Leider AKP Nederland betuigt steun aan NIDA, UETD-bestuurslid op kandidatenlijst

Door Carel Brendel, 26 februari 2018

UPDATE: Nederlandse AKP-voorzitter prees NIDA ook voor opstelling rond tumultueus bezoek van Turkse minister
(Zie onderaan).

De Nederlandse AKP-voorman Turan Atmaca op de door NIDA voor Turkse organisaties belegde vergadering.

De Union of European Turkish Democrats (UETD) in Nederland, de Nederlandse tak van de Turkse regeringspartij AKP, heeft haar steun betuigd aan de verkiezingscampagne van NIDA Rotterdam. Dat blijkt uit een verslag op de Turkse website Platform. Volgens het ongedateerde bericht van Platform-verslaggever Furkan Turgut nam de Nederlandse UETD-voorman Turan Atmaca het woord tijdens een NIDA-bijeenkomst in het Rotterdamse restaurant Iskander.

In een reactie op Twitter zegt NIDA-leider Nourdin el Ouali dat Atmaca op 16 februari sprak op een door NIDA belegde bijeenkomst waarvoor diverse Turkse organisaties waren uitgenodigd. Dit gebeurde dus niet op de NIDA-ledenvergadering van 14 januari, zoals ik in een eerste versie van dit weblog vermoedde. Volgens El Ouali was het een openbare vergadering, waarbij woordvoerders van diverse organisaties spontaan het woord vroegen.

Platform plaatste een foto van Atmaca’s toespraak met het bijschrift: “Tijdens de bijeenkomst nam de Nederlandse UETD-voorzitter Turan Atmaca het woord en gaf zijn openlijke steun aan de NIDA partij.” Atmaca feliciteerde NIDA voor haar opstelling in de kwestie-Afrin (de Koerdische regio in Noordwest-Syrië waar Turkse troepen zijn binnengevallen in het kader van de actie-Olijftak). Volgens Atmaca onderscheidde NIDA zich daarin positief van andere politieke partijen en organisaties.

Platform citeerde ook uit de toespraak van NIDA-partijvoorzitter Nurullah Gerdan. Volgens het verslag had zijn partij in juli 2016 snel en krachtig gereageerd op de Turkse couppoging. Afgaande op het bericht van Platform gebruikte Gerdan de term “Fetönun” voor de aanhangers van de Gülen-beweging, die volgens de Turkse overheid achter de mislukte staatsgreep zat.

Groepsfoto van UETD Nederland en Rotterdam. NIDA-kandidaat Ahmet Yildirum staat derde van links op de achterste rij.

Bij nader onderzoek blijkt dat een landelijk UETD-bestuurslid de negende plaats op de Rotterdamse NIDA-lijst heeft gekregen. Het gaat om Ahmet Yildirim, een voormalig raadslid van het CDA (2006-2010). Yildirim staat op een groepsfoto van een recent bezoek van het UETD-hoofdbestuur aan de AKP-aanhangers in Rotterdam. Volgens het bijschrift is Yildirim vice-president voor Nederlandse politieke zaken van de landelijke UETD. Op de groepsfoto staat hij pal voor een portret van de Turkse president Erdogan.

Nourdin el Ouali op het Afrikaanderplein bij een door de Nederlandse AKP georganiseerde demonstratie ter ondersteuning van operatie Olijftak.

De UETD Nederland organiseerde in juli 2016 een grote betoging in Rotterdam waarbij Atmaca en andere voorlieden van de Nederlandse AKP voorop liepen. Op 24 januari van dit jaar hield de UETD een betoging op het Afrikaanderplein ter ondersteuning van de Turkse inval in Afrin. Daar liet ook NIDA-lijsttrekker Nourdin el Ouali zijn gezicht zien. NIDA-kandidaat Yildirim las bij deze demonstratie een verklaring van UETD Nederland voor.

NIDA-kandidaat Ahmet Yildirim (met wit papier in zijn handen) leest een verklaring van UETD Nederland voor tijdens betoging ter ondersteuning van operatie-Olijftak. Links van hem Arnoud van Doorn van de Haagse Partij van de Eenheid.

