Waar zijn ze gebleven? Vijf extremisten waar we niets meer over horen

Door Carel Brendel, 13 december 2014

Taymullah achter een luchtafweerkanon in Raqqa.

Taymullah achter een luchtafweerkanon in Raqqa.

UPDATE: Nieuws over vier van de vijf ‘verdwenen’ extremisten

Het is de tijd van de lijstjes. Rusland-correspondent Olaf Koens is door de Volkskrant uitgeroepen tot de invloedrijkste Twitteraar van Nederland.

Het Algemeen Dagblad had afgelopen woensdag zijn eigen lijstje van invloedrijke Twitter-jihadisten. Bovenaan staat de mediagenieke ex-soldaat Omar Yilmaz. Hij wordt gevolgd door “dreigjihadi” Muhajiri Shaam, “koppensneller” Khalid K. (opgeheven) en “fighting journalist” Abu Muhammed, die afgelopen week de internationale media haalde doordat hij ten onrechte werd aangezien voor ISIS-opperbeul “Jihadi John”.

Vijfde bij het AD is de onbekende Hagenaar “Abou Hatim La Haye”. Op zes staat de enige vrouw: Zawjatu Abou Mujahid (de vrouw van Abou Mujahid), een pas naar Syrië vertrokken amper 16-jarig meisje uit de Achterhoek. (Aanvulling: Haar account is inmiddels opgeven).

Mijn eigen top-vijf bestaat uit mensen, die de afgelopen jaren van zich deden spreken in het kleine wereldje van de polderjihad, maar van wie we de afgelopen tijd niets meer vernemen. Waar zijn ze gebleven?

Choudary (links) en Abu Qaasim op het Nationaal Monument.

Choudary (links) en Abu Qaasim op het Nationaal Monument.

1. Abu Qaasim, het alias van Jassem A. In het voorjaar van 2012 was hij woordvoerder van Sharia4Nederland, het matig draaiende Nederlandse filiaal van Sharia4Belgium. De grote baas van het spul was de Britse extremist Anjem Choudary, die in mei 2012 overkwam voor een congres in Nederland.

Op het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam hielden Abu Qaasim en Choudary een persconferentie, waarin eerstgenoemde bedreigingen uitte aan het adres van Geert Wilders. Dat leverde Abu Qaasim een geldboete van 750 euro op.

De buren van Abu Qaasim klaagden die zomer over de overlast van mannen in djellaba’s, die ‘s nacht arriveerden in auto’s met Belgische kentekens. Daarna werd het stil rond de woordvoerder van Sharia4Holland. Op 8 januari 2013, enkele maanden na de opheffing van Sharia4Belgium, meldde de Telegraaf dat ook de Nederlandse afdeling haar langste tijd had gehad. Abu Qaasim nam de telefoon niet meer op. Sindsdien is van de voorman niets meer vernomen.

Moeten we naar Aleppo of Raqqa bellen om hem aan de lijn te krijgen? Is hij nog steeds actief, maar dan onder een andere schuilnaam? Of heeft hij zich losgemaakt van het moslimextremisme en leidt hij nu een anoniem bestaan? Wie het weet, mag het zeggen.

2. Ismail A., veroordeeld lid van de Hofstadgroep. In november 2004, kort na de moord op Theo van Gogh, verschanste hij zich in een woning in het Haagse Laakkwartier, samen met Jason W. die een handgranaat in de richting van de politie gooide. Ismail zat voor zijn aandeel in deze zaak vast tot 2008.

Na zijn vrijlating emigreerde Ismail naar een van de Golfstaten om er een nieuw bestaan op te bouwen. De Volkskrant berichtte echter op 2 oktober 2013, dat A. zich enkele maanden eerder bij de Syrische jihad had aangesloten. Waar Ismail zich precies ophield, vertelden de ‘ingewijden’ van de Volkskrant er niet bij.

Nog één maal kwam Ismail in het nieuws. Op 11 september van dit jaar zette de Nederlandse regering zette hem op een lijst van personen, van wie de financiële tegoeden zijn bevroren in het kader van de sanctieregeling terrorisme.

