Nederland kan haatpredikers simpel weren door de visumregels toe te passen

Door Carel Brendel, 16 februari 2015

Image440

Hoe krijg je zo veel omstreden haatpredikers bij elkaar? Die vraag kwam bij me op toen ik enkele weken geleden voor het eerst de line up zag van een “liefdadigheidsevent” in Rijswijk. De organisator van de bijeenkomst is de Haagse stichting Rohamaa die zich naar eigen zeggen ‘met de islam als vertrekpunt’ inzet voor humanitaire projecten in Marokko en Syrië.

De bekendste prediker is Tarik Chadlioui, beter bekend als Tarik ibn Ali. Zijn rol als salafistische fondsenwerver is inmiddels uitgebreid belicht, met name zijn contacten met moslimradicalen in Nederland en Duitsland. Chadlioui reisde onder anderen naar Syrië voor de omstreden hulporganisatie World Wide Relief, samen met Fouad el Bouch (alias Abou Hafs), een zanger van jihadistische nasheeds en in december 2013 spreker op een manifestatie van Nederlandse jihadsupporters.

Op de sprekerslijst staan verder de Egyptische sheik Wahid Baali, die openlijk rouwde om de dood van terrorist Osama bin Laden. Baali prees hem als volgt: „Ik vraag Allah, geprezen is Hij, om hem te accepteren onder de Shoehadaa (martelaren), de man die zijn leven doorbracht met het bestrijden van de Koeffaar (ongelovigen) en de Moeshrikien (polytheïsten). Verheven is hij, dus felicitaties voor zijn martelaarschap.”

De Koeweitse sheik Othman al Khamis, een van de twee hoofdsprekers in Rijswijk, was lid van een raad van supporters voor Jabhat al-Nusrah, de Syrische afdeling van het (vergeleken met ISIS dan) “gematigde” Al-Qaida.

De andere hoofdspreker is de Egyptenaar Mohammad Hassan, bekend als haatzaaier tegen vrouwen, sjiieten en (uiteraard) Joden.

Dan hebben we nog Khalid Sujaa3, die de twijfelachtige eer heeft om op een ‘lijst van betrouwbare geleerden’ te staan, samen met notoire haatzaaiers als Zakir Naik, Haitham al-Haddad, Khalid Yassin en Bilal Philips.

Maar deze heren komen toch voor de waterputten en niet voor de jihad? Dat zal best, maar dat doet niets af aan hun dubieuze achtergronden. Stelt u zich eens voor dat de PVV ergens een benefiet zou houden voor waterputten in Buiten-Mongolië met als sprekers Pamela Geller, Robert Spencer, ex-Pegida-voorman Lutz Bachmann, Filip Dewinter, Marine le Pen en andere geharnaste tegenstanders van de islam. Het huis zou te klein zijn. ‘Antifascisten’ en ‘antiracisten’ zouden massaal in beweging komen.

Van een dergelijke mobilisatie is nu geen sprake. ‘Antifascisten’ maken zich kennelijk niet druk om jihadistische en antisemitische haatzaaiers in Rijswijk, voorstad van Den Haag, de stad van vrede en recht.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) kondigde eind vorige maand plannen aan om haatpredikers te bannen. Een kwestie van voortschrijdend inzicht, want CMO-woordvoerder Yassin Elforkani liet predikers als Yasin, Al Haddad en Chadlioui toe in de tijd dat hij nog bestuurslid was van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Elforkani kan nu laten zien dat het hem ernst is, hoewel zijn invloed niet onbeperkt is. Het CMO vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van de Nederlandse moskeeën. De Salafistische centra, juist de achterban dus van Stichting Rohamaa, houden zich afzijdig van het CMO.

Minister Lodewijk Asscher kondigde in augustus 2014 aan dat hij “haatimams” het leven zuur zou maken. In tegenstelling tot Elforkani kan hij wel wat doen, zeker in samenwerking met zijn partijgenoot en collega Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse visumregels zijn heel duidelijk. Nederland is een gastvrij land, maar gastvrijheid betekent niet dat er geen eisen worden gesteld aan bezoekers. Een van de voorwaarden voor visumverstrekking is namelijk dat aanvragers “geen gevaar betekenen voor de openbare orde, nationale veiligheid en internationale betrekkingen”. Deze bepaling lijkt me bij uitstek van toepassing voor imams, die aantoonbaar hebben opgeroepen tot haat tegen ongelovigen, Joden of anders denkende moslims, of die hun steun hebben betuigd aan jihadistische organisaties. Andere Westerse landen hebben in het verleden onder anderen Yusuf al-Qaradawi, de leider van de Moslim Broederschap, en bovengenoemde Naik en Philips de toegang geweigerd.

De Nederlandse regering kan zonder probleem vrijwel alle aangekondigde sprekers weren. Met uitzondering vermoedelijk van Chadlioui, die als hij de Belgische nationaliteit heeft niet is onderworpen aan de visumplicht. Voor hem gelden dezelfde grenzen aan de vrije meningsuiting, die voor alle inwoners van Nederland en omringende landen gelden.

Hopelijk maakt de Nederlandse regering snel duidelijk dat de andere gasten van deze benefiet hier niets te zoeken hebben.