Veroordeling Parijse aanslagen maakt geen einde aan optredens van haatsjeiks

Door Carel Brendel, 10 december 2015

Image500

Driss el Boujoufi, bestuurslid van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), had vorige maand goed nieuws voor de lezers van de regionale dagbladen in Noord-Holland: “Moskeeën zijn terughoudender om ‘haatimams’ in huis te halen. Omstreden voorgangers zijn de laatste maanden weggebleven uit Nederland.”

Moskeeën zijn voorzichtiger geworden voor commotie, stelde El Boujoufi. Het verschijnsel van rondreizende prekers zou zijn afgenomen en daarmee de noodzaak voor een lijst van ongewenste sjeiks. De CMO-voorman: “De moskeeën laten minder snel iemand uit het buitenland komen. De overheid is alerter bij het uitgeven van visa. En de imams zelf zijn niet zo happig meer om naar Nederland te komen.”

Het goede nieuws klopte al niet toen El Boujoufi het verkondigde. Begin november was de Britse sjeik Haitham al-Haddad op een geheime plek in Limburg om Moslimjongeren uit Almere te leiden op het pad van de profeet. Op dat pad, zo vertelde Al-Haddad bij een debat in De Balie, worden afvalligen en overspeligen gestenigd, althans in een islamitisch land. Bij een andere gelegenheid betitelde de sjeik Joden als “afstammelingen van apen en varkens” en citeerde hij uit het antisemitische verzinsel De Protocollen van de Wijzen van Zion.

Ook al in november meldde zich de in Duitsland geboren Mohamed Ciftci, die vindt dat ex-moslims onthoofd moeten worden, als gastspreker bij Moslimjongeren in Utrecht. Die bijeenkomst werd “om organisatorische redenen” uitgesteld. In plaats daarvan hield de “onthoofdsheik” een lezing in een Turkse moskee in Den Haag.

De Pakistaanse prediker Raza Saqib Mustafai maakte in november een toernee langs vijf moskeeën, waaronder de Ghausia moskee van de Rotterdamse bloemengooier Iftekar Chishti. Raza Saqib Mustafai vindt dat alle problemen op de wereld de schuld zijn van De Joden. Pas als alle Joden dood zijn heerst er weer vrede op aarde.

Abdullah Hakim Quick komt vlak voor Kerstmis als gastspreker op bezoek bij de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA), de “universitaire toppers” van de Vrije Universiteit, die in 2012 Al-Haddad naar Nederland haalden. De Canadese sjeik gaat hen onderwijzen over The Untold Islamic History.

Volgens de flyer gaat het over de geschiedenis van oude rijken en de slavernij in Amerika, Afrika en Nederland”. Quick meent dat moslims al contacten in Amerika hadden, lang voordat Columbus koers zette naar het Westen. Iedereen heeft recht op zijn historische dwalingen. Minder prettig is dat Quick, een prediker uit de kring van de Moslim Broederschap, joden en christenen als “smerig” betitelde en voorstander is van de executie van homo’s.

De bewering van El Boujoufi dat moskeeën voorzichtiger zijn geworden met het binnenhalen van “haatsjeiks” geldt in elk geval niet voor Al-Fourqaan in Eindhoven. De Saoedisch gefinancierde moskee liep afgelopen voorjaar al voorop met het binnenhalen van omstreden figuren. Na de recente aanslagen in Parijs stond Al-Fourqaan vooraan om deze te veroordelen, maar ik ben sceptisch hierover zolang het sprekersbeleid niet verandert. In de komende schoolvakantie haalt Waqf Eindhoven, de stichting achter Al-Fourqaan, opnieuw omstreden geleerden in huis.

Sheikwatcher “Prof. D.A.H. Vintik” ontdekte vijf sprekers met een dubieuze achtergrond.

1. De Egyptenaar Omar Abdelkafy noemde de aanslag op Charlie Hebdo “het vervolg op de comedy film van 11 september”.

2. Volgens Abdullah al Muslih is er niets mis met zelfmoordaanslagen zolang ze maar buiten moslimlanden worden gepleegd.

3. Mohammed Rateb El Nabulsi riep op tot een heilige oorlog tegen het Westen en de Joden. Hij verkondigde op een zender van Hamas dat homo’s de doodstraf verdienen. Vorig jaar bezocht hij de VS op uitnodiging van de Amerikaanse Moslimbroeders.

4. Eveneens uit de hoek van de Moslimbroeders komt Issam al-Bashir, die vorig jaar ook al te gast was in Eindhoven, tot grote vreugde van de Amsterdamse PvdA-politicus Aissa Zanzen.

5. De Egyptische Moslim Broederschap schoof salafist Mohamed Yousri Ibrahim, leider van demonstraties tegen de Koptische kerken, in 2012 naar voren als minister van religieuze zaken. Liberalen in Egypte vreesden dat hij het Wahabisme zou opleggen.

Al Fourqaan staat bekend als een van de grote salafistische centra in Nederland, maar de moskee biedt daarnaast ruimte aan de Moslimbroeders. Saoedi-Arabië heeft onlangs de boeken van Yusuf al-Qaradawi, Hassan al-Banna en Said Qutb uit de bibliotheken gehaald, maar deze maatregel geldt alleen voor intern binnenlands gebruik. De Saoedi’s hebben er geen enkele moeite mee als Moslimbroeders het fundamentalisme in Europa verspreiden.

Soms lees ik dat de term “haatprediker” te snel van stal wordt gehaald. Niet iedere verre moskeebezoeker is per se een haatsjeik. Dat klopt. Maar de term is wel degelijk gerechtvaardigd als het gaat om:

“Geleerden” die de doodstraf gerechtvaardigd vinden voor afvalligheid, overspel en homoseksualiteit, drie zaken die niet voorkomen in ons Wetboek van Strafboek.

“Geleerden” die oproepen tot geweld (bijvoorbeeld tot schedels in elkaar slaan en kelen doorsnijden).

“Geleerden” die oproepen tot het uitroeien van Joden, verwijzen naar antisemitische complottheorieën of verzinsels over het maken van matses uit bloed van kinderen of christenen.

Al Fourqaan manager Nasr el Damanhoury legt de kritiek naast zich neer. “Het gaat ons er niet om wat imams eerder gezegd hebben. Wat ze bij ons zeggen, is wat telt,” zo reageerde Al Fourqaan manager Nasr El Damanhoury op raadsvragen door LPF Eindhoven. Onzin. Wat imams eerder hebben gezegd moet een rol spelen bij de verstrekking van visa. (Bijna alle genoemde predikers zijn visumplichtig met uitzondering van de Brit Al-Haddad en de Duitser Ciftci). En dat dergelijke “geleerden” zich nu uitspreken tegen ISIS, betekent niet dat het geen verspreiders zijn van religieuze haat en intolerantie.

Eén voordeel heeft de Eindhovense conferentie wel. De line up maakt duidelijk dat als het gaat om deradicalisering we niets te zoeken hebben bij clubs als Al Fourqaan.