Hoofdredacteur Moslimkrant hekelt politiek amateurisme van NIDA Rotterdam

Door Carel Brendel, 18 maart 2018

Drie betrokkenen bij de Gazaboot van 2011 bij een recente Palestina-betoging in Rotterdam. Links Nourdin el Ouali. In bruine jas Benji de Levie van het Rotterdamse Palestina Komitee. Naast het podium staat (tweede van rechts) Amin Abou Rashed.

Direct na de chaotische ontploffing van het “linkse” verbond van PvdA, SP en GroenLinks met de islamistische partij NIDA, maakte NIDA-voorman Nourdin el Ouali zijn opwachting bij Jeroen Pauw. Het oprakelen van de “provocatieve” tweet uit 2014 over Israël en ISIS was volgens El Ouali het werk van “het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) en een aantal rechtse opiniemakers zoals Wierd Duk en Carel Brendel. Dat soort figuren.”

Ook de Rotterdamse SP-leider Leo de Kleijn, de architect van het Links Verbond, zag de hand van “CIDI en uiterst rechts” achter de ophef. Zij zouden hebben geprobeerd om NIDA te “framen als antisemitisch”. “Trap daar niet in. Kritiek op Israël is niet gelijk aan antisemitisme.”

Inderdaad, in dat laatste heeft De Kleijn gelijk. Kritiek op Israël is niet gelijk aan antisemitisme. Punt is alleen dat de bewuste NIDA-tweet geen normale zakelijke kritiek was, maar een demoniserende vergelijking met de Islamitische Staat. Bovendien plaatste NIDA hem ter verdediging van Yasmina Haifi, die was geschorst (en later ontslagen) als ambtenaar bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid wegens het verspreiden van een antisemitische complottheorie. Haifi, mede verantwoordelijk voor het personeelsbeleid bij de NCTV, noemde ISIS “een vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam zwart willen maken.” De rechter oordeelde later overigens dat Haifi wel berispt had mogen worden, maar niet ontslagen.

In zijn teleurstelling over de ondergang van zijn geesteskind vergat De Kleijn zijn eigen kritiek op de nationalistische pro-Erdogan opstelling van NIDA na de mislukte legercoup in Turkije. Ook liet hij NIDA wegkomen met de dubbelzinnige opstelling rond de Turkse actief-Olijftak tegen de Koerden in Syrië. NIDA staat volgens El Ouali “neutraal” in de kwestie-Afrin. Maar de lijsttrekker was wel aanwezig bij een pro-Erdogan-demonstratie, waar zijn partijgenoot Ahmet Yildirim een verklaring voorlas namens de AKP Nederland.

De Rotterdamse hoogleraar Willem Schinkel bespeurde in een NRC-opiniestuk racisme achter de beslissing van de linkse partijleiders om de stekker uit het Rotterdamse verbond te trekken. GroenLinks was volgens hem “in een rechtse val” gelopen. De prominente twitteraar Sywert van Lienden weerlegde in tien tweets het verhaal van Schinkel en stelde vast dat hij de argumenten van de Haagse politici verdraaide,

In een interview met Republiek Allochtonië opperde El Ouali dat de kritiek op de samenwerking “vooral uit een bekend netwerk” kwam. Het interview viel verder op doordat niet kritisch werd doorgevraagd over het Hamas-activisme van El Ouali. De NIDA-leider kon zonder tegenvraag beweren dat de Nederlandse Gaza-boot in 2011 een “breed initiatief” was. In werkelijkheid was het een samenwerkingsverband van (uiterst) links en de Moslimbroeders, met onder de deelnemers onder anderen de FION (toen nog de Nederlandse afdeling van de Moslimbroeders), Stichting ISRAA, moskee Ettaouhid, en de Internationale Socialisten, en in de leiding Hamas-activist Amin Abou Rashed, Moslimbroeder Ibrahim Akkari en de voormalige Rode Jeugd-extremist Rob Groenhuijzen. Geen enkele vraag was er over de deelname (als sprekers) van El Ouali (en NIDA-lid Mohammed Akkari) vorig jaar aan de door Abou Rashed en de Europese lobby van Hamas georganiseerde Palestinians in Europe Conferentie in Rotterdam.

