Wat doet Dyab Abou Jahjah in het netwerk van Stichting Democratie en Media?

Door Carel Brendel, 25 oktober 2017

Wat doet Dyab Abou Jahjah, oprichter van de antisemitische Arabisch-Europese Liga (AEL), in het netwerk van Maartje Eigeman, programmamanager bij Stichting Democratie en Media (SDM), een stichting die zichzelf beschouwt als geestelijk erfgenaam van verzetskrant Het Parool?

Dat vroeg ik me al af in juli, toen Eigeman de Belgische verdediger van terroristische aanslagen in Israël attent maakte op een vacature bij de stichting, die zegt te “investeren in onafhankelijke, kritische media en in een sterke, integere democratische rechtstaat”. Ik vraag het me opnieuw af, want Eigeman heeft Abou Jahjah deze week getagd in een Facebook-bericht over de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor projecten tegen “moslimdiscriminatie”.

Kennelijk denkt men bij SDM dat Abou Jahjah en zijn achterban interessante initiatieven kunnen ontplooien voor de verdediging van een integere democratische rechtsstaat. Dat Hezbollah-fan Abou Jahjah zich inmiddels politiek heeft verbonden met de door de Belgische socialisten geroyeerde Ahmet Koc, een verklaard aanhanger van de Turkse bijna-dictator Erdogan, schijnt daarvoor geen beletsel te zijn.

Eigeman heeft — net als eerder bij de vacature — tientallen mensen getagd om het goede subsidienieuws te verspreiden. Haar netwerk bestaat uit politici, wetenschappers, journalisten, adviseurs, kunstenaars en activisten, voornamelijk werkzaam in de multiculturele sector. Ik hoop dat de meesten van hen het niet zo prettig vinden dat de SDM-programmamanager hen in één adem noemt met Abou Jahjah.

Eigeman stuurde haar boodschap trouwens naar nog enkele mensen van wie het gedrag nogal botst met de verzetstraditie van Het Parool. Op haar lijstje staat bijvoorbeeld Abdou Menebhi, in 2004 spreker op een herdenking van sheik Ahmed Yassin, de oprichter van de antisemitische terreurbeweging Hamas. Volgens de verslagen (“sheikh Ahmed Yassine (sic) herdacht op de DAM”) op actiesite Indymedia sprak Menebhi namens zijn organisatie Emcemo en waren er ook sprekers van Abou Jahjah’s AEL (Nabil Marmouch) en de Internationale Socialisten (Miriyam Aouragh).

Dat brengt ons bij een volgende omstreden figuur in Eigeman’s netwerk: René Danen van de “antiracistische” stichting Nederland Bekent Kleur (NBK), waarvoor ook Yassin-herdenkers Menebhi en Aouragh actief waren. Danen begon in 1992 een jaarlijkse herdenking van de Kristallnacht, de nazi-pogrom tegen Duitse Joden. Na een onderbreking van zes jaar (nasleep van zijn verhitte campagne tegen Pim Fortuyn) blies Danen in 2008 het evenement nieuw leven in. Danen kreeg daarop felle kritiek te verduren. Hij wekte misnoegen door de Kristallnacht politiek te misbruiken, en ook door zijn samenwerking met de extreemlinkse Internationale Socialisten, onder wie Aouragh.

Het misbruik van deze herdenking betekent een gevoelige trap tegