Hamas-regering benoemt Amin Abou Rashed tot Goodwill Ambassadeur

Door Carel Brendel, 28 mei 2019

Amin Abou Rashed, gestoken in een hesje met logo’s van Al-Wafaa en de Europese Unie, tijdens een persconferentie in Gaza. Hij staat tussen Ahmed Brahimi (links) en Essam Yousuf (rechts).

“Wij verlaten Palestina bij de grensovergang bij Rafah. Een lichaam verlaten door de geest. Verlaten in de hoop op vereniging met ouders en geliefden. “ Dat schreef Amin Abou Rashed op 13 mei op Facebook aan het slot van een 11-daags bezoek aan Gaza. De Nederlandse activist, onvermoeibaar in touw voor de Palestijnse zaak in het algemeen en die van Hamas in het bijzonder, kon terugzien op een drukke periode.

Tegen het einde van zijn Gaza-bezoek ontving Abou Rashed het erevoorzitterschap van Al Salam, een sportclub voor lichamelijk gehandicapten. De Nederlandse Palestijn mist zelf één arm. Volgens een Palestijnse krant raakte Abou Rashed een arm kwijt als gevolg van een Israëlisch bombardement in het zuiden van Libanon, waar hij werd geboren in een Palestijns gezin. In 1991 vertrok hij naar Nederland voor een medische behandeling.

Abou Rashed’s verblijf in Gaza was niet geheel ongevaarlijk. Hij was amper in de strook aangekomen of er braken nieuwe vijandelijkheden uit met Israël. Met name de Islamitische Jihad, een radicale concurrent van Hamas, bestookte Israël met honderden raketten. Het Israëlische leger antwoordde met bombardementen op Palestijnse doelen. Een van de bommen viel op 50 meter van het hotel, waarin een Maleisisch lid van zijn hulpkonvooi was ondergebracht.

Voor één groep is Abou Rashed’s tweede bezoek aan Gaza teleurstellend verlopen, namelijk voor degenen die stug volhouden dat de Nederlandse activist helemaal niets met Hamas te maken heeft. Want de elf dagen Gaza stonden vrijwel geheel in het teken van zijn politieke steun aan Hamas.

Abou Rashed arriveerde op 3 mei bij de grenspost Rafah als onderdeel van een hulpactie van Miles of Smiles. Volgens een Italiaans-Palestijnse website stond de delegatie onder leiding van Essam Yousuf. Op de foto bij het bericht is ook Abou Rashed zichtbaar.

De Miles of Smiles-konvooien zijn een creatie van de Britse liefdadigheidsorganisatie Interpal, waarin Yousuf, een Britse Palestijn die ook bekend staat als Essam Mustafa, een hoofdrol vervult. In het verleden trad Yousuf op als managing director. Daarnaast is hij vice-voorzitter.

Interpal (werknaam voor Palestinian Relief and Development Fund, voorheen Palestine and Lebanon Relief Fund) was volgens onderzoeker Steven Merley de belangrijkste deelnemer aan de Union of Good, een verbond van liefdadigheidsorganisaties onder leiding van Moslimbroeder-geestelijke Yusuf al-Qaradawi dat zich bezighield met de financiering van Hamas. De Verenigde Staten hebben daarom zowel de Union of Good als Interpal als terroristische organisaties aangewezen. Onderdeel van de Union of Good was ook de in Nederland, België en Duitsland opererende Al Aqsa Stichting, waarvoor Abou Rashed actief was. Tijdens een onderzoek naar de Holy Land Foundation, een wegens steun aan Hamas veroordeelde organisatie in Texas, werd de handtekening van Abou Rashed gevonden onder een overzicht van organisaties die Hamas financieel ondersteunden.

In het Verenigd Koninkrijk ontsnapte Interpal aan een terrorismebesluit, hoewel een BBC-documentaire diverse voorbeelden gaf van Yousuf’s verbale steun aan de strijd van Hamas. De toezichthoudende instantie op liefdadige organisaties eiste wel dat Interpal alle banden met de Union of Good zou verbreken. Interpal legt deze beslissing uit als het bewijs dat het niets met terrorisme te maken heeft. Het verbreken van de banden met de Union of Good was overigens niet meer dan een formaliteit gezien het feit dat Yousuf de lakens bleef uitdelen bij Interpal. Hoe dan ook staat Interpal’s politieke sympathie voor Hamas buiten kijf. Bij een Miles of Smiles-missie in juni 2012 verklaarde de Jordaanse delegatieleider sheikh Hammam Saeed dat “de aankomst van het konvooi een nieuwe pagina was in de jihad tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden”.

