Nederlandse ISIS propaganda gaat door in ‘geheime Facebook groep’

Door Carel Brendel, 12 december 2015

Shabir Burhani (voorgrond) in 2011, toen hij nog niet uit de groep was gegooid.

Shabir Burhani (voorgrond) in 2011, toen hij nog niet uit de groep was gegooid.

Een welkom neveneffect van de jihadzaak, waarin de straffen hoger zijn uitgevallen dan ik verwachtte na enkele zeperds voor het openbaar ministerie, was de ondergang van De Ware Religie. Met de aanhouding van “emir” Azzedine Choukoud en mediachef Rudolph Holierhoek kwam de website volledig stil te liggen. Er kwam een einde aan de rumoerige demonstraties in de Haagse Schilderswijk.

Dat het thuisfront van ISIS op een laag pitje sudderde, bleek begin dit jaar toen slechts 15 mensen kwamen opdraven in Den Haag voor een betoging tegen wantoestanden op de terroristische afdeling in Vught. Vóór de arrestatie van de hoofdverdachten trokken dergelijke bijeenkomsten een veelvoud aan demonstranten. Ze zwaaiden er openlijk met ISIS-vlaggen en riepen leuzen ten gunste van ISIS-leider Al Baghdadi. Als gevolg van de jihadzaak is het spektakelactivisme bijna verdwenen.

Helemaal weg uit Nederland is de ISIS-propaganda overigens niet. Niemand minder dan Shabir Burhani, beter bekend als Maiwand al-Afghani, trok op 6 december aan de bel om het land te waarschuwen voor de “geheime Facebook pagina/groep met de naam Staatsnieuws.”

Burhani: “In de geheime facebook pagina ‘Staatsnieuws’ wordt actief IS propaganda verspreid. Ook wordt daar takfir gedaan op moslims en geroddeld en gelasterd. Ik vind dat ze daar onmiddellijk mee moeten stoppen. Anders komen er maatregelen. Bovendien verschillen ze niet veel in hun domheid, onwetendheid, kinderachtigheid en verdorven gedrag met die IS cheerleaders uit Engeland die memes en neppe pagina’s maken om moslims met wie ze van mening verschillen zwart te maken. Als deze mensen zo doorgaan dan zullen ze ook hier vernederd zullen worden en bestraft door Allah zoals hun voorlopers.”

Op Twitter noemde Burhani ook een naam achter Staatsnieuws: “Ibrahiem Awwad (Abdullah West) moet Allah vrezen en stoppen met zijn geheime IS khawarij supporters Facebook pagina Staatsnieuws.”

(De “Khawarij” waren een extremistische groep uit de oertijd van de islam. Vandaag geniet de term nieuwe populariteit in salafistische kringen om aan te geven dat ISIS verkeerd bezig is. Heel handig want daarmee kun je de ideologie van het salafisme zelf mooi buiten schot houden.)

Volgens een reportage van Vrij Nederland (5 september) aan de vooravond van het jihadproces is Abdullah West een alias van de Amsterdamse bekeerling Keith R. VN verwijst naar een eerder verhaal in weekblad De Groene, dat Abdullah West opvoerde als een activist van de radicale groepen Straat Dawah en Behind Bars. De naam West, aldus VN, werd in het Context-dossier genoemd als Amsterdamse contactpersoon voor een op te richten landelijke organisatie van de Haagse groep rond Choukoud.

Zelf was mij “Ibrahiem Awwad” ook al eens opgevallen. In augustus noemde ik hem als de man achter de deels Nederlandstalige pro-ISIS website “Ansar Khilafah” met jihadistisch nieuws uit alle windstreken en wilayats (provincies van het kalifaat). Op 21 november, kort na de aanslagen in Parijs, plaatste “Ibrahiem Awwad” nog een Nederlandstalig artikel dat een theologische rechtvaardiging gaf voor bomaanslagen, schietpartijen en zelfs aanvallen met chemische wapens op burgers van landen die in oorlog zijn met de Islamitische Staat.

“Klokkenluider” Burhani is inmiddels een buitenbeentje in het radicaal-islamistische milieu. Twee jaar geleden kreeg hij een knetterende ruzie met de Haagse groep als gevolg van zijn overmatige mediageilheid. Burhani moest toen een keer door de Leidse winkelstraten hollen om aan een Haagse knokploeg te ontkomen. Tijdens deze fitna wees Burhani twee mensen aan als drijvende krachten achter De Ware Religie: “Abou Moussa” (Choukoud) en “Abu Sa’ied” (Holierhoek). De twee ontkenden heftig. Maar een feit was wel dat na de aanhouding van het tweetal het virtuele clubhuis op slot zat en niet meer open ging.

Of Burhani ook nu weer de juiste naam noemt in zijn nieuwe thuisblijversfittie moet nog worden bezien. Maar de vorige keer bleek hij verrassend goed op de hoogte.