NIDA Rotterdam sloot onlangs een “links verbond” met PvdA, SP en GroenLinks. De linkse partijen sloten NIDA in de armen ondanks de nauwe banden van NIDA-Kaderleden met de politieke islam en de stevige kritiek die SP-voorman Leo de Kleijn in 2016 leverde op het optreden van deze partij rond de Turkse coup. De Kleijn destijds: “Waar ik me wel over verbaas is dat allerlei mensen die ik hoog heb zitten ineens weinig kritisch zijn over het ondemocratische en conservatieve regime van Erdogan, die de staatsgreep misbruikt om nog meer van de democratische vrijheden en tegenstanders in Turkije uit te schakelen. Letterlijk en figuurlijk.”

UPDATE (3 maart). Inmiddels heb ik de volledige vertaling gekregen van de passage in het Turkstalige verslag van website Platform, waarin de Nederlandse AKP-voorzitter Turan Atmaca aan het woord komt. Boven de foto van Atmaca staat: “In het programma nam de Nederlandse UETD-president Turan Atmaca het woord en gaf openlijke steun aan de NIDA-partij.” De tekst onder de foto luidt: “Atmaca; op het moment dat veel Turkse Maatschappelijke Organisaties (TMO) niet durfden deel te nemen aan de Afrin vergadering, durfde de NIDA partij met ons te zijn. Ik feliciteer hun hiervoor. Toen onze minister naar Nederland kwam, onttrokken veel TMO hun steun vanwege hun aarzeling om de reactie van de Nederlanders. Maar het bestuur van de NÄ°DA-partij nam de moed op om aan onze zijde te staan. Door deze opstelling en hun rechtopstaande houding moeten wij onze steun aan hun geven.”

“Toen onze minister (bakanimizin) naar Nederland kwam” slaat op het bezoek aan Rotterdam van de Turkse minister van Gezinszaken Fatma Betül Sayan Kaya. Rond haar komst ontstond in maart 2017 een grote diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Kaya werd aan de achterkant van het Turkse consulaat in haar auto tegengehouden, terwijl aan de voorkant schermutselingen uitbraken tussen de politie en Turkse betogers. Kaya stapte uiteindelijk uit haar auto en werd op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb als ongewenst vreemdeling het land uitgezet, hoewel daar achteraf geen rechtsgrond voor bleek te bestaan.

UETD-secretaris Mustafa Aslan trad die avond op als woordvoerder van de Turkse betogers. Kaya was naar Rotterdam gereisd nadat de Nederlandse regering een voorgenomen bezoek van haar collega van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavasoglu had verijdeld. Hij zou spreken op een bijeenkomst van de UETD, die geldt als de buitenlandse tak van de regeringspartij AKP.

De Rotterdamse SP-voorman Leo de Kleijn heeft NIDA inmiddels aangesproken op de aanwezigheid van deze partij bij de UETD-betoging voor de inval in Afrin. Hoewel NIDA-kandidaat Ahmet Yildirim daar namens de UETD een pro-Erdogan-verklaring voorlas, nam De Kleijn volgens het Algemeen Dagblad genoegen met de uitleg van NIDA-leider Nourdin el Ouali dat zijn partij geen standpunt heeft over de Turkse inval. El Ouali zei verder dat hij de UETD niet kende en zich er nooit in heeft verdiept.

De jaarlijkse UETD-iftar in juni 2016 met achter de bestuurstafel (van links naar rechts) oud-UETD-voorzitter Mehmet Kaya, de Turkse consul Sadin Ayyildiz, toenmalig NIDA-raadslid Aydin Peksert, AKP-leider Adnan Günnar uit Trabzon, de Turkse ambassadeur Sadik Arslan, UETD-voorzitter Turan Atmaca en UETD-secretaris Mustafa Aslan.

Atmaca’s prijzende woorden voor de steun van het NIDA-bestuur tijdens het ministersbezoek lijken nogal in tegenspraak met de geringe UETD-kennis van de NIDA-partijleider. Nog vreemder wordt El Ouali’s UETD-uitspraak als je bedenkt dat zijn – inmiddels naar DENK overgelopen – collega-raadslid Aydin Peksert in juni 2016 eregast was op de jaarlijkse iftar (Ramadan-bijeenkomst) van de UETD, waar hij aan de bestuurstafel zat met Turkse topdiplomaten en met kopstukken van de AKP uit Turkije en Nederland. Diezelfde UETD organiseerde in juli 2016, samen met NIDA-lid Mohammed Akkari, een demonstratie over de Erasmusbrug uit protest tegen de Turkse couppoging. .