Pakistaanse groepen in Nederland vereren dader van terroristische moord

Door Carel Brendel, 7 maart 2016

Mumtaz Qadri

Mumtaz Qadri

Salman Taseer was de moedige gouverneur van Punjab. Hij nam het op voor de christelijke vrouw Asia Bibi, die tot de doodstraf werd veroordeeld op grond van de zeer dubieuze Pakistaanse blasfemiewetgeving. Taseer ontving daarna tientallen doodsbedreigingen. Op 4 januari 2011 werd Taseer uit de weg geruimd door een van zijn eigen lijfwachten.

Mumtaz Qadri heette de religieuze fanaat die minstens 25 kogels afvuurde op Taseer. Een Pakistaanse rechtbank veroordeelde hem tot de doodstraf. Een week geleden werd Qadri opgehangen in de gevangenis. Fanatieke moslims in Pakistan beschouwen de vermoorde gouverneur als een afvallige en vereren de laffe moordenaar als een martelaar. Naar schatting 100.000 mensen woonden zijn begrafenis bij.

Het fanatisme beperkt zich niet tot Pakistan. De heldenverering van Qadri vindt ook plaats in Groot-Brittannië met zijn talrijke Pakistaanse migranten, en ook in de kleine Pakistaanse kolonie in Nederland, die door radicale predikers en uitingen steeds vaker de aandacht van de sheikwatchers trekt.

De Al-Aqsa Moskee in het Noord-Engelse Bolton zette Qadri vorige week centraal in zijn Facebook-profiel. Daar verschenen diverse video’s en artikelen ter ere van de opgehangen terrorist. Muhammed Asim Hussain, imam in Bradford, sprak van “een donkere dag in de geschiedenis van Pakistan. De doodstraf was onterecht volgens Hussain, want Qadri verrichtte zijn daad “ter ere van de profeet”. Hussain gaf begin dit jaar overigens nog lezingen in Eindhoven en Amsterdam.

Ook Pakistaanse moskeeën in Nederland eren de opgehangen terrorist als een martelaar. Moskee Ghousia plaatste op 4 maart een stukje over Qadri, volgens de Google-vertaling uit het Urdu “undoubtedly a great figure whose sacrifice was accepted before Allah”. De Al-Karam Moskee in Amsterdam deelde een video van Qadri met reacties als “proud on you Mumtaz” en “Allahu Akbar”. “Miesbahoel Islam” (Zwolle) plaatste ook al een video ter ere van Qadri.

“Dawate Islami Holland,” een Pakistaanse dawah (islamitische missie) organisatie, zegt dat Mumtaz Qadri “het martelaarschap kreeg door de eer van de boodschapper van Allah te verdedigen”. Ook deze club deelde videos ter ere van de veroordeelde terrorist. Behalve eerbetoon aan de moordenaar van gouverneur Taseer bevat de tijdlijn van “Dawate Islami Holland” vooral “vredesgroeten naar de Profeet” en oproepen voor “inspirerende bijeenkomsten”, onder meer in moskee Ghausia in Rotterdam (de moskee van de bloemen gooiende imam), de gelijknamige moskee in Den Haag en ook in Almere.

De bewondering uit de hoek van Dawate Islami is verklaarbaar. Mumtaz Qadri was een gewaardeerd lid van hun organisatie. Dawate Islami geldt als een “geweldloze” en “gematigde” beweging, die sterk gekant is tegen de Taliban en de Saoedisch geïnspireerde Deobandi sekte. De wijde steun voor Mumtaz Qadri is genoeg reden om grote vraagtekens te zetten bij de “gematigdheid” van Dawate Islami en aanverwante verenigingen.

Als “gematigde” Pakistaanse moskeeën in Nederland zonder aarzeling een terroristische moordenaar verheerlijken, dan heeft minister van Integratie Lodewijk Asscher er weer een probleem bijgekregen.