Gemaskerde figuren spelen kalifaatje in de Haagse Schilderswijk

Door Carel Brendel, 5 juli 2014

Image405

Toen vorige maand bij Facebook-groep “Shaam al Ghareeba” de eerste oproep verscheen voor een pro-ISIS-demonstratie (op 20 juni bij de Iraakse ambassade), wilde Jozias van Aartsen van geen verbod weten. Er waren geen wettelijke gronden om de betoging te verbieden, aldus de Haagse burgemeester.

Wel liet Van Aartsen aan de media weten dat er “strenge voorwaarden” zouden worden gesteld aan de bijeenkomst. “Zo wordt er extra gelet op strafbare feiten, zoals het mogelijk oproepen tot geweld.”

Met enige vertraging kreeg Den Haag gistermiddag in de Schilderswijk alsnog zijn pro-ISIS betoging. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst ter ondersteuning van “moslimgevangenen”, tot wie ook Mohammed Bouyeri (“Abu Zubair”), de moordenaar van Theo van Gogh, wordt gerekend.

Een deel van de deelnemers had zich onherkenbaar gemaakt. Sommigen liepen rond in een outfit, die je eerder zou verwachten in Raqqah, het Syrische bolwerk van het onlangs door ISIS uitgeroepen kalifaat. In een verslag van Omroep West viel rond minuut 2’53” en tegen het einde de antisemitische slogan “Khaybar, Khaybar ya Yahud, jaish Mohammed saya’ud” (Joden herinner je Khaybar, het leger van Mohammed is weer daar) te horen.

De vrijheid van demonstratie is een groot goed, maar de allereerste eis zou dan wel moeten zijn, dat de gebruikers van dit grondrecht niet gemaskerd over straat lopen. Het is onbegrijpelijk dat Van Aartsen deze voorwaarde kennelijk niet stelt aan betogers.

Veel algemene plaatselijke verordeningen (APV) kennen bepalingen tegen het vermomd op straat rondlopen. Ik citeer uit artikel 2.1a van de APV van Roermond: “1. Het is verboden zich in een door de burgemeester aangewezen gebied gemaskerd, vermomd of anderszins onherkenbaar te bevinden op een voor het publiek al dan niet met beperkingen toegankelijke plaats. 2. Het verbod is niet van toepassing, indien redelijkerwijs kan worden aangenomen dat de vermomming niet geschiedt met het doel de openbare orde te verstoren. 3. Ieder die het in het eerste lid vervatte verbod overtreedt, is verplicht zich duidelijk herkenbaar te maken, indien een politieambtenaar dit vordert.”

Lid 2 van dit artikel is duidelijk bedoeld voor vrolijke carnavalsoptochten, niet om het intimiderende gedrag van gemaskerde sympathisanten met een terreurbeweging te faciliteren. Het in vermomming demonstreren is overigens niet uitgevonden door de Haagse extremisten. Ook op dit punt bouwt de groep voort op de werkwijze van de vroegere kraakbeweging.

Enkele gemaskerde figuren liepen in december ook al rond bij een eerdere betoging, die — met als sprekers Azzedine C. (“Abou Moussa”) en de onlangs aangehouden Oussama C. (“Abou Yazeed”) – uitliep op een pro-ISIS-festijn. (Zie het door een van de betogers zelf gemaakte filmpje dat werd gepubliceerd op GeenStijl).

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat Van Aartsen zijn antiradicaliseringbeleid heeft “geïntensiveerd”. Maar tegen de intimiderende vermommingen van de jihadfans heeft hij nog niets ondernomen, hoewel er al langer wordt geklaagd over intimidatie uit deze hoek.

Op 4 maart bijvoorbeeld klaagde niemand minder dan Abdoe “Leve ISIS, op naar Bagdad” Khoulani over de intimidatie door een “marginale groep” tegenstanders van verkiezingen, die niet alleen de posters van zijn islamitische Partij van de Eenheid afrukte, maar ook winkeliers bedreigde.

Intimiderend is ook het voor “murtad” (afvallige) uitmaken van tegenstanders, zoals onlangs nog gebeurde tegen jongerenwerker Ibrahim Wijbenga.

Een van de omstanders was gisteren overigens niet bang. Het AD-verslag beschrijft dat “hij laat weten hoe één van zijn dierbaren overleed door de hand van de extremistische ISIS-beweging in Irak. Hij vertelt hoe het hem raakt de vlaggen en T-shirts van ISIS te zien. Hij wordt overschreeuwd door de demonstranten. Hij kan niet anders dan weglopen.”

Op social media werd deze tegenstander weggezet als “een Sahawaat van Fallujah”. Met Sahawaat worden de Iraakse pro-regime militieleden bedoeld, die in een recente, extreem gewelddadige ISIS-film vanuit rijdende auto’s van de weg werden geschoten en afgemaakt.

Het kalifaatje spelen in de Haagse Schilderswijk wordt er niet gezelliger op.