Wensdroom Hollandse Islam ontwikkelt zich tot salafistische nachtmerrie

Door Carel Brendel, 20 april 2015

Image452

Eindelijk is hij er dan, die Hollandse islam. Helaas is het niet de liberale, vooruitstrevende islam, waar in een niet zo ver verleden onder anderen Job Cohen, Lodewijk Asscher en zelfs Frits Bolkestein van droomden. De niet gedroomde, reëel existerende ‘Hollandse islam’ daarentegen is conservatief, orthodox en in veel gevallen salafistisch.

Het toenemende gebruik van de Nederlandse taal zorgt niet voor de automatische verspreiding van progressief gedachtengoed binnen en buiten de moskee. Integendeel. De tweede en derde generaties moslims, aangevuld door een kleine stroom van autochtone bekeerlingen, blijken veel behoudender dan hun ouders en grootouders, die opgroeiden met de “volksislam” van Marokko en Turkije.

Het salafisme, waarvan de aanhangers hun profeet Mohammed tot in de kleinste details willen navolgen, beperkt zich in Nederland al lang niet meer tot de traditionele centra in Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Tilburg. Mede als gevolg van de aanhoudende zendingsarbeid met behulp van Saoedische oliegelden krijgen de “baardmannen” steeds meer vaste voet in traditionele moskeeën.

In mijn bespreking van het Salafismeboek van Martijn de Koning, Joas Wagemakers en Carmen Becker signaleerde ik vorig jaar al de aanwezigheid van salafistische predikers in etnisch Marokkaanse moskeeën.

NRC Handelsblad berichtte afgelopen vrijdag dat salafistische jongeren diverse moskeeën proberen “over te nemen”. Bij de Al-Karama moskee in Amsterdam-Oost is dat al gelukt, zo blijkt uit de reportage. Puriteinse jongeren hebben het bestuur in handen. Oudere bezoekers klagen over de machtsovername.

Volgens een door de NRC geciteerde AIVD-woordvoerder staan steeds meer moskeeën onder invloed van het salafisme. “Sommige moskeebesturen weten salafisten buiten de deur te houden, andere besturen zijn al door salafisten overgenomen. De weerbaarheid is niet meer zo groot als vroeger.”

Columnist en wetenschapsjournalist Marcel Hulspas voorspelt bij ThePostOnline dat over tien, twintig jaar de meeste moskeeën salafistisch zullen zijn. De jonge salafisten krijgen volgens hem de kans “omdat de moskeeën vergrijzen, en jonge moslims die weinig hebben met het geloof, die zich liever ‘cultureel moslim’ noemen en geen zin hebben in oeverloze theologische discussies, wel drie keer nadenken voordat ze in een moskeebestuur stappen.”

De tijd is voorbij dat het “dawa-salafisme” (dat het jihadisme niet principieel afwijst en eveneens streeft naar een kalifaat, maar afreizen naar het ISIS-kalifaat schadelijk acht voor de islamzending in Nederland) als een buffer werd gezien tegen extremere varianten van de politieke islam. Vorig jaar al rapporteerde de AIVD: “De laatste jaren is ook het dawa-salafisme steeds meer een kweekvijver gebleken voor jihadisten. Dat komt doordat besturen en imams in moskeeën voorbijgestreefd worden door jonge, onafhankelijke predikers. Deze geven aan jonge kinderen lessen met onverdraagzame geloofsopvattingen. Ook vervlakt het onderscheid tussen dawa en jihadisme.”

Een bedenkelijke gezicht bij de salafistische opmars trekt ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), een verbond van vier regionale moskeekoepels in Amsterdam, Utrecht, Midden-Holland en Limburg. Woordvoerder en prominent Amsterdams PvdA lid Aissa Zanzen in de NRC: “„Salafisme, zoals ik dat waarneem bij jongeren, is als gif dat onschuldig is als je er weinig van inneemt, maar wanneer je er langdurig aan wordt blootgesteld, kan het zich uiten in haat en wrok tegen Nederland en het Westen.”

Overigens is het grappig dat dit tegengeluid komt van de RMMN. Het verenigingsregister (dossier 30220490) leert dat het RMMN-voorzitterschap sinds de oprichting in 2006 in handen is van Yahia Bouyafa, de grondlegger en voormalige leider van de Moslimbroederschap in Nederland – de minder puriteinse, meer aan de moderne tijden aangepaste tak van de politieke islam. De RMMN, een club waarvan in elk geval de voorzitter een islamistische ideologie aanhangt, gaat tekeer tegen een andere, nog gevaarlijkere islamistische ideologie.

Het is alsof de Trotskistische partij ons waarschuwt voor de opmars van het Bolsjewisme. Of de woordvoerder van Voorpost ons alert maakt op de groei van Stormfront.