BBC documentaire over rol van ‘niet-gewelddadig islamextremisme’

Door Carel Brendel, 13 januari 2015

De Britse BBC-rubriek Panorama zond gisteravond een belangrijke en interessante documentaire uit, The Battle for British Islam. Tegen de achtergrond van de Franse terreuraanslagen stelde documentairemaker John Ware de vraag of het jihadisme gevoed werd door het “wij-zij-denken” van niet-gewelddadige, maar wel extremistische predikers.

Sommige “vooruitstrevende moslims” (de term gebruik ik bij gebrek aan beter en vanwege de verwarring rond het woord “gematigd”) vinden van wel. Aan het woord als tegenstanders van dit extremisme kwamen onder anderen Adam Deen en Sarah Khan. Omer el Haldoon, voorzitter van de Muslim Association of Britain, daarentegen vindt de term “extremisme” onterecht en spreekt liever van “conservatieve islam”.

De BBC documentaire wees op de “Trojan Horse” affaire, de ophef rond enkele staatsscholen in Birmingham, waar de leiding wordt beschuldigd van het indoctrineren van schoolkinderen met intolerant islamitisch gedachtengoed.

Veel aandacht was er voor de opvattingen van de invloedrijke prediker Haitham al-Haddad. De Brit heeft ook ruime bekendheid in Nederland, dankzij een debat in het Amsterdamse centrum De Balie. Al-Haddad is een geziene gast in ons land, onder anderen bij “universitaire toppers” aan de Vrije Universiteit, moslimjongeren in Almere en in het Rotterdamse dawah centrum De Middenweg, sinds kort ook bekend als de Nieuwsuur Moskee.

Image436

Panorama toonde beelden van het Baliedebat, waar Al-Haddad zich voorstander toonde van de doodstraf voor afvalligen, mits uitgesproken door een rechtbank in een islamitisch land.

Al-Haddad werd een jaar tien geleden nog als een randfiguur beschouwd, maar hij en vergelijkbare figuren krijgen steeds meer invloed, zo waarschuwden de voorstanders van een islam, die het slachtofferdenken willen afschudden en wel moderne Britse waarden omarmen. Adam Deen aan het slot van de uitzending: “We moeten het opnemen tegen een goed gefinancierde machine.”

Panorama verzuimde aan het slot helaas de belangrijkste financieringsbron voor deze machine te vermelden: de westerse ophang- en zweepslag-bondgenoot Saoedi-Arabiƫ.