Organisator kinderfeestjes in El Tawheed Moskee staat nu op terroristenlijst

Door Carel Brendel, 26 maart 2016

Baraa Ahmad vermaakt de kinderen in de El Tawheed Moskee. Nu staat hij op de terroristenlijst.

Baraa Ahmad vermaakt de kinderen in de El Tawheed Moskee. Nu staat hij op de terroristenlijst.

Acht van de nieuwkomers op de Nederlandse terroristenlijst hebben geen digitale sporen achtergelaten. Nummer negen daarentegen is een voormalig gewichtheftalent uit Amersfoort. Twee jaar terug organiseerde hij nog kinderfeestjes in een Amsterdamse moskee. Nu zit hij in het kalifaat.

Tussen al het nieuws over de aanslagen in Brussel bleef de jongste uitbreiding van de Nederlandse terreurlijst vrijwel onopgemerkt. Alle kopstukken uit de Haagse regio staan nu onderhand wel op de lijst.

De nieuwkomers zijn totaal onbekende figuren uit de provincie. Opmerkelijk is de aanwezigheid van twee mannen met autochtoon klinkende voor- en achternamen. Het gaat kennelijk om bekeerlingen. Zou een van hen “Abu Salman” zijn, een autochtone Nederlander die volgens het boek van de Belg Montasser AlDe’emeh zijn zoontje heeft meegenomen naar de jihadvilla van Jabhat Nusrah in Aleppo? Het antwoord is onbekend.

Slechts een van de negen aanwinsten op de terreurlijst heeft digitale sporen achtergelaten. Het gaat om de in Assen geboren Baraa Ahmad. Op internet liet hij een profiel achter met onder meer de trefwoorden “Doorzetter”, “Spontaan”, “Creatief”, “Assen”, “Irak”, “Turkmeens”, “Ondernemers”, “Gewichtheffen”, “Sterkste Man” en “Team Rebel”. In 2012 gold de “aankomende topper” Ahmad van het Amersfoortse Team Rebel nog als een favoriet bij het NK gewichtheffen.

Een doorzetter in de sport was hij echter niet. Na zijn studie koos Baraa voor het ondernemerschap. Hij begon een cosmeticabedrijfje. Maar ook hier was hij geen blijver. Het antwoord waarom staat min of meer in een onderzoekje namens de zeepfirma. Daaruit blijkt namelijk dat hij naast zijn echte naam ook de schuilnaam “Abou Khattab Al Turkmani” gebruikte.

Baraa was aangeraakt door het jihadi salafisme. Hij bedacht Happylines Dawah, de verspreiding van islamitische boodschappen via de lege ruimtes in treinkranten. Het leidde tot positieve aandacht bij De Ware Religie, het virtuele clubhuis van de Nederlandse jihadsupporters. Antropoloog Martijn de Koning schreef een artikel over “Abou Khattab al Turkmani,” die niet op een harde confronterende manier, maar juist op een vriendelijke manier dawah verrichtte. De Koning meldde ook dat de dawah-pionier aanwezig was geweest bij een voetbaltoernooi op een Haags veldje, dat na een confrontatie (over jihadvlaggen) met de politie de geschiedenis inging als de “Slag van Hondius”.

De lezers van mijn blog maakten ruim twee maanden geleden kennis met “Abou Khattab al Turkmani”, van wie de echte naam toen nog niet bekend was. Als “Admin Khattab” was hij een van de mensen achter “De Zuivere Aanbidding”, een Facebook groep die vrome salafistische boodschappen verspreidt via de sociale media. Het was mij opgevallen dat drie van de zes administrators banden hadden met het pro-jihadistische milieu. Een van hen komt volgens Vrij Nederland als Keith R. voor in het Context-dossier, maar is meer bekend onder het alias “Abdullah West”. Een andere schuilnaam (zo beweert Shabir “Maiwand” Burhani met grote stelligheid) is “Ibrahiem Awwad”. Onder die naam zou R. betrokken zijn bij de “geheime” Facebook-groep Staatsnieuws, bedoeld voor de verspreiding van ISIS propaganda.

Een tweede beheerder van “De Zuivere Aanbidding” is Adil C., alias “Admin Ayubi”, die onlangs wegens het overmaken van geld naar Syrië werd veroordeeld tot één jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, in een Arnhemse jihadzaak.

De derde betrokkene is dus Ahmad, die in september op zijn Facebookpagina meldde dat hij nu “een trotse mujahid is onder de schaduw van de khilafah”. Hij heeft alsnog voor de harde, confronterende aanpak gekozen. Wanneer hij precies is vertrokken is niet helemaal duidelijk, vermoedelijk een jaar geleden. In drie jaar legde “Abou Khattab” de weg af van Team Rebel naar het rebellenteam van Abou Bakr al-Baghdadi.

In juli 2014 organiseerden Ahmad en R. nog kinderfeesten in de El Tawheed moskee. De Zuivere Aanbidding hield er ook een zusterdag en nam een video op in de bibliotheek van de moskee. Nu Ahmad onder zijn echte naam opduikt op de Nederlandse terroristenlijst, dringt zich opnieuw de vraag op waarom de El Tawheed Moskee zo veel ruimte heeft gegeven aan mensen die aanschurken tegen het jihadisme.