Seksuele apartheid in De Balie, laat het alsjeblieft niet waar zijn

Door Carel Brendel, 9 oktober 2013

Baliedebat

UPDATE: Yoeri Albrecht reageert bij ThePostOnline

“Afgelopen week heeft de organisator mij meerdere keren gebeld, omdat ik vroeg of de zaal gescheiden was. Nou heb ik gisteren een mail gehad met het volgende;

Beste *****,

Heb inmiddels overleg gehad met De Balie. We hebben samen besloten de blanken en de zwarten die daar prijs op stellen de gelegenheid te bieden op 13/10 gescheiden in de zaal plaats te nemen. Daarvoor gaan we enkele rijen speciaal voor blanken en speciaal voor zwarten reserveren. Die rijen van deze categorie die kort voor aanvang van het debat nog leeg zijn, komen dan alsnog beschikbaar voor gemengd publiek.”

Deze bijdrage van ene “Abou Khattab” trof ik gisteren aan op de Facebook-pagina van de radicale islamprediker Abdul-Jabbar van de Ven. Voor het effect heb ik twee woorden veranderd in dit citaat – ‘mannen’ in ‘blanken’ en ‘vrouwen’ in ‘zwarten’.

Abdul-Jabbars Facebook bezocht ik gisteravond nadat Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, geen antwoord of ontwijkende antwoorden gaf op vragen over berichten (in de Telegraaf en bij GeenStijl) dat er sprake zou zijn van seksesegregatie bij een islamdebat in het Amsterdamse debatcentrum. Albrecht mopperde op Twitter op ‘rechts Nederland’ en diskwalificeerde vragenstellers als ‘schuimbekkende lieden’ en ‘fatsoensrakkers’. Daarnaast twitterde hij over ‘keuzevrijheid’, waarbij niet duidelijk was of hij daarmee de gescheiden rijen bedoelde. De aangehaalde mail op Facebook kende Albrecht niet. De Balie-directeur had overigens ook reacties gelezen waardoor hij wellicht van mening zou veranderen.

Vanochtend verscheen op de website van De Balie een ‘update’: “In tegenstelling tot berichten die in de media zijn verschenen wordt het publiek bij dit debat niet verplicht om gescheiden te gaan zitten.” Nee, niet verplicht. Maar de organisatie houdt kennelijk wel rekening met door de sharia geïnspireerde apartheidswensen.

De Balie is trouwens niet de initiatiefnemer tot het debat tussen arabist Hans Jansen, prediker Van de Ven en Okay Pala, de woordvoerder van de extremistische islampartij Hizb ut-Tahrir. De organisator is uitgever René van Praag, die naar Amsterdam uitweek toen de oorspronkelijke gastheer – het Brinkhuis in Laren – het debat niet meer aandurfde.

Balie-directeur Yoeri Albrecht heb ik hoog zitten. Hij durft controversiële mensen naar zijn debattempel te halen en laat zich niet afschrikken door het feit, dat sommige sprekers in gevestigde kringen als ‘domrechts’ of ‘extreemlinks’ worden afgeschilderd. Mijn vragen stelde ik gisteren vooral uit ongeloof. En nog steeds kan ik niet geloven dat Albrecht dan wel Van Praag een concessie heeft gedaan aan de vraag naar seksuele apartheid. De zaak wekt wel herinneringen aan het veelbesproken Baliedebat in februari 2012 met de reactionaire Britse sjeik Haitham al-Haddad, waarbij alleen mannen aan de discussietafel plaatsnamen.

Mijn probleem is niet dat Albrecht figuren als Van de Ven en Pala binnenlaat. Dat moet hij weten. Maar ik zou het wel heel verkeerd vinden als deze extremisten een stukje sharia zouden afdwingen in een publiek debatcentrum. Ik hoop daarom nog steeds dat ik me vergis, of dat — als ik me niet vergis — Albrecht zijn inschattingsfout alsnog herstelt, en dat oproepen tot een boycot voorbarig blijken te zijn.

Als de aanhangers van de twee islamradicalen zo graag gescheiden willen zitten, organiseren ze maar een debat in een moskee. De vraag is overigens of ze daar hun zin zouden krijgen. In september 2012 was er in de aanloop naar de Kamerverkiezingen een politiek debat in de Amsterdamse moskee Badr. Nee, de organisatie reserveerde geen aparte rijen voor mannen en vrouwen.

Update (9/10): De Balie bevestigt verzoek om apart vak voor orthodoxe moslima’s

De Balie-directeur Yoeri Albrecht ging gisteren op Twitter niet in op vragen, maar heeft zojuist enkele vragen beantwoord bij website ThePostOnline. Daaruit blijkt dat de informatie in dit weblog klopt. Er is geen seksuele apartheid voor alle bezoekers van het islamdebat, maar Albrecht is wel degelijk ingegaan op het verzoek uit islamitische hoek om een apart vak voor orthodoxe moslima’s in te richten. Albrecht: “Die wilden met het debat meedoen, maar konden niet komen als ze tussen mannen werden geplaatst. Mijn idee was het verder niet, maar ik vond het ook weer niet zo’n vreemde eis. Het gaat tenslotte óók om deze moslima’s in dit debat. Dus ik dacht: ‘U vraagt, wij draaien.’ Meer dan deze service was het ook niet.”

Overigens blijft er licht bestaan tussen Albrechts reactie en de hierboven weergegeven mail van organisator René van Praag. Daarin is niet sprake van ‘één enkele rij voor orthodoxe moslima’s’, maar gaat het over ‘enkele rijen speciaal voor mannen en speciaal voor vrouwen’.