Incompetente NCTV ziet geen Hamas-bemoeienis met Palestijnse conferentie

Door Carel Brendel, 28 januari 2017

Europese Hamas-leiders Majed al-Zeer (links) en Amin Abou Rashed inspecteerden onlangs De Doelen

Europese Hamas-leiders Majed al-Zeer (links) en Amin Abou Rashed inspecteerden onlangs De Doelen

UPDATE: Duitse inlichtingendienst: Organisatoren nauw verbonden met Hamas

Zoals ik vorig jaar voorzag, ziet de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de komende Hamas-conferentie niet als een bedreiging voor de openbare orde. Een van zijn argumenten is wel heel merkwaardig. Volgens de NCTV zou uit geen enkele bron blijken dat de conferentie door Hamas wordt georganiseerd. Deze inschatting wekt ernstige twijfel aan de competentie van Dick Schoof en zijn terreurbestrijders.

Amin Abou Rashed (links) met Yusuf al Qaradawi.

Amin Abou Rashed (links) met Yusuf al Qaradawi.

In mijn eerste blog over de komende Palestinians in Europe Conference, gepland voor 15 april 2017 in Rotterdam, voorspelde ik dat een verbod van deze bijeenkomst er niet in zat. Op 27 juli 2016 schreef ik: “Op een moment dat Moslimbroeders en AKP-aanhangers samen optrekken door Rotterdam zitten veel mensen vermoedelijk niet te wachten op een bijeenkomst van Hamas-supporters. Maar de 14 vorige conferenties van Palestijnen in Europa zijn overal in goede orde verlopen. Ik denk daarom dat eventuele pogingen om het Palestijnse samenzijn in Rotterdam te verbieden bij voorbaat tot mislukking zijn gedoemd.”

Leefbaar Rotterdam stelde, mede naar aanleiding van een vervolgartikel in het Nieuw Israelietisch Weekblad, raadsvragen en kreeg daaruit — ten onrechte — de indruk dat burgemeester Ahmed Aboutaleb de bijeenkomst zou dwarsbomen. Aboutaleb keek vooral naar de openbare orde en veiligheid. Hij concludeert dat deze geen gevaar lopen.

Leefbaar is woedend en stelt aanvullende vragen met een voorspelbare uitkomst. Bijeenkomsten van mensen die zich in een congrescentrum ordelijk gedragen, kun je niet vooraf verbieden – ook al hebben de organisatoren een zeer bedenkelijke achtergrond.

Door Aboutaleb’s beleid ben ik dus niet verrast. Wel viel ik bijna van mijn stoel toen ik las wat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de achtergrond van de conferentie te melden had. De Telegraaf meldde gisteren dat uit informatie van onder meer de politie en NCTV “uit geen enkele bron is gebleken dat de conferentie door Hamas wordt georganiseerd”.

Aangezien de politie zich niet bezighoudt met Hamas, neem ik aan dat deze analyse afkomstig is van de NCTV. Een merkwaardige conclusie. Er bestaan namelijk talloze bronnen die aantonen dat een frontorganisatie van Hamas achter deze conferenties zit.

Laat ik allereerst op een rij zetten wie de Rotterdamse conferentie organiseren. De eerste uitnodiging om de conferentie bij te wonen bevat de logo’s van het Palestinian Return Centre (PRC) in Londen en van de Nederlandse organisaties Het Palestijnse Huis en de Palestijnse Gemeenschap Nederland. Een voorbereidende bijeenkomst met vrijwilligers, op 25 juli 2016 in Rotterdam, stond onder leiding van Majed al-Zeer, algemeen directeur van het PRC, Amin Abou Rashed, de centrale figuur bij Het Palestijnse Huis, en Ahmad Skineh, voorman van de begin 2016 met hulp van Abou Rashed en de Council for European Palestinian Relations (CEPR) opgerichte Vereniging van Palestijnse Jongeren (VPJ) in Nederland.

Op 20 december 2016 meldde Abou Rashed op Facebook dat Skineh voorzitter is van het organisatiecomité, waarin hij zelf de functie van algemeen secretaris vervult. In een interview met Shehab News Agency (een persbureau van Hamas), waarin hij zich beklaagde over “zionistische” tegenwerking, werd Abou Rashed aangeduid als “algemeen coördinator” van de conferentie.

Vanaf de eerste conferentie in Londen (in 2003) tot en met de 14de bijeenkomst in Malmö (in 2016) treedt het PRC steeds op als organisator, in samenwerking met lokale Palestijnse groepen, zo staat te lezen op de eigen website.

Rotterdam 2007. Dries van Agt tussen de Hamas-kopstukken Al-Zeer (links) en Abou Rashed (rechts).

Rotterdam 2007. Dries van Agt tussen de Hamas-kopstukken Al-Zeer (links) en Abou Rashed (rechts).

Het PRC was in 2007 mede-organisator van de vorige conferentie in Rotterdam. De bekendste spreker was oud-premier Dries van Agt. Hamas-leider Ismail Haniya sprak de Palestijnse aanhang per video toe omdat hij geen visum kreeg. Andere Hamas-sprekers in Rotterdam waren PRC-leider Al-Zeer, Adel Abdullah, Mohammad Sawalha, en “Amin Abu Ibrahim”, volgens het PRC-verslag voorzitter van het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS) en volgens de bijpassende foto niemand minder dan Amin Abou Rashed.

