Londense Hamas-activist Zaher Birawi duikt op in alle havens van de Gazavloot

Door Carel Brendel, 7 juni 2018

Weerzien op de kade in Rotterdam met (van links naar rechts) Mohammed Akkari, onbekende journalist, Zaher Birawi en Ibrahim Akkari.

De doortocht van de vier schepen van het Scandinavische Gaza Flotilla heeft in Nederland weinig opzien gebaard. Een geïmproviseerde ontmoeting met sympathisanten in Groningen, een kleinschalige botenparade door de hoofdstedelijke grachten, een “publieksdebat” in een achteraf buurthuis in Amsterdam, een uitzwaaimiddag in de Rotterdamse haven, en vertrokken waren de scheepjes, op weg via andere Europese havens naar een vrijwel zekere onderschepping door de Israëlische marine.

In een eerder blog schreef ik dat de opvarenden en steunbetuigers bewust of onbewust meedoen aan een propagandaproject van Hamas en de Moslimbroeders. De islamisten zijn prominent aanwezig rond de nieuwste Gazavloot, maar over hun bemoeienis lezen we niets in de media of op de Facebook-pagina van de Nederlandse Gaza Flotilla Coalition. Met enkele foto’s probeert dit blog in dit tekort te voorzien.

Zaher Birawi, topman in de Europese pro-Hamas-lobby (links) in Kopenhagen met opvarenden van de nieuwe Gazavloot.

Vanaf het prille begin in 2010 speelt het International Committee for Breaking the Siege on Gaza (ICBSG, ook wel International Committee to Break the Siege of Gaza genoemd) een hoofdrol bij de opeenvolgende Gazavloten. De eerste leider was Mohammed Sawalha, bestuurslid van de Finsbury Park moskee in Londen. Volgens BBC Panorama (2006) is Sawalha een naar Londen uitgeweken Hamas-commandant. In september 2017, tijdens een bezoek van een Hamas-delegatie aan Moskou, werd bekend dat Sawalha lid is van het politburo van de terreurbeweging.

Zaher Birawi (met grijs jasje) tijdens een debatavond in Amsterdam.

De huidige voorman van ICBSG is de in Jordanië geboren Britse Palestijn Zaher Birawi. Hij is bestuurslid geweest van de Muslim Association of Britain (de Britse Moslimbroeders) en was directeur van het Palestinian Return Centre in Londen, de organisatie achter de Palestinians in Europe Conference, waarvan de voorlaatste editie vorig jaar werd gehouden in Rotterdam. Birawi is directeur van de Alhiwar TV, een propagandazender van de Britse Moslimbroeders. De Israëlische autoriteiten beschouwen Sawalha en Birawi als leden van het “Hamas hoofdkwartier in Europa”, waartoe zij ook “onze” Amin Abou Rashed en zijn European Campaign to End te Siege on Gaza” rekenen.

Amin Abou Rashed (rechts) en leden van de Palestijnse Gemeenschap Nederland tijdens de tussenstop van de Gazaboten in Rotterdam.

Uit zijn Facebook-pagina blijkt dat Birawi een belangrijke rol speelt in de organisatie van het Scandinavische Gaza-konvooi. Hij zwaaide op 21 mei de schepen uit in Kopenhagen, dook op tijdens het publieksdebat in Amsterdam, en stond op de kade in Rotterdam. Daar begroette hij twee oude bekenden. Ibrahim Akkari, vice-voorzitter van Europe Trust Nederland, vastgoedorganisatie van de Nederlandse Moslimbroeders, en zoon Mohammed Akkari, jeugdig NIDA-lid en in 2016 mede-organisator van een EuroPal-evenement waar behalve Birawi ook NIDA-leider Nourdin el Ouali de deelnemers toesprak.

Zaher Birawi bij aankomst van een Gazaschip in Brighton.

Na vertrek uit Nederland zette een deel van de Gaza-vloot koers richting Brighton, waar Birawi vooraan stond om de bemanning te begroeten.