Khaybar Khaybar! werkt goed in Arabische landen maar is niet zo handig in Europa

Door Carel Brendel, 13 december 2017

Amin Abou Rashed (links) wordt geïnterviewd door een verslaggever van Shehab News Agency.

Een gezaghebbende leider van de Duitse en Europese Moslimbroeders waarschuwt dat heetgebakerde Palestijnse demonstraties een averechts effect hebben. Slogans die geschikt zijn voor de Arabische wereld kun je beter weglaten in Europese hoofdsteden. In Nederland lijkt de vermaning overbodig want de Jeruzalem-betogingen verlopen hier relatief kalm. Opvallend is wel dat Nederlandse Hamas-sympathisanten veel lof hebben voor de opstelling van Iran.

Beelden uit Malmö van Palestijnse demonstranten die leuzen roepen over de slag bij Khaybar waar een opstandige Joodse stam volgens de islamitische overlevering zou zijn verslagen en onderworpen door het leger van de profeet Mohammed. Betogers die dezelfde antisemitische slogan — die niets te maken heeft met het huidige Palestijns/Israëlische conflict — roepen voor de Amerikaanse ambassade in Londen. Vlagverbrandingen en antisemitische leuzen in Berlijn, dat in de vorige eeuw nog de hoofdstad was van het Europese antisemitisme.

De beelden van woedende, schreeuwende, op straat biddende en vlaggen verbrandende betogers vormen geen reclame voor de Palestijnse zaak, zo beseft Khaled Hanafy, een vooraanstaande voorman van de Moslimbroeders in Europa. Op zijn Facebook-site plaatste hij een oproep aan Europese imams en andere moslimleiders om de demonstraties tegen de aangekondigde verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem in betere banen te leiden.

Hanafy betreurt het dat bij sommige demonstraties vlaggen werden verbrand en strafbare leuzen werden geroepen. Deze uitingen doen volgens hem afbreuk aan het imago van de Europese moslims, en zorgen ervoor dat de media-aandacht voor de demonstraties verschuift naar de randverschijnselen. Omdat “verkeerde media” negatieve aandacht besteden aan het openbaar bidden bij demonstraties, wijst Hanafy erop dat een gebed eventueel na afloop mag worden ingehaald.

Hanafy roept de moslimleiders op om onwettige en onbeschaafde acties achterwege te laten. Hij adviseert ook om geen leuzen te schreeuwen in een andere taal dan die van het land van de demonstratie. Met name het luid roepen van takbir! (meestal gevolgd door Allahu Akbar! – Allah is Groter!) schrikt mensen af, meent Hanafy. Hij roept organisatoren van demonstraties op om meegebrachte spandoeken en gescandeerde leuzen strikt te controleren, en te focussen op de politieke, humanitaire en juridische aspecten van de Palestijnse zaak.

Het advies van de in Egypte geboren Hanafy bevat een opmerkelijke zin. “Wij moeten ons er bewust van worden dat de kreten en slogans die werken in de Arabische landen niet noodzakelijkerwijs werken in de Europese landen.” Met andere woorden: “Khaybar, Khaybar!” roepen werkt wel in het Midden-Oosten, maar schaadt de Palestijnse zaak in Europa. Hanafy is zo te zien bezorgder over het boemerangeffect van de antisemitische leuzen, dan over de leuzen zelf.

Khaled Hanafy (midden) in 2009 met Yusuf al-Qaradawi (links), geestelijk leider van de Moslimbroeders.

Khaled Hanafy is voorzitter van de Fatwa Ausschuss Deutschland, een raad van Duitse geestelijken, die volgens de eigen website een afdeling is van de European Council for Fatwa and Reseach (ECFR). Zelf is Hanafy ook lid van het algemeen secretariaat van deze ECFR, een college van geleerde Moslimbroeders dat onder voorzitterschap van Yusuf al-Qaradawi religieuze adviezen geeft aan Europese moslims.

