Meer sharia tegen ISIS, Van Aartsen gaat mee in de Saoedische ‘oplossing’

Door Carel Brendel, 25 maart 2015

Image449

Op een conferentie in Mekka prezen islamgeleerden de sharia aan als alternatief voor het extremisme. Ondertussen schakelt de naïeve Haagse burgemeester Jozias van Aartsen propagandisten van de sharia in bij een voorgenomen offensief tegen het gedachtengoed van ISIS.

Het Koninkrijk Saoedi-Arabië organiseerde in februari een grote internationale anti-terrorismeconferentie. De nieuwe Koning Salman hield er een “keynote” toespraak. Hij zei dat zijn land geen steen ongemoeid had gelaten in de strijd tegen het terrorisme.

Opvallend was de plaats van handeling van de conferentie. De deelnemers kwamen samen in Mekka in het hoofdkwartier van de Muslim World League. Deze MWL is een islamitische missie-organisatie die in 1962 werd opgericht door de Saoedi’s in nauwe samenwerking met de Moslim Broederschap (MB).

Op de deelnemerslijst stonden diverse MB-leiders, zoals Abdullah bin Mansour (of Benmansour), de nieuwe voorzitter van de Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE), de koepelorganisatie van de Europese Moslimbroeders. Verder Ali Qaradaghi, de vice-voorzitter van de International Union of Muslim Scholars (IUMS), de islamgeleerdenclub rond geestelijk leider Yusuf al-Qaradawi.

Aanwezig was ook Ahmed al-Rawi, voorman van Europe Trust en als zodanig ook grondlegger van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Een andere prominente deelnemer was Nihad Awad, de leider van de Council on American Islamic Relations (CAIR), de Amerikaanse tak van de Moslimbroeders.

(Tip voor lezers van Volkskrant en NRC Handelsblad. Onthoud de afkorting CAIR. Uw krant vertelt namelijk nooit dat dit een onderdeel is van de Moslimbroederschap, maar beweert steevast dat het om “een islamitische belangenorganisatie” gaat.)

Het hoge gehalte aan Moslimbroeders was opvallend. In maart 2014 had Saoedi-Arabië de MB nog aangeduid als “een terroristische groep”. De Saoedi’s stonden niet alleen in hun afwijzing van de MB. Met uitzondering van Qatar namen alle Golfstaten maatregelen tegen deze islamistische beweging. Het verste gingen de Verenigde Arabische Emiraten, die in november 2014 zo’n beetje alle organisaties van de MB op een terreurlijst zetten, inclusief CAIR en de FIOE en de bij haar aangesloten nationale moskeekoepels.

Het begint er steeds meer op te lijken dat de oliesjeiks de MB alleen om binnenlandse redenen kortwieken. Als gevolg van de “Arabische Lente” raakten ze beducht voor de groeiende populariteit van de MB in eigen land. Daarom steunde Saoedi-Arabië de militaire coup tegen het bewind van de Egyptische MB-president Morsi. De komst van westerse MB-leiders naar een conferentie onder auspiciën van de MWL laat echter zien dat de Saoedische steun aan de islamistische dawah in Europa en Noord-Amerika onverminderd doorgaat.

Niet alleen de deelnemerslijst, maar ook de uitkomst van de conferentie was opvallend. Volgens een verslag van de New York Times werd “toepassing van de sharia in alle zaken van het leven”, met andere woorden “strikte naleving van alle islamitische wetten zoals nu het geval is in Saoedi-Arabië” aangeprezen als alternatief voor het extremisme van de Islamitische Staat.

Kortom, lang leve de gereguleerde Middeleeuwse praktijken in Mekka en weg met de verwilderde Middeleeuwse praktijken in Raqqah. Meer Saoedische sharia dus als antwoord op de sharia van ISIS. Het is alsof je alcoholmisbruik wilt bestrijden door meer jenever te schenken.

Het idee dat meer sharia de oplossing is voor alles past in de Saoedische missiedrang. Helaas zijn er in het vrije Westen ook naïevelingen die deze missiedrang niet op hun waarde weten te schatten. Vanochtend las ik in de papieren versie van het Algemeen Dagblad een interview met de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, die na zijn flapdrollengedrag van afgelopen zomer opeens “het voortouw” wil nemen in de strijd tegen het gedachtengoed van ISIS.

Van Aartsen gaat in het tegenoffensief “met de massale inzet van imams, jongerenwerkers en mensen uit de Haagse moslimgemeenschap”. In de Haagse context, waarin het gezag eerder al salafistische vrijwilligers inschakelde bij de ordehandhaving, gaat het ongetwijfeld ook om de leiders van de As-Soennah moskee. Inderdaad, deze imams waarschuwen al langere tijd tegen Nederlandse deelname aan de jihad in Syrië.

Maar in diezelfde As-Soennah moskee werd wel de kiem gelegd voor het Nederlandse jihadi salafisme. Al onder sjeik Fawaz Jneid maakte As-Soennah een einde aan de ramkoers, maar dit gebeurde niet omdat Fawaz en zijn opvolgers opeens de democratische waarden van de Westerse samenleving omarmden. Om hun dawah (islampropaganda) niet in de wielen te rijden, ontraden de salafi-aanvoerders nu de Syrië-gang. Daarentegen verspreiden ze onverminderd de salafistische boodschap, inclusief de verongelijktheid en het slachtofferdenken, waardoor jongeren in de afgelopen jaren zijn geradicaliseerd.

Als er al sprake mag zijn van samenwerking met deze salafisten, dan zeker niet met de naïviteit van Van Aartsen. Elders in het interview ventileert de Haagse burgemeester zijn ergernis over de afgelasting van het benefietgala in Rijswijk, nadat de overheid de visa van drie sprekers had ingetrokken. Van Aartsen: “We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting. Mensen bezoeken ook dominees die een rare boodschap uitdragen. Die verbieden we ook niet?”

Van Aartsen laat hiermee zien dat hij zich totaal niet heeft verdiept in de uitgenodigde sprekers. Inderdaad, sommige dominees in Nederland dragen een rare boodschap uit. Maar ik ken geen enkele dominee, die eigenaar is van een tv-station dat oproept om de massamoord op de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog nog eens dunnetjes over te doen. De eigenaar van zo’n tv-zender, Al-Rahma TV, is Muhammad Hassan, een van de “geliefde geleerden” die was uitgenodigd in Rijswijk. Nederland is toch niet verplicht om een visum aan een dergelijke haatzaaier af te geven?

Van Aartsen blijkt niet in staat is om de kwaadaardigheid van dergelijke imams te onderkennen en te benoemen. Wel schakelt hij de achterban van deze imams in bij de Haagse terrorismebestrijding. Meer sharia wordt zo de onbedoelde uitkomst van Jozias’ charme-offensief tegen het extremisme.