Moslimbroeders helpen bij benefiet voor nieuwe moskee in Rotterdam

Door Carel Brendel, 14 december 2014

Image433

Rotterdam krijgt een nieuwe moskee in de binnenstad, zo hoopt Vereniging Ettaouhid. De organisatie houdt dit weekeinde (13 en 14 december) een benefiet voor de vestiging van een islamitisch centrum in hartje Rotterdam. Plaats van handeling voor de inzameling is de Essalam Moskee op Zuid.

Volgens de website van JongerenCommissie Vereniging Ettahouid (JCVE) is het geld bestemd voor een nieuwe moskee/gebedsruimte, en zal het gebouw tevens worden gebruikt voor “koranlessen en lessen Arabisch voor kinderen, conferenties, cursussen, studiegroepen voor jong en oud, maatschappelijke en politieke debatten, scoutingactiviteiten voor kinderen, liefdadigheid, enzovoorts”.

De Rotterdamse moslims hopen dit weekend minstens 50.000 euro in te zamelen. Uit de sprekerslijst, die Ettahouid en JCVE dit weekeinde verspreidden via internet, blijkt dat ze daarvoor kunnen rekenen op flinke steun uit de hoek van de Moslimbroederschap (MB).

Een opvallende (aangekondigde) deelnemer staat onderaan de sprekerslijst. Sheikh Hussein Halawa is secretaris-generaal van de European Council for Fatwa and Research (ECFR) van Yusuf al-Qaradawi, de geestelijk leider van de Moslimbroeders. De ECFR werd in 1997 in het leven geroepen door de Europese Moslimbroederschap (FIOE). De fatwaraad geeft adviezen en richtlijnen gericht op de in Europa levende moslims. Het hoofdkwartier is in Dublin, bij het Islamic Cultural Centre of Ireland (ICCI).

Halawa is tevens de imam van ICCI, dat tot stand kwam dankzij de ruimhartige steun van de Al-Maktoum Foundation in Dubai, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Deze stichting financierde eveneens de bouw van de Essalam Moskee in Rotterdam. In het Essalam bestuur zitten vertegenwoordigers uit Dubai, maar ook Nooh al-Qaddo, de directeur van ICCI.

Deze hulp stamt nog uit de tijd van vóór de “Arabische Lente”, toen oliesjeiks en Moslimbroeders nog door één deur konden. De Emiraten hebben inmiddels zo’n beetje alle MB-groeperingen, tot en met de kleinste onderafdelingen in België en Finland, op een lijst van terroristische organisaties gezet. Merkwaardig genoeg maken de oliesjeiks kennelijk een uitzondering voor de terroristische beweging Hamas.

Deze uitbreiding van de terreurlijst lijkt vooral ingegeven door regionale politieke overwegingen. Dubai & Omstreken steunt de legercoup in Egypte, waardoor het MB-bewind van Morsi ten val kwam. Door de MB in Europa te financieren en in eigen land te vervolgen zijn de Emiraten wel in een vreemde spagaat beland.

Terug naar Hussein Halawa. Hij kwam eerder dit jaar al eens naar Nederland. In september organiseerde Essalam een “open gesprek” met de “algemeen secretaris van ECFR”, in samenwerking met de Blauwe Moskee in Amsterdam en Omar Al-Farouq, de moskee van Yassin Elforkani, de woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid.

Op de sprekerslijst voor de benefiet staat nog een spreker uit de ECFR-gelederen. “Bakkali Khamaar” is beter bekend als Elkhammar El Bakali, het Nederlandse lid van Qaradawi’s fatwaraad. Volgens een bevriende website is El Bakali imam van de Haagse El Islam Moskee. Daarnaast is hij “lid van de European Council for Fatwa & Research waar hij samen met shaykh Bin Bayyah, dr. Yousef Al Qaradawi en andere gewaardeerde geleerden onderzoek en religieuze uitspraken doet op specifieke onontgonnen thema’s die de moslimgemeenschap in Europa aangaan”.

Azzedine Karrat, een andere spreker, is de jonge en vriendelijke hoofdimam van Essalam. Eerder dit jaar woonde hij een ECFR-conferentie in Istanboel bij, die werd geleid door Qaradawi en Halawi.

Op de sprekerslijst staat verder Broeder Alkhattab, een verlicht salafistische prediker die regelmatig optreedt in centra van de Moslimbroeders. Hij was ook te zien in de recente Nieuwsuur-reportage over het Rotterdamse dawah-centrum De Middenweg, dat — zoals dit blog onlangs meldde — eigendom is van Europe Trust Nederland, de vastgoedstichting van de polderbroeders.

Het zijn niet allemaal Moslimbroeders. Aan de benefiet werken ook een godsdienstlerares uit Rotterdam en een salafistische imam uit Amsterdam mee. De belangrijkste spreker, als enige aangekondigd met een foto, is daarentegen een zwaargewicht van de Moslimbroederschap.

Het gaat om Abu Zayd el Mokri (of El Muqri), een Marokkaanse sjeik en politicus. Abu Zayd is parlementslid voor de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, de politieke beweging van de Marokkaanse MB. De Arabische Wikipedia meldt dat Abu Zayd tevens lid is van de International Union of Muslim Scholars, de islamitische geleerdenclub van Qaradawi.

Volgens een rapport (de pdf vindt u hier) van de Amerikaanse onderzoeker Steve Merley was Abu Zayd ook trustee van de Union of Good, een internationale coalitie van liefdadige stichtingen, voorgezeten door Qaradawi, en vooral actief in de fondsenwerving voor Hamas.

Breed gedragen steun dus vanuit de Moslimbroeders voor de moskeeplannen van Ettahouid. Als de plannen van de grond komen, krijgt Rotterdam er nog een moskee bij onder de conservatieve invloed van de politieke islam. Maar niet getreurd. De reporters van Nieuwsuur krijgen dan wel meer keus als ze weer eens op zoek gaan naar ‘gewone moslims’.