Abou Rashed kwam Gaza binnen met de Miles of Smiles-delegatie, maar hij was er ook actief voor zijn eigen organisatie, de Europese Al-Wafaa (Loyalty) Campaign. Als hoofd van Al-Wafaa bracht de Nederlandse Palestijn hulpgoederen rond en kondigde aan 5.000 voedselpakketten uit te delen aan in armoede levende families.

De naam Al-Wafaa dook voor het eerst op in het voorjaar van 2012, toen een Europees hulpkonvooi via Egypte de Gazastrook bereikte. Bij deze gelegenheid reikte Hamas-leider Ismail Haniyeh een onderscheiding uit aan “verzetsstrijder” Abou Rashed, die in de jaren daarvoor actief was als organisator en opvarende van het eerste Gaza Flotilla (2010), en in 2011 een hoofdrol speelde in de organisatie van de tweede Gazavloot.

Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog legde Al-Wafaa zich toe op hulp aan voor het geweld gevluchte Palestijnen. Bij Al-Wafaa zijn elf Europese groepen betrokken. De meeste ervan waren eerder lid van de Union of Good of actief in de door Hamas en de Moslimbroeders ondersteunde campagne rond de Gazavloten. Een van de groepen achter Al Wafaa is de Rotterdamse Stichting ISRAA. Een ander lid van Al-Wafaa is de Italiaanse Associazione Benefica di Solidarietà con il Popolo Palestinese (ABSPP). ISRAA en ABSPP kochten samen in 2011 voor 290.000 euro de Stefano Chiarini, het Nederlands-Italiaanse schip voor de tweede Gazavloot. Het recente bezoek van Abou Rashed betekent dat Al-Wafaa zich opnieuw op politieke en humanitaire steun aan het regime in Gaza richt.

Amin Abou Rashed (op de voorgrond tweede van rechts) tijdens een Return March in Jabalia.

De deelnemers aan het hulpkonvooi onderstreepten de politieke kant van hun missie door nog op de dag van aankomst deel te nemen aan de Great March of Return, de wekelijkse protestmarsen langs de grens met Israël. Volgens een verslag van Qudspress verschenen de Miles of Smiles-medewerkers op vijf plaatsen. Hamas-topman Ismail Radwan verwelkomde hen in het terugkeerkamp ten oosten van Gaza Stad. De Algerijnse MoS-voorman Ahmed Brahimi, in 2010 een opvarende van het flotilla-vlaggenschip Mavi Marmara, zei daar dat de Algerijnse revolutie pas zal zijn voltooid als ook Palestina is bevrijd.

Qudspress citeerde ook enkele uitspraken van Abou Rashed. Volgens Google Translate zei de Nederlandse activist: “The return marches (are) a Palestinian creativity that stopped many conspiracies against the Palestinian people and seek to break the siege and return (of) in 1948 occupied territories. It is an honor for me and all my colleagues in the Miles of Smiles convoy, to be here in the return camps after we arrived at dawn today.” (Abou Rashed) called for a halt to normalization with the occupation because “it is a dagger in the Palestinian resistance.” Op zijn eigen Facebook-pagina meldde Abou Rashed dat hij deelnam aan de return march in Jabalia, in het noorden van de Gazastrook.

Hamas-leider Ismail Haniyeh ontvangt de deelnemers aan het Miles of Smiles-konvooi. Naast hem houdt Ahmed Brahimi een toespraak. Amin Abou Rashed (met donker jasje) zit vierde van rechts op de voorste linker rij.

Eveneens op vrijdag 3 mei ontving Haniyeh, door Palestijnse media omschreven als de leider van het politieke bureau van Hamas, de Miles of Smiles-groep. Op een van de foto’s zit Abou Rashed niet ver van het podium waarop Haniyeh zit en Brahimi een toespraak houdt.

De vooraanstaande rol van Abou Rashed als Gaza-activist werd op 7 mei bevestigd tijdens een persconferentie van konvooileiders voor een door een Israëlische aanval getroffen gebouw. Na de toespraken van Yousuf en Brahimi kwam als derde Abou Rashed aan het woord., gekleed in een hesje met de logo’s van Al-Wafaa en de Europese Unie.

Als dank voor alle inspanningen werd Abou Rashed op 13 mei door het ministerie van Buitenlandse Zaken van het door Hamas geregeerde Gaza benoemd tot Goodwill Ambassadeur van Palestina. Het regeringsbesluit prijst Abou Rashed’s inspanningen om het Palestijnse volk te dienen. Zijn bezoeken aan Gaza waren een “uitdaging van de arrogantie en tirannie van de bezetter” en een teken van zijn “vastbeslotenheid om het (Israëlische, CB) beleg te breken”.