Eerste Nederlandse opvarende meldt zich voor nieuwe Hamasvloot

Door Carel Brendel, 18 mei 2018

Vertrek van Gazaschip Al-Awda (voorheen de vissersboot Kaarstein) uit de Noorse havenstad Bergen.

De eerste opvarende met een Nederlands tintje heeft zich gemeld voor de nieuwe Gazavloot, die vanuit Zweden en Noorwegen opstoomt naar de Palestijnse kust en deels een route door de Nederlandse binnenwateren zal kiezen. De Nederlandse Gaza Vloot Coalitie, een “coalitie van organisaties voor de ontvangst van de Gaza Flotilla van 27 mei tot en met 3 juni in verschillende steden in Nederland”, maakte gisteren bekend dat Awni Farhat zal meevaren op een van de schepen.

Farhat (28) verscheen onlangs in een reportage van 1Vandaag over het 70-jarig bestaan van Israël. Hij is afkomstig uit Gaza. Hij noemt zichzelf “derde generatie vluchteling” en vertelde dat zijn grootmoeder in 1948 wegvluchtte uit het dorp Simsom. Farhat volgt sinds drie jaar een master Conflict Studies in Den Haag. Farhat zou, als hij nu in Gaza was, zeker aanwezig zijn geweest bij de Palestijnse protesten.

Farhat komt ook voor op de website van The Rights Forum in een overzicht van activiteiten rond de Nakba (de “catastrofe” ), zoals de oprichting van Israël door Palestijnen wordt genoemd. Hij is spreker bij filmvertoningen en wordt daar omschreven als “een Palestijnse vluchteling uit Gaza”. Dat hij in ons land verblijft als student en niet als vluchteling vermeldt The Rights Forum niet.

Wie verder graaft, ontdekt dat Farhat betrokken was bij eerdere Gaza Flotillas. Een toeristische website uit Dubai nam Farhat in 2016 op in een lijst van de 100 meest invloedrijke jongere Arabieren (onder de 40 jaar). De meertalige Farhat werkte als tolk voor journalisten en activisten, leidde een project voor de steun aan Palestijnse kinderen en was coördinator van de campagne Gaza’s Ark, die de Israëlische zeeblokkade van binnenuit probeerde te doorbreken.

Volgens een door de betrokkenen op Wikipedia geplaatst item werd Gaza’s Ark opgericht in mei 2012, en kort daarna gesteund en geadopteerd door de Freedom Flotilla Coalition (FFC). De groep kocht een oude vissersboot die zou zijn bedoeld om goederen uit Gaza te exporteren. Volgens Gaza’s Ark werd deze boot in 2014 eerst gesaboteerd en later vernield door de Israëlische marine.

Bij deze gelegenheid werd duidelijk dat Gaza’s Ark onderdeel was geworden van de door de Moslimbroederschap aangestuurde campagne rond de Gaza Flotilla’s. De FFC kondigde aan dat Gaza’s Ark in de herfst een nieuwe uitbraakpoging zou proberen. De verklaring van de Freedom Flotilla Coalition werd overgenomen door de website van de Ezzedeen Al-Qassam Brigades, de militaire tak van Hamas. Zaher Birawi werd genoemd als een van de contactpersonen van de vlootcoalitie. Birawi is lid van het International Committee for Breaking the Siege of Gaza (een van de FFC-oprichters). Een andere ondertekenaar was Ehab Lotayef, volgens Canadese islamismewatchers een “pro-Hamas-organisator”.

Birawi was lange tijd directeur van het Palestinian Return Centre (PRC), de medeorganisator van de vorig jaar in Rotterdam gehouden Palestinians in Europe Conference. Hij is daarmee een centrale figuur in de Europese organisatie van Hamas. De lezers van dit blog kennen Birawi als spreker op een door Europal (Moslimbroeders) georganiseerde “lobbying and advocacy training” in islamistisch centrum De Middenweg. De andere spreker was NIDA-leider Nourdin el Ouali.

In 2015 was Awni Farhat nog steeds actief voor Gaza’s Ark. De Middle East Eye, een aan de Moslimbroeders gelieerd nieuwssite, omschreef hem als “coördinator van het Gaza Ark Project en Flotilla woordvoerder in Gaza”. Aanleiding voor het nieuwsbericht was de onderschepping door de Israëlische marine van de Marianne, het Zweedse schip in de derde Gazavloot. De andere drie schepen keerden daarop om. Middle East Eye omschreef Mazen Kahel als “een van de hoofdorganisatoren” van Freedom Flotilla III. Kahel hoort eveneens bij de Europese Hamas-top en was als zodanig vorig jaar aanwezig op de Palestijnse conferentie in Rotterdam.

De FFC is eveneens de organisator van de jongste Gazavloot. Deze coalitie bestaat uit nationale comités, maar net als bij alle voorgaande Gazatochten speelt de Moslimbroederschap een hoofdrol. Die is in de FFC vertegenwoordigd via the European Campaign to End the Siege of Gaza (waarvan ook “onze” Amin Abou Rashed lid is) en de International Committee for Breaking the Siege of Gaza (dat wordt geleid door Birawi en door de voormalige Hamas-commandant Mohammad Sawalha). Een prominente rol is er ook nog steeds voor de aan de Moslimbroeders gelieerde Turkse hulporganisatie IHH, die in 2010 de Mavi Marmara richting Gaza stuurde. Hun rol tijdens de eerste zeecampagne is uitgebreid beschreven in een rapport (pdf) van onderzoeker Steven Merley.

Het is nog vaag welke Scandinavische schepen straks via Delfzijl en Lemmer opstomen naar Amsterdam en Rotterdam en wat voor activiteiten er rond de Gazavloot worden ontplooid. Op de Facebook-pagina van de Nederlandse Gaza Flotilla Coalitie staat niet welke organisaties er aan meedoen. Een goede gok is dat het om de usual suspects zal gaan: de Internationale Socialisten, Emcemo, DocP en BDS Nederland.

Abou Rashed meldde op 13 mei dat ook (volgens Google Translate) “Palestijnse instellingen zich voorbereiden om de vloot van vrijheid in de Gazastrook te ontvangen in een nieuwe poging om het beleg te doorbreken”. We kunnen dus veilig stellen dat de bekendste pro-Hamas-activist in Nederland aan de coalitie meedoet met organisaties als de Palestijnse Gemeenschap in Nederland en Het Palestijnse Huis.

In 2011 was de Nederlandse boot in het tweede Gaza Flotilla een gezamenlijke onderneming van extreemlinks en de Moslimbroeders. Kritiek leveren op het optreden van Israël is nodig en nuttig. Maar ik kan er nog steeds niet bij dat zichzelf links en progressief noemende mensen die kritiek vorm geven door letterlijk in zee te gaan met de antisemitische terreurbeweging Hamas.