Internationaal Socialist Ewout van den Berg gaf de schuld aan “rechtse media” die de NIDA-tweet van alle context zouden hebben ontdaan. “De door rechts gefabriceerde ophef” past volgens hem in een breder patroon, want daardoor hadden gevestigde politieke partijen zich ook al teruggetrokken van de “antiracistische” demonstratie in Amsterdam. Van den Berg is de sterke man in het organiserende Comité 21 Maart, en heeft zelf geen enkel bezwaar tegen het samen optrekken met partijen die de religieuze dictator Erdogan ondersteunen (zoals NIDA en vooral DENK), met groepjes die het straatgeweld niet schuwen (zoals AFA en het No Borders Network) of met de stalinisten van de NCPN. Het doorbreken van gezond verstand bij linkse politici kan in de denkwereld van Van den Berg alleen maar het gevolg zijn van rechtse machinaties.

Na al dat vingerwijzen naar het CIDI en (uiterst) rechts was het donderdag (15 maart) een verademing om de AD-column van Fidan Ekiz te lezen. Ekiz vindt dat NIDA zichzelf in het verdachtenbankje heeft gezet. “Of je nou, zoals Baudet dineert met een racist, of op de foto gaat met een pro-Hamas-activist, je associeert jezelf met extremisten.”

Nog opmerkelijker is de column die gisteren (17 maart) verscheen op de website van De Moslimkrant. Hoofdredacteur Brahim Bourzik vindt het “vreemd en frappant” dat El Ouali de schuld geeft aan het CIDI en de rechtse media. Bourzik ziet het ontploffen van het Links Verbond meer als een soort afrekening in het linkse circuit met als achtergrond de strijd tussen de landelijke SP-leiding en de eigenzinnige SP-lokalo Leo de Kleijn.

Bourzik: “Nida is gebruikt als bliksemafleider om met de SP en haar lijsttrekker Leo de Kleijn af te rekenen. De SP wist – voor eigen gewin – de PvdA-Rotterdam mee te sleuren in het Links Verbond. Nida gebruikte op haar beurt het Verbond om DENK buiten spel te houden. De PvdA-Rotterdam die samen wil werken met Nida, die het openlijk voor de Moslimbroeders en Hamas opneemt en waarvan Nida-leden betrokken zijn bij de Moslimbroeders en Hamas. Dat baart politiek Den Haag grote zorgen en daarom moest de PvdA-Rotterdam terug in haar hok. De Lijsttrekker van de PvdA-Rotterdam, Barbara Kathmann had niet het politieke lef om de stekker uit het Verbond te trekken — vanwege de dramatische peilingen — daarom is beroep gedaan op de geslepen lijsttrekker van GroenLinks, Judith Bokhove.”

Bourzik’s carrière heeft enige overeenkomsten met die van El Ouali. Ook Bourzik was raadslid van GroenLinks alvorens zich af te scheiden via een eigen stadspartij. Bourzik was de rechterhand van GroenLinkser Mohamed Rabbae en zijn Landelijk Beraad Marokkanen. Net als El Ouali was ook hij actief als Palestina-activist. Met onder anderen Mohammed Cheppih en Gretta Duisenberg ondernam hij een missie naar Libanon voor Abou Rashed’s Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS). Bourzik was ook kortstondig penningmeester van Stichting ISRAA, een andere club uit het netwerk van Abou Rashed.

Als hoofdredacteur van De Moslimkrant treedt Bourzik tegenwoordig bedachtzamer op. Hij heeft zich ontpopt als criticus van El Ouali. In januari hekelde Bourzik het onvermogen van NIDA en DENK om tot samenwerking te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij voorspelde dat DENK de grootste zal worden van de twee Rotterdamse islampartijen.