Hanafy is verder een leidende functionaris van het Europäisches Institut für Humanwissenschaften, de Duitse tak van het Institut Européen des Sciences Humaine (IESH), het Europese opleidingsinstituut van de Moslimbroeders. Hanafy is tevens voorzitter van de Raad van Imams en Geleerden in Duitsland (RIGD), die volgens de Verfassungsschutz in de deelstaat Hessen organisatorisch en ideologisch met de Moslimbroeders is gelieerd. De geheime dienst in de deelstaat Sachsen berichtte verder dat Hanafy een leidende rol speelt (pdf) in diverse organisaties die tot de Moslimbroederschap worden gerekend. De RIGD riep vorige week zelf nog op tot demonstraties tegen het Trump-besluit.

Hanafy’s oproep om Jeruzalem-demonstraties correct te houden lijkt vooralsnog overbodig voor de Moslimbroeders in Nederland. Pro-Hamas-activist Amin Abou Rashed is sinds de toespraak van Trump dag en nacht in de weer met zijn Palestijnse Gemeenschap in Nederland (PGNL), de koepel van met Hamas sympathiserende Palestijnse organisaties. De straatbijeenkomsten in Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort en Den Haag verliepen relatief rustig. De grootste demonstratie, dinsdagmiddag in Den Haag, trok slechts enkele honderden, voornamelijk Palestijnse betogers.

Het PGNL-bestuur gaf dinsdag een verklaring uit, waarin het benadrukte dat men ordelijk wil betogen in goed overleg met de Nederlandse autoriteiten. Vermoedelijk als gevolg daarvan verhuisde de manifestatie van het Lange Voorhout (bij de Amerikaanse ambassade) naar de Koekamp (voor het Centraal Station). Stewards met PGNL-hesjes zijn overal nadrukkelijk aanwezig om een herhaling van eerdere ontsporingen, zoals het roepen van de Khaybar-leus bij een demonstatie in Rotterdam, te voorkomen.

De Nederlandse vertaling van een andere PGNL-verklaring werd vanaf het podium voorgelezen door Thomas van Beersum van Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina. Opvallend daarin was vooral een passage over Iran. Namens PGNL zei Van Beersum (de tekst is te horen in een video van het Hamas-gezinde Shehab News Agency, vanaf minuut 15’30”): “Israël kan Jeruzalem zelf niet tot hoofdstad maken en nu doen de Verenigde Staten dat. Shell probeert met geld en geweld het verzet tegen te gaan. Mahmoud Abbas krijgt elk jaar 300 miljoen dollar om zijn mond te houden. Hetzelfde geldt voor een aantal andere landen in het Midden-Oosten. Het belangrijkste land dat niet toegeeft op dit moment is Iran. Dit land is een voorbeeld voor sjiieten en soennieten in het Midden-Oosten.”

De lof voor Iran is opmerkelijk omdat veel Nederlandse moslims Iran juist als de kwade genius zien achter de Syrische dictator Assad. De ayatollahs stuurden milities naar Syrië om het heersende regime overeind te houden. Met het wegebben van de Syrische burgeroorlog en het oplaaien van de ruzie tussen Qatar (pro-Moslimbroeders) en Saoedi-Arabië (na jarenlange steun aan deze beweging opeens anti-Moslimbroeders) ontstaan er echter nieuwe vriendschappen. Of krijgen oude vriendschappen een tweede leven.

Ondanks het Syrische conflict hield Hamas de afgelopen jaren een lijntje open naar Teheran. De banden worden aangehaald nu Saoedi-Arabië meebuigt met alle Westerse wensen en Iran zich opwerpt als de aanvoerder van de anti-Amerikaanse krachten.

PS: Meer over de Fatwa Ausschuss Deutschland vindt u op het Duitse weblog Vorwärts und Nicht Vergessen (Voorwaarts en Niet Vergeten) van SPD-lid Sigrid Herrmann-Marschall.