Nida-raadslid Aydin Peksert eregast op iftar van AKP Nederland

Door Carel Brendel, 25 juli 2016

Image526

Bovenstaande foto werd op 18 juni in Rotterdam genomen tijdens de jaarlijkse iftar (de ramadan avondmaaltijd) van de Nederlandse afdeling van de Union of European Turkish Democrats (UETD), de Europese lobby-organisatie van de regerende AKP in Turkije. Rond de bestuurstafel van de Nederlandse AKP ziet u, van links naar rechts:

Mehmet S. Kaya, oud-voorzitter van UETD Nederland.

Sadin Ayyildiz, de Turkse consul in Rotterdam.

Aydin Peksert, raadslid in Rotterdam voor de islamitisch geïnspireerde partij NIDA.

Adnan Günnar, leider van de AKP in de Turkse stad Trabzon.

Sadik Arslan, de Turkse ambassadeur in Den Haag.

Turan Atmaca, voorzitter van UETD Nederland

Mustafa Aslan, secretaris-generaal van UETD Nederland.

De nummer twee van Nida Rotterdam mocht dus als eregast van de Nederlandse AKP plaatsnemen tussen diplomatieke en politieke zwaargewichten uit Turkije. Normaal gesproken zou ik de aanwezigheid van Peksert beschouwen als beleefsheidsbezoekje, een van de talloze voorbeelden van iftartoerisme door Nederlandse politici.

In de nacht van de mislukte legercoup in Turkije hield Peksert echter een toespraakje voor het Turkse consulaat in Rotterdam. Daarin bestempelde hij de Turkse president Erdogan als “onze leider” en noemde hij de demonstrerende Neder-Turken “allemaal vertegenwoordigers van de republiek Turkije.”

Op de zaterdag na de coup regisseerde de UETD Nederland een Turkse demonstratie in Rotterdam. Atmaca, Kaya en andere kopstukken van de polder-AKP waren prominent aanwezig. Ze voerden de optocht over de Erasmusbrug aan. Er waren toespraken door DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu, vertegenwoordigers van de Turkse moskeeverenigingen Diyanet en Milli Görüs, en van de Palestijnse organisatie Al-Wafaa van Hamas-activist Amin Abou Rashed. Onder de sprekers was ook weer Aydin Peksert.

Na de kritiek op zijn Erdogan-toespraak bij het consulaat zei Peksert dat we zijn optreden in de context moeten zien. Peksert wekt de schijn dat de context bestaat uit een nauwe relatie met de AKP-afdeling Nederland.