Die voorspelling herhaalde Bourzik onlangs in een reportage van de Volkskrant. Ook hield Bourzik het voor mogelijk dat het Links Verbond voortijdig zou sneuvelen “omdat de achterban van de PvdA en de SP toch gaat twijfelen aan samenwerking met een partij die de islam als uitgangspunt heeft”.

Bourzik kritiseerde verder de inzet van El Ouali voor de Palestijnen in het door Hamas bestuurde Gaza. “Dat is niet verstandig. Politici in Nederland moeten zich met Nederland bezighouden. De toekomst van hun kiezers ligt hier. Ze moeten politieke kwesties uit andere landen niet importeren. Daarmee zetten ze zichzelf buitenspel.”

In zijn laatste column gooit Bourzik er nog een schepje bovenop. “Dat Nida achter de ISIS-tweet blijft staan is het bewijs van gebrek aan historisch besef en politieke ervaring. Nida heeft zelf de politieke gelegenheid gecreëerd voor het torpederen van het Links Verbond en dat de lijsttrekker van de SP, Leo de Kleijn naar het wethouderschap kan fluiten. Het is ook een dolksteek in de rug van de lijsttrekker van de PvdA-Rotterdam, Barbara Kathmann. De positie van de moslimjongeren en Marokkaanse Rotterdammers op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs en woonhuisvesting is zeer problematisch. Zij verdienen alle politieke aandacht. Het is dankzij hen dat Nida in de gemeenteraad zit en niet dankzij Hamas of de Moslimbroeders. Noch voor Hamas noch voor de Moslimbroeders is plaats in de Rotterdams-Nederlandse politieke verhoudingen. Door vast te houden aan de ISIS-tweet plaatst Nida zichzelf buiten de politieke realiteit en zet zij de maatschappelijke en politieke positie van haar achterban terug naar 2014.”

“Gebrek aan historisch besef en politieke ervaring.” Een duidelijk oordeel over NIDA van de goed ingevoerde Brahim Bourzik. Of is zijn column ook al de schuld van CIDI, Duk, Brendel en dat soort figuren?

PS: Mocht Leefbaar Rotterdam woensdag onvoldoende zetels halen om een nieuw college te vormen, dan heeft rechts dit eveneens vooral aan zichzelf te wijten. Daarbij denk ik niet alleen aan het besluit van Geert Wilders om Leefbaar in de wielen te rijden met een PVV-lijst. Volgens de jongste peiling haalt de Rotterdamse kneuzengroep van Wilders slechts één zetel.

Leefbaar kwam ook met een onwerkbaar plan over afluisterambtenaren, die elke vrijdag de preken in tientallen moskeeën zouden moeten beluisteren. Het monitoren van radicalisering onder moslims, die overigens voor een belangrijk deel buiten de moskee plaatsvindt, lijkt me vooral een taak van de specialisten bij AIVD en NCTV.

Discriminerend zijn de Leefbaar-voorstellen rond de vestigingswet. Zoals Twitteraar Alptekin Akdogan stelde: “Het zijn de ‘gewone’ Nederlanders die boodschappen doen bij de Turkse groenteboer en de Marokkaanse slager, omdat prijs-kwaliteit verhouding gewoon beter is dan bij den Hollander.” Akdogan voegde eraan toe dat wat hem betreft belwinkels gelijk dicht mogen. Maar het Leefbaar-voorstel richt zich niet op specifieke overlast gevende bedrijven maar neemt de complete allochtone middenstand op de korrel.

Tenslotte associeerde Leefbaar zichzelf met het Forum voor Democratie met als gevolg dat elke foute ontmoeting van Thierry Baudet of dubieuze uitspraak van een van zijn partijgenoten automatisch afstraalt op Joost Eerdmans & Co.