3. Taymullah al-Somali. In het afgelopen voorjaar sloot een bijzondere polderjihadi zich aan bij de Islamitische Staat, de Somalische Nederlander “Taymullah”. Hij maakte naam als de “blinde jihadi”, hoewel zijn twittervaardigheden doen vermoeden dat hij wel visueel gehandicapt, maar niet volledig blind is.

Binnen korte tijd groeide “broeder Taym” uit tot een soort cult jihadi. Als zelfs een blinde gelovige in staat was om zich aan te sluiten bij de jihad, waar wachtten de fysiek gezonde moslims dan nog op? De propaganda rond Taymullah draaide op volle toeren. Taym ging in ISIS-bolwerk Raqqa op de foto met andere jihadis. Hij werd zelfs gezien in gevechtstenue achter een luchtafweerkanon, tot op de website van de Britse tabloid Daily Mail.

Sinds enkele maanden is het echter doodstil rond de Neder-Somaliër. Zijn Twitter account is opgeheven. Het is volslagen onduidelijk waarom we niets meer van en over hem horen, dus verdere speculaties lijken zinloos.

Abu Bashir (rechts) en Broeder Eldin ruimen vuil op in Syrië.

Abu Bashir (rechts) en Broeder Eldin ruimen vuil op in Syrië.

4. Abu Bashir (of Aboe Bachir). In oktober 2013 trok deze radicale prediker uit Zoetermeer naar Syrië. Hij plaatste filmpjes op YouTube, waarin hij liet zien hoe hij samen met “broeder Eldin” nuttig werk verrichtte in de Syrische samenleving. De twee helpers uit Nederland veegden rommel van de straat en knapten een speeltuintje op.

Volgens de NOS hadden de twee Nederlanders zich echter aangesloten bij een Syrische strijdgroep. Niet waar, antwoordde Abu Bashir, die vervolgens een nieuwe video maakte om de “aantijgingen van de NOS” tegen te spreken.

Het duo maakte daarna geen nieuwe films meer over hun vrijwilligerswerk. Op Abu Bashir’s videokanaal staat nog wel een tweedelig “advies aan de volgers van Bouchta”, een salafistische prediker die niets van Nederlandse deelname aan de Syrische jihad moet hebben. Verder lijkt de Zoetermeerse prediker van de aardbodem verdwenen, hoewel het best mogelijk is dat hij buiten de aandacht van de media gewoon weer naar Nederland is teruggereisd.

5. Samir S. Deze Amsterdammer maakte naam als een doortastende en heldhaftige jongerenwerker. In november 2010 ontfutselde hij samen met Hamza B. een nepvuurwapen aan een ruziemaker in Amsterdam-West. Het imago van Hamza is inmiddels “180 graden gedraaid”. Hij is verdachte van een liquidatie in de voortwoedende hoofdstedelijke gangsteroorlog.

Ook Samir’s imago draaide 180 graden, maar dan in een totaal andere richting. Kort na zijn heldendaad werd hij met twee Amsterdammers aangehouden, als verdachte in een grootschalig Belgisch onderzoek naar jihadisme. Samir werd in mei 2011 ontslagen uit voorarrest. Hij verscheen in EenVandaag, waar hij verklaarde onschuldig te zijn. “Ik verwacht vrijspraak en excuses,” zei hij.

In eerste instantie kreeg hij dat ook. In december 2012 werden 13 van de 14 verdachten vrijgesproken door een Belgische rechtbank. Het openbaar ministerie ging echter in hoger beroep met als uitkomst dat de meeste verdachten alsnog werden veroordeeld. Samir S. kreeg in januari 2014 vijf jaar cel opgelegd wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie, die geld en strijders zou ronselen voor de jihad in Tsjetsjenië.

Kort daarna, op 10 februari, werden ook zijn tegoeden bevroren in het kader van de sanctieregeling terrrorisme. Ook in zijn geval is de grote vraag: Waar is hij gebleven?

