Leider Nida Rotterdam associeert zichzelf opnieuw met pro-Hamas-activisten

Door Carel Brendel, 18 maart 2016

Nourdin el Ouali (links) met pro-Hamas actvist Zaher Birawi (midden) en Ibrahim Akkari, voorman van de Moslim Broederschap in Nederland.

Nourdin el Ouali (links) met pro-Hamas actvist Zaher Birawi (midden) en Ibrahim Akkari, voorman van de Moslim Broederschap in Nederland.

De islamitisch geïnspireerde partij Nida Rotterdam weerlegt opnieuw geen feiten, maar roept “guilty by association” bij vragen over de dwarsverbanden van sommige leden met de Moslim Broederschap (MB). Ondertussen associeert partijleider Nourdin el Ouali zichzelf opnieuw met Britse Hamas-activisten.

Elsevier-journaliste Nikki Sterkenburg schreef deze week een zeer lezenswaardig artikel over het tweejarig bestaan van Nida Rotterdam, de enthousiaste en spraakmakende, islamitisch geïnspireerde lokale partij in de Maasstad. De tekst vind u hier (achter de abonneemuur) of anders moet u even langs de kiosk.

Sterkenburg vroeg Nida Rotterdam ook naar de door mij gesignaleerde dwarsverbanden van partijleider Nourdin el Ouali en prominente kaderleden met organisaties uit de sfeer van de Moslim Broederschap (bekeerlingengroepen, Milli Görüs, aan de MB gelieerde actiegroepen voor Gaza). Zoals te verwachten viel kwam Nida opnieuw niet met een weerlegging van de door mij aangedragen feiten. Dan kan ook moeilijk want ik heb ze verzameld uit reguliere media als Trouw en RTV Rijnmond, uit het kadaster en het handelsregister, en bovenal van de websites van de betrokken organisaties. Net als de vorige keer sputtert de partij over “guilty by association”.

Fractiemedewerker Jeroen Schilder, tevens lid van de Raad van Toezicht van het in islamitisch centrum De Middenweg gevestigde Landelijk Platform Nieuwe Moslims, zegt in Elsevier: “We praten met iedereen. Het is guilty by association. Bij ons eenjarig jubileum sprak de Joods-lesbische Markha Valente van de Radboud Universiteit Nijmegen. Nourdin staat ook op de foto met prinses Beatrix. Als je de redenering van Brendel doortrekt, zijn we ook te linken aan de roze beweging en het koningshuis.”

Als ik Schilders’ redenering nog verder doortrek, dan ben ik ook verbonden aan de Moslim Broederschap, want in 2012 bezocht ik de Nationale Bekeerlingendag. Ik sta op de foto met de Canadees Jamal Badawi, een kopstuk van de internationale MB. Sterker nog, ik schudde de hand van Jacob van der Blom (Europe Trust Nederland, De Middenweg, Essalam Moskee) en daarmee ben ik slechts twee handdrukken verwijderd van Yusuf al-Qaradawi, de geestelijk leider van de Moslim Broederschap.

Schilder laat daarmee gelijk zien hoe gemakzuchtig zijn redenering is. In tegenstelling tot enkele Nida-leden vervullen Prinses Beatrix, Markha Valente en Carel Brendel namelijk geen bestuursfuncties bij Milli Görüs of bij islamistische bekeerlingenclubs in Rotterdam-Blijdorp, houden ze geen lezingen in de Middenweg of de Essalam Moskee en geven ze geen training op een door EuroPal, een Europese steunorganisatie voor Hamas, georganiseerde bijeenkomst.

El Ouali verdedigt zich in Elsevier door zijn Gaza-activisme op één lijn te stellen met de standpunten van GroenLinks en de SP in Rotterdam, die net als Nida Rotterdam voorstander zijn van een stedenband met Gaza. Inderdaad, GroenLinks en de SP staan ook op de bres voor het geplaagde Gaza. Maar zij doen dat niet in het kader van de Moslim Broederschap. De voorlieden van die twee partijen treden niet op in centra van de Moslim Broederschap en geven geen lobbytraining samen met EuroPal-voorman Zaher Birawi, coördinator van de derde Gazavloot.

Prinses Beatrix en de Rotterdamse leiders van SP en GroenLinks zijn ook geen sprekers op bijeenkomsten van de Middle East Monitor (MEMO). Dat is een islamistische nieuwsite die net als EuroPal onderdeel is van het MB-netwerk in Groot-Brittannië. Op 2 april belegt MEMO een avond in Amsterdam met El Ouali als belangrijkste gastspreker. De Nederlandse organisator is Mohammed Akkari, eerder betrokken bij de EuroPal-training in De Middenweg.

De Middle East Monitor is met andere organisaties van de Moslim Broederschap gevestigd in Crown House, een kantorencomplex in Londen. Directeur is Daud Abdullah. Deze voormalige secretaris-generaal van de Muslim Council of Britain kwam in opspraak door zijn steun aan eventuele aanvallen op Britse marineschepen die moesten optreden tegen wapensmokkel naar Gaza. Senior editor is Ibrahim Hewitt. Meer over MEMO, Hewitt en diens homovijandige uitspraken vindt u in dit blog.

Het geroep over “guilt by association” is hol, want het is de leider van Nida Rotterdam zelf die zich opnieuw associeert met pro-Hamas-activisten.