ETN-voorzitter plaats voor jongerenimam Yassin Elforkani, die op zijn beurt in 2013 weer het veld ruimde voor de (inmiddels gepensioneerde) Koeweitse religieuze ambtenaar dr. Mutlaq al-Qarawi. Van der Blom is sinds 2010 bestuurslid van ETN.

De Volkskrant liet op 31 oktober 2013 “radicaliseringsdeskundige, arabist en Moslimbroederschap-deskundige” Halim El-Madkouri kijken naar het omvangrijke dossier van de Blauwe Moskee, die in Amsterdam-Slotervaart werd neergezet door Europe Trust Nederland, met financiële steun vanuit Qatar (vier ton) en Koeweit (2,2 miljoen euro). Zijn conclusie: “De documenten (plus e-mails en WhatsApps in het Arabisch) bevestigen de bemoeienis van de Moslimbroederschap met ETN en de Blauwe Moskee.”

Het Kadaster bevestigt nu dus dat ook De Middenweg via ETN in eigendom is van de Moslimbroeders.

Op de jongerendag van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) hield Oranje dit voorjaar een toespraak over “onderzoeksjournalistiek op televisie en bij Nieuwsuur”. Misschien kan hij de volgende keer aan de jonge Kuifjes vertellen dat het maar 3,50 euro kost om uit te zoeken wie de eigenaar van een gebouw is.