UPDATE (8 september 2015)

In negen maanden is er veel gebeurd, niet alleen met de vijf ‘verdwenen’ extremisten, maar ook met de mensen die in de inleiding de revue passeerden. Ex-soldaat Omar Yilmaz heet in werkelijkheid Salih Yilmaz en is eindelijk toegevoegd aan de Nederlandse terroristenlijst. Kort geleden is hij vader geworden. Verder heeft hij het gebruik van chemische wapens door ISIS erkend en goedgepraat.

“Dreigjihadi” Abdelkarim el Atrach, alias “Muhajiri Shaam” (Jabhat Nusrah), sneuvelde onlangs in de buurt van Aleppo. Eerder dit jaar werd vanuit Kobane de dood gemeld van “Fighting Journalist” Soufiane Zerguit (ISIS). Justitie twijfelt echter aan de juistheid van dit bericht en heeft hem gedagvaard in het gisteren begonnen Haagse jihadproces. “Abou Hatim La Haye”, inmiddels bekend als Hatim Rodgers, hoort ook bij de verdachten, maar hij volgt de jihadzaak ergens in Syrië, met ice tea en chips bij de hand.

Het laatste nieuws over Khalid Khudarhim dateert van maart, toen hij nogal luguber op de foto ging tussen enkele opgehangen mannen. Van de Achterhoekse jihadtiener Zawjatu Abou Mujahid is sinds haar schorsing in december niets meer vernomen. Maar hoe gaat het met mijn top-5 van verdwenen extremisten?

Jassem Abdellaoui (rechts).

Jassem Abdellaoui (rechts).

1. Jassem Abdellaoui. Na een radiostilte van bijna twee jaar dook de voormalige leider van Sharia4Holland gisteren opeens op in een YouTube video, waarin hij het Haagse jihadproces als oneerlijk wegzette, en in één ruk de veroordeling van zijn voormalige Sharia4-mentor Fouad Belkacem (Abu Imran) meenam. Abdellaoui keerde zich ook tegen de vervolging van Anjem Choudary (Engeland) en Omar Bakri Mohammed (Libanon), de twee bazen van de internationale beweging, waarvan Sharia4Holland het Nederlandse filiaal was.

Waar Abdellaoui en zijn zwijgende “broeder” hun video opnamen is onbekend, maar gezien het decor (let op de stekkerdoos!) gok ik op Nederland en niet op Syrië.

2. Voormalig Hofstadgroep-lid Ismail Akhnikh, sinds 11 september 2014 op de terroristenlijst, is nog steeds zoek.

Image476

3. De “blinde” maar feitelijk slechtziende jihadist Taymullah dook na maanden afwezigheid in mei plotseling op in een ISIS-video met andere Somaliërs. Ze riepen de terreurbroeders van Al-Shabaab op om zich bij het kalifaat aan te sluiten. Volgens een uitgebreid profiel in NRC Handelsblad (28 mei) was de Neder-Somaliër een fanatieke bezoekers van OntdekIslam, een webforum voor bekeerlingen. Daar viel hij op door jihadistische opinies en het tot afvallige verklaren van moderatoren die hem tot de orde probeerden te roepen.

4. De verblijfplaats van de Zoetermeerse prediker “Abu Bashir” (Mohammed Talbi) blijft onbekend. In het gisteren begonnen jihadproces zullen we echter veel over hem horen, als we afgaan op een voorbeschouwing van Vrij Nederland. Het weekblad schrijft hem “een belangrijke rol” toe “als inspirator van radicale moslims in het westen van Nederland”. Volgens VN is het opmerkelijk dat “Abu Bashir” niet wordt vervolgd. VN meldt verder dat Talbi na zijn vertrek naar Syrië in contact stond met Iliass A. uit Gouda, een prediker die zijn “recruteringsrol” zou hebben overgenomen.

5. Het Parool berichtte op 5 mei dat Samir S. en twee andere Amsterdamse verdachten in de Belgische terreurzaak van de terroristenlijst werden gehaald. Hun veroordeling was enkele maanden daarvoor namelijk vernietigd door het Belgische hof van cassatie. Rond Samir S. is het verder stil, in tegenstelling tot medeverdachte Soufiane B. die tot over zijn oren in de Mocro-maffia zou zitten.