Moskee van bloemen gooiende imam ontving antisemitische haatsjeik

Door Carel Brendel, 3 december 2015

Imam Ali Chishti op het Vredesplein.

Imam Ali Chishti op het Vredesplein.

Het waren prachtige beelden, op maandag 16 november van het Vredesplein in Rotterdam-Zuid. Op initiatief van Nida Rotterdam, de Essalam Moskee, de lokale koepelorganisatie SPIOR en de regionale moskeekoepel VMMZN demonstreerden Rotterdammers hun eenheid in een protest tegen de terreuraanslagen in Parijs.

Kinderen lieten witte vredesballonnen op. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur was er. Burgemeester Ahmed Aboutaleb hield een gloedvolle toespraak. Maar de meeste indruk maakte imam Ali Chishti die actief is in de naburige Ghausia Moskee.

“Een boeket met dezelfde bloemen is mooi,” zei de gevangenisimam. “Maar een boeket met verschillende bloemen is mooier. Wanneer we elkaar zien, gooien we met bloemen naar elkaar. Niet met bommen.” Aan het slot van zijn betoog stond hij hand in hand met een rabbijn, een dominee en een humanist.

Wie kanttekeningen zet bij deze prachtige beelden is al snel een spelbreker, verstoort het mooie plaatje. Helaas, er zit niets anders op. Op 14 november namelijk, een dag na de moordpartij in Parijs en twee dagen voor de manifestatie op het Vredesplein, kreeg Chishti’s Ghausia Moskee hoog bezoek van Raza Saqib Mustafai, een Pakistaanse geestelijke die vindt dat alle joden moeten worden uitgeroeid. De prediker maakte een tournee langs een vijftal Pakistaanse moskeeën in ons land. Het was niet zijn eerste bezoek aan Masjid Ghausia. In 2011 preekte hij er ook al eens. Ghausia plaatst regelmatig preken van de man op social media, recent nog op 31 oktober.

Raza Saqib Mustafai (links) op bezoek in Rotterdam. Rechts Hussain Shah, de hoofdimam van de Ghausia moskee.

Raza Saqib Mustafai (links) op bezoek in Rotterdam. Rechts Hussain Shah, de hoofdimam van de Ghausia moskee.

Raza Saqib Mustafai, afkomstig uit Gujranwala in de Punjab, is de oprichter van Idarat ul-Mustafa, een spirituele beweging die de sharia in Pakistan wil afdwingen. In juni 2012 maakte hij een in het Urdu gesproken videoboodschap met de titel “Joden zijn de echte vijanden van Islam en vrede.”

Volgens media-instituut MEMRI zei Raza Saqib Mustafai:

“De tijd komt er aan dat Allah zo veel succes verleent aan de islam dat er geen enkele Jood meer zal overblijven op het aangezicht van de aarde. Jezus zal komen; de strijders van [de laatste] imam Mahdi zullen op het slagveld marcheren; het varken zal worden gedood en het kruis zal worden gebroken.

In de boeken van de Hadith [de overleveringen van de profeet Mohammed] staat beschreven dat Allah zo veel hulp zal geven aan de volgelingen van de islam, dat als een jood zich verschuilt achter een boomtak of een steen, dat dan die steen zal roepen naar de Moslim strijder en hem vertellen dat er een Jood zich achter hem verschuilt.

En als de laatste Jood is vermoord in deze wereld, dan is er vrede gevestigd in deze wereld — zo sterk dat slangen rondlopen tussen de mensen maar niemand bijten. Wolven en geiten zullen drinken vanaf dezelfde waterkant en geiten hoeven niets te vrezen van wolven. De garantie voor wereldvrede is wanneer de laatste Jood wordt gedood.

Moslims worden terroristen genoemd, als de oorzaak van de vernietiging van de wereldvrede; maar dat is niet de werkelijkheid. Moslims vechten een overlevingsoorlog. Moslims zijn geen terroristen; ze zijn de liefhebbers van de vrede en de predikers van de vrede. Alle problemen op de wereld zijn de schuld van de joden. Als de Joden zijn uitgewist, dan is de wereld gezuiverd en de zon van de vrede zal oprijzen voor de gehele wereld.”

Pijnlijk voor Ghausia dat uitgerekend deze Jodenhater een bezoek bracht aan de vooravond van de handreiking door imam Chishti op het Vredesplein.

Was het trouwens toeval dat een leider van deze Pakistaanse moskee mocht spreken op de manifestatie over Parijs? Nourdin el Ouali, de aanvoerder van Nida Rotterdam, noemde in Metro het gebeuren “een initiatief van onderaf, vanuit de boezem van de stad.”

Die opmerking kon niet verbloemen dat het vooral een initiatief was vanuit de boezem van de politieke islam, vanuit Nida, een soort Rotterdamse variant van de AKP, en de Essalam Moskee, waarvan de aantoonbare banden met de Moslim Broederschap al op 24 maart 2007 werden onthuld in de (papieren) Telegraaf.

Het kader van Nida bestaat niet alleen uit met Hamas sympathiserende Gaza-activisten, leden van de Turkse fundamentalisitsche beweging Milli Görüs of sprekers en bestuursleden van dawah centrum De Middenweg, maar ook uit vrijwilligers met een Pakistaanse achtergrond. Iqbal Din, de woordvoerder van de Ghausia Moskee, zit in de gebiedscommissie van het stadsdeel Feijenoord. Nida-vertegenwoordiger in Charlois is Qasam Hussain, tevens oprichter en bestuurslid van de jongerencommissie van Ghausia.

Hussain blijkens zijn tijdlijn protesteert regelmatig “tegen Palestijnse genocide door de zionistische Israël” en is tevens een vurig bewonderaar van Raza Saqib Mustafai. Hij heeft zijn zetel in Charlois mede te danken aan de stemadviezen van imam Iftekhar Ali Chishti.

Over deze dwarsverbanden en achtergronden heeft u nog niets in de Rotterdamse media vernomen. Daar hadden ze het vermoedelijk te druk met de verkiezing van de Rotterdamse politicus van het jaar.