Debat bij Moslim Omroep over negatieve beeldvorming rond de islam

Door Carel Brendel, 27 februari 2014

Image391

“Waarom is de negatieve beeldvorming rond de islam zo hardnekkig?” Voor een discussie over die vraag werd ik vorige week uitgenodigd door MO Actueel, het nieuwsprogramma van de Moslim Omroep. De andere gasten waren Brahim Bourzik, oprichter van De Moslimkrant, Francisco van Jole, hoofdredacteur van opiniesite Joop.nl, en cultureel antropoloog Han Sie Dhian Ho.

“Wanneer herinnert u zich een positief bericht over de islam of de moslims?” vroeg presentator Fouad Sidali. Ik hoefde niet lang na te denken, want net de avond daarvoor waren Marokkaanse Nederlanders uit het hele land naar Rotterdam getrokken om hun steun te betuigen aan Elou Akhiat, de bedreigde eigenares van wijnbar Uva Dulce.

De hartverwarmende steunactie vanuit ‘de Marokkaanse gemeenschap’ voor Akhiat kreeg alle aandacht van de media. (Lees bijvoorbeeld ook het artikel van schrijver Said el Haji in de Volkskrant van afgelopen zaterdag).

Gratis krant Metro had inderdaad een ongelukkige start door Akhiat — die slechts de eerste twee maanden van haar leven in Marokko heeft gewoond — neer te zetten als “Marokkaanse”. Maar na de eerste berichten over doodsbedreigingen “door moslims”, werden alle sympathiebetuigingen “van moslims” voor Akhiat gretig opgepakt door de media.

De media schrijven nu een maal over alle nieuwswaardige zaken. Als de Ibn Ghaldounschool geen gelden misbruikt voor reizen naar Mekka, behoorlijk onderwijs verzorgt, en als leerlingen geen examens stelen, dan ontstaat er vanzelf geen negatieve aandacht voor islamitisch onderwijs.

Bepaalde moslims zorgen zelf voor slechte publiciteit. Misschien wordt de beeldvorming rond de islam beter door minder Ibn Ghaldoun. Door minder betuttelende stemadviezen van de hand van Mohamed Rabbae. Door minder onderonsjes tussen de Haagse clown Arnoud van Doorn en Middeleeuwse sjeiks als Fawaz Jneid en Haitham al-Haddad. Of door minder afgesneden hoofden in de hand van de Almeerse Syrië-ganger Khalid K. Als zij zich eens wat minder lieten horen, en Elou Akhiat en haar sympathisanten wat vaker, wie weet krijgen moslims dan vanzelf een positiever imago.

Met de media-gretigheid om negatieve zaken rond moslims te belichten valt het trouwens ook mee. In de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord speelden al minstens vanaf 2006 allerlei affaires rond het cliëntelisme van PvdA-volksvertegenwoordigers met een Turkse achtergrond. Alleen de Rotterdamse editie van het Algemeen Dagblad schreef er over, gevolgd door een handjevol bloggers. De landelijke media negeerden het slechte nieuws hardnekkig.

Het duurde drie tot vier jaar totdat NRC Handelsblad op onderzoek ging en over misstanden rond moskee-internaten in de wijk berichtte. Gisteravond verdiepte de publieke omroep zich voor het eerst serieus in de gang van zaken in Feijenoord. De media hebben het hier juist niet gedaan.

De uitzending van MO Actueel kunt u hier terugkijken.