Als “Amin Abu Ibrahim” dook de Neder-Palestijn op in het strafrechtelijk onderzoek naar de Amerikaanse Holy Land Foundation (pdf), een tot in de hoogste instantie veroordeelde organisatie die geld inzamelde voor Hamas. Amin’s handtekening stond onder een lijst van Europese financiers van Hamas-terreur, en mede naar aanleiding daarvan bevroor de Nederlandse overheid de tegoeden van de Al-Aqsa Stichting in Heerlen.

Nederlandse media berichtten uitgebreid over Abou Rashed’s bemoeienis met de door Hamas georganiseerde Gaza Flotilla’s. Hij zat in de leiding van de European Campaign to End the Siege of Gaza (ECESG). Meegereisde verslaggevers verlieten de Nederlandse boot in 2011 toen de organisatoren geen opheldering gaven over zijn rol. Vrijwel tegelijkertijd publiceerde De Telegraaf een foto van Abou Rashed samen met Yusuf al-Qaradawi, geestelijk leider van de Moslimbroeders en tot voor kort voorstander van zelfmoordaanslagen in Israël.

Volgens een decreet van het Israëlische Ministerie van Defensie (december 2013) maakt Abou Rashed deel uit van het Europese hoofdkwartier van Hamas. Op deze lijst van 15 organisaties en personen staan eerder genoemde organisaties CEPR en ECESG. Lid van de Europese Hamas-top zijn ook Sawalha, Al-Zeer en Adel Abdullah, drie sprekers op de Rotterdamse conferentie van 2007. Ook PRC-functionaris Zaher Birawi (vorig jaar nog op bezoek in Rotterdam) en CEPR-leider Mazen Kahel (vorig jaar bij de VPJ-lancering in Den Haag) maken volgens de Israëli’s deel uit van de Europese leiding van Hamas.

Israël verklaarde het PRC in 2010 al tot verboden organisatie als onderdeel van Hamas. Volgens het besluit is het PRC betrokken bij het organiseren van anti-Israëlisch geweld in Europa. Het besluit noemde ook enkele namen, onder wie Al-Zeer, de organisator van de komende conferentie, en Birawi.

De Israëlische inlichtingensite ITIC (pdf) publiceerde in maart 2011 een uitgebreid rapport over het PRC, vol namen en dwarsverbanden, en vooral gebaseerd op wat het PRC zelf en aanverwante organisaties via hun eigen mediakanalen hebben prijsgegeven.

Daarnaast zijn er diverse niet-Israëlische bronnen, die op grond van gedegen onderzoek, hebben vastgesteld hoe nauw de band is tussen Hamas, PRC en bij de conferentie betrokken personen. Ze zijn bijvoorbeeld te vinden bij de Global Muslim Brotherhood Daily Watch of in de artikelen van Andrew Gilligan in The Telegraph.

De leden van de Europese Unie beschouwen Hamas in Palestina als een terreurorganisatie, maar zien geen reden om de Hamas-lobby in Europa te verbieden. Daar zijn wellicht goede en politiek valide redenen voor te bedenken. Maar dat betekent nog niet dat er geen bronnen zijn voor de vaststelling dat de komende conferentie in Rotterdam door Hamas Europa wordt georganiseerd.

Ik vind het niet prettig dat met de antisemitische terreurbeweging Hamas verbonden clubs een conferentie houden in Rotterdam. Maar de vrijheid van meningsuiting is er ook voor vervelende mensen. Een dagje met Hamas-toespraken en Palestijnse zang en dans overleven we wel. Veel erger vind ik dat een overheidsinstantie als de NCTV kennelijk niet weet of wil laten weten dat Hamas achter het evenement zit. Dick Schoof en zijn mensen waken over onze veiligheid maar demonstreren in dit geval een verontrustende incompetentie.

UPDATE (1 februari): Burgemeester Aboutaleb beweert na onderzoek van de NCTV dat “uit geen enkele bron is gebleken dat de conferentie door Hamas wordt georganiseerd”. Waarom hij dit volhoudt is voor mij een raadsel, want in twee verslagen van de Verfassungsschutz (de Duitse inlichtingendienst) wordt Hamas wel degelijk genoemd als drijvende kracht achter deze conferentie.

Op 8 mei 2010 organiseerde het Palestinian Return Centre de 8ste Palestinians in Europa Conferentie. In het jaarverslag over 2011 schrijft de Verfassungsschutz van de deelstaat Berlijn: “De belangrijkste activiteit van Hamas-aanhangers in Berlijn in 2010 was de organisatie van de 8ste Palestijnen in Europa Conferentie op 8 mei. Deze conferentie vindt sinds 2002 jaarlijks plaats in diverse Europese grote steden. Ze wordt georganiseerd door het Palestinian Return Centre (PRC) en door het zogenaamde Algemeen Secretariaat van de Palestijnse Conferentie, gevestigd in Wenen. Bij de PRC gaat het om een in Londen gevestigde organisatie die banden onderhoudt met de islamistische Hamas.”

Over de 13de conferentie, op 25 april 2015 eveneens in Berlijn, valt te lezen in een rapport over Hamas-activiteiten, (pdf) opgesteld in 2015 door de Verfassungsschutz in deelstaat Nordrhein Westfalen. De Duitse inlichtingendienst schrijft: “Op 25 april 2015 vond in Berlijn de 13de Europese conferentie van het nauw met Hamas verbonden (“Hamas-nahen”) Palestinan Return Centre plaats.”

De Duitse inlichtingendienst ziet dus wel dat het Palestinian Return Centre, de organisator van de komende conferentie in Rotterdam, nauwe banden met Hamas onderhoudt. De burgemeester van de tweede stad van Nederland verkondigt dus onzin op gezag van een overheidsdienst die over onze veiligheid waakt. Dat lijkt me een zeer ernstige zaak.