Aankoop kerk door moslims is ‘provocatie’, maar hoe zit dat met de dawahkerk?

Door Carel Brendel, 31 augustus 2013

Image360
Steeds meer Nederlandse kerken staan leeg, maar de eigenaren willen hun gebouw niet meer aan moslims verkopen. Over dat onderwerp staat deze week een interessante reportage in opinieweekblad de Groene. In de jaren 80 vormde een herbestemming als moskee geen enkel probleem. Het bekendste voorbeeld is de aankoop van een katholieke kerk aan de Rozengracht in Amsterdam door een Turkse moskee-organisatie. Mede als gevolg van ‘een veranderende mentaliteit van de samenleving ten opzichte van moslims’ gebeurt dit niet meer zo snel. De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft zelfs in een beleidsnota bepaald dat geen enkel gebouw mag veranderen in een moskee. Zo rigoureus zijn de regels niet in protestantse kringen, maar ook daar houdt men de boot af als moskeestichtingen zich als koper melden. De emoties zitten diep, stelt Groene-verslaggeefster Irene van der Linde vast. Of zoals iemand het formuleert: “Je verkoopt het Ajax-stadion toch ook niet aan Feyenoord?”

De christelijke neezeggers krijgen steun uit onverwachte hoek. Van imam Yassin Elforkani, woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). De Groene: “Hij is het met het aartsbisdom eens. Ik vind het niet netjes dat moslims een kerk willen kopen, begint hij. Het is een provocatie. Ik wil ook niet dat mijn moskee een kerk wordt. Ik begrijp de emotie. Hij vindt dat je rekening moet houden met elkaars gevoelens en elkaars gebedshuizen moet respecteren. Mijn advies aan moslims is: niet doen.”

Grappig. CMO-woordvoerder Elforkani was namelijk voorzitter en is nog steeds vice-voorzitter van de stichting Europe Trust Nederland (ETN). Het bezoekadres van deze vastgoedpoot van de Moslimbroederschap is sinds kort in Rotterdam, in een voormalige kerk van de Stichting Apostolisch Genootschap. De aankoop van dit gebouw is een initiatief van de stichting OntdekIslam van Jacob van der Blom – Elforkani’s medebestuurder van Europe Trust Nederland, en voorzitter van de splinternieuwe Stichting Blauwe Moskee, waarin Elforkani als penningmeester fungeert.

De voormalige apostolische kerk is sinds dit voorjaar in gebruik als islamitisch centrum De Middenweg. De afbetaling is nog niet geregeld. Om de aankoop rond te krijgen waren er tijdens de ramadanmaand twee benefietacties in de Rotterdamse dawahkerk.

CMO-woordvoerder Elforkani houdt volgende week een lezing in de voormalige kerk. Een mooie gelegenheid dus om te protesteren tegen deze ‘provocatie’ en om aan de (Moslim)broeders te vertellen, dat het niet netjes is om als moslims een kerk willen kopen.