Saoedische voorstander van zelfmoordaanslagen naar moskee van CMO-woordvoerder

Door Carel Brendel, 19 mei 2015

Sjeik Al-Muslih in 2004 over zelfmoordaanslagen buiten moslimlanden

Sjeik Al-Muslih in 2004 over zelfmoordaanslagen buiten moslimlanden

De laatste maanden willen er nogal wat omstreden predikers onze kant op komen uit Saoedi-Arabië. Gelukkig wil het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat zo’n 80 procent van de Nederlandse moskeeën vertegenwoordigt, bijdragen aan het weren van dergelijke “haatimams”.

Op 29 januari meldde De Telegraaf dat het CMO binnen enkele weken zou komen met “plannen om haatpredikers te bannen en om weerwoord te bieden op social media tegen de verheerlijking van het terrorisme”.

Het CMO was daarnaast bereid om de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) te adviseren, zodat radicalen geen visum zouden krijgen, zo berichtte de NOS op 21 januari naar aanleiding van het afgelaste optreden van een (overigens niet visumplichtige) “haatsjeik” in Helmond.

Het CMO werkte zelf aan een zwarte lijst van haatpedikers, zei woordvoerder Yassin Elforkani in maart, naar aanleiding van het intrekken van de visa van twee gastsprekers op een salafistisch benefietgala in Rijswijk. Elforkani: “Het is niet aan de overheid om religieuze richtlijnen op te stellen. Daar zijn wij voor.”

In een eerder blog vond ik dit een heel slecht voorstel: “Als er iets ongewenst is, dan is het wel de bemoeienis van religieuze organisaties met de visumverstrekking door de Nederlandse regering. Het bepalen wie wel of niet het land binnenkomt, is bij uitstek een overheidstaak. Het is zeker geen taak voor imams en moskeebestuurders.”

Elforkani gedroeg zich als de slager die zijn eigen vlees wilde keuren. En ook nog het vlees van de salafistische concurrenten, die niet zijn aangesloten bij het CMO.

Tegenover de regionale dagbladen zei Elforkani dat zijn club verder zou kijken dan religieuze uitlatingen. “Een imam die Ayaan Hirsi Ali de kanker op haar tong toewenst, zoals in het verleden is gebeurd, vinden wij onwenselijk.”

Elforkani doelde daarbij op sjeik Fawaz Jneid, die ooit vanuit de Haagse As-Soennah-moskee filmmaker Theo van Gogh en toenmalig Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vervloekte. Fawaz is inmiddels na ruzie weg bij As-Soennah en begon te preken voor zijn eigen Haagse parochie. In februari van dit jaar meldde het Algemeen Dagblad dat Jneid sinds enkele weken ook in de Utrechtse Omar al Farouq-moskee predikt. De “onwenselijke” Fawaz treedt daarmee op in dezelfde moskee, waar Elforkani als hoofdimam fungeert en eind vorig jaar werd bedreigd omdat hij de Nederlandse deelname aan de jihad in Syrië afkeurt.

Fawaz deed zijn omstreden uitspraken in 2004 kort voor de moord op Van Gogh. In datzelfde jaar predikte de Saoedische sjeik Aed al-Qarni voor de zender Iqra TV de jihad met de opwekkende tekst: “Kelen moeten worden doorgesneden en schedels worden ingeslagen.”

Persoonlijk vind ik een oproep tot het plegen van wrede moorden veel erger dan iemand een dodelijke ziekte toewensen. Er was dus alle reden om deze Al-Qarni niet uit te nodigen. Er kwam terechte kritiek op zijn voorgenomen optreden in Eindhoven. Op de valreep trok Italië het visum in van de rondreizende Saoediër.

Je zou denken dat Elforkani blij was met het weren van iemand die in 2004 uitspraken had gedaan die stukken erger waren dan de eerdere verwensingen door sjeik Fawaz. Niet dus. Op 30 april gaf de CMO-woordvoerder een interview aan NRC Handelsblad.

Elforkani noemde Al-Qarni “een wereldwijd bekende theoloog die binnen het salafisme een tegengeluid laat horen en elke vorm van extremisme tegenspreekt.” Zijn omstreden uitspraken zouden “uit de context” zijn gehaald.

Elforkani in NRC Handelsblad: “De hele Arabische wereld had een issue met de inval van de Amerikanen in Irak. Zelfs Europeanen vonden de interventie niet goed. In de Arabische wereld was het verdriet groot dat er veel Irakese moslims werden gedood. In dat licht moet je deze uitspraken zien.”

Ook een antisemitische uitspraak die de sjeik in het verleden deed, maakt hem niet meteen een ‘haatimam’, voegde Elforkani er aan toe.

Inmiddels meldt zich een nieuwe “geleerde” met omstreden uitspraken uit 2004. Abdullah al-Muslih komt langs in de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven, waar ze een abonnement op dergelijke predikers hebben. Al-Muslih gaf in 2004 zijn zegen aan terroristische zelfmoordaanslagen, zolang ze maar buiten moslimlanden werden gepleegd.

Net als andere “geleerden” heeft Al-Muslih zijn jasje gekeerd nu de jihadi salafisten van de Islamitische Staat een bedreiging vormen voor de Saoedische oliemonarchie. Al-Muslih predikt nu vrede, gematigdheid en liefde, als we moeten afgaan op een aankondiging van Dawah Groep Utrecht.

De Utrechtse islamverkondigers krijgen zaterdag “hoogwaardig bezoek” van Al-Muslih die bekend staat om zijn “zachtaardigheid”. Onduidelijk is of het goedkeuren van zelfmoordaanslagen in niet-islamitische landen onderdeel is van deze zachtaardigheid. Plaats van handeling is de Omar al Farouq-moskee, waarvan de hoofdimam de Nederlandse staat wil adviseren over het weren van predikers en diezelfde hoofdimam Nederlandse sjeiks afrekent op uitspraken uit 2004.

Elforkani bleek eerder niet in staat om radicale predikers als Haitham al-Haddad en Khalid Yasin te weren in de tijd dat hij leiding gaf aan de Blauwe Moskee in Amsterdam. De man die namens de grote moskeekoepels en een meerderheid van Nederlandse moskeeën zegt te spreken, ontwikkelt zich steeds meer tot een schertsfiguur.