Gemeentelijke moskeepolitiek rond As-Soennah Moskee is totaal mislukt

Door Carel Brendel, 29 april 2018

Jihadverdediger Othman al-Khamis (rood omcirkeld) tussen de vrijwilligers van As-Soennah.

Waarom mocht sjeik Fawaz Jneid geen eigen moskee bouwen en kreeg hij een gebiedsverbod voor de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal, terwijl het gemeentebestuur tegelijkertijd een “strategische samenwerking” aanging met zijn vroegere werkgever As-Soennah? Die vraag kwam gisteravond bij mij op tijdens het kijken naar de reportage van Nieuwsuur, dat samen met NRC Handelsblad een kijkje nam achter de schermen van de grootste salafistische moskee in Den Haag.

Nieuwsuur en NRC zochten uit wat er zoal wordt gepredikt bij As-Soennah en namen onder een schuilnaam deel aan een islamcursus voor jongeren. De oogst was weinig opwekkend. Adviezen om vrouwenbesnijdenis toe te passen om “de lusten van de vrouw” te verminderen, goedkeuring van de doodstraf voor afvalligen en overspeligen (uit te spreken door een shariarechtbank in een islamitisch land), aanvallen op sjiitische moslims en uitspraken die de jihad in Syrië legitimeerden. Dit alles in scherpe tegenspraak met het “gematigde” image dat As-Soennah zich had aangemeten sinds het ontslag van sjeik Fawaz.

De verdediging van de jihad staat op naam van Othman al-Khamis (of al-Khamees), die is gelieerd aan de Revival of the Islamic Heritage Society (RIHS), een Koeweitse “liefdadigheidsorganisatie” die zich heeft beziggehouden met terreurfinanciering. Volgens Nieuwsuur en NRC waarschuwde de AIVD de gemeente Den Haag vorig jaar dat As-Soennah wordt gefinancierd door deze RIHS. Dezelfde dubieuze club uit Koeweit ondersteunt overigens ook de AlFitrah-organisatie van de Utrechtse salafist Suhayb Salam.

Al-Khamis bracht eind december 2013 een bezoek aan Den Haag. Hij ging op de foto met vrijwilligers van As-Soennah, die in samenwerking met de gemeente de orde handhaven tijdens de oudejaarsnacht. Toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen zag in 2016 — toen de komst van Al-Khamis in de publiciteit kwam – geen aanleiding om te stoppen met deze “shariapatrouilles”. Hij ontkende op gezag van As-Soennah dat de Koeweitse jihadsupporter de straat op was gegaan met de salafistische vrijwilligers.

Al-Khamis was ook een van de omstreden gasten op een voorgenomen salafistisch gala in Rijswijk. De regering besloot op de valreep om de visa van drie sprekers (waarschijnlijk ook van Al-Khamis) in te trekken. Volgens de kromredeneringen van As-Soennah werden de predikers niet geweerd wegens hun haatoproepen of hun steun aan de jihad, maar omdat ze uitnodigden tot de islam. Het gala ging online alsnog door, met de volle steun van As-Soennah, dat onder anderen imam Aboe Ismail in het veld bracht. Zijn omstreden uitspraken kwamen gisteren uitgebreid aan de orde in de reportages van NRC en Niewsuur.

Dezelfde Haagse imam — zijn echte naam is Jamal Ahajjaj — mocht vorig jaar tijdens een door de Stichting Democratie en Media gesubsidieerde workshop aan journalisten vertellen dat zij een eenzijdig en selectief beeld van de islam hebben. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft niet het alleenvertoningsrecht op rampzalige naïviteit.

Van Aartsen wilde in de afgelopen jaren niet waarnemen dat de boodschappen van As-Soennah in wezen weinig verschillen van die van de vermaledijde sjeik Fawaz. Inmiddels is Van Aartsen waarnemend burgemeester van Amsterdam, maar tegen NRC Handelsblad bleef hij volhouden dat As-Soennah “een positieve bijdrage” levert.

Op bezoek bij Nieuwsuur reageerde opvolger en partijgenote Pauline Krikke “geschokt” op de onthullingen. Ze had de As-Soennah-plannen voor de vestiging van een koranschool gedwarsboomd. Krikke bleef echter de samenwerking met deze moskee en het subsidiëren van shariapatrouilles verdedigen. Kennelijk kost het heel veel moeite om te concluderen dat het bedrijven van gemeentelijke moskeepolitiek — “Fawaz eruit, As-Soennah erin” — in Den Haag volkomen is mislukt.

De Haagse burgemeester straalt weinig daadkracht uit. Maar ronduit ernstig is de situatie in Amsterdam. In afwachting van de benoeming van een nieuwe burgemeester is de hoofdstad van Nederland overgeleverd aan de grillen van de totale flapdrol Jozias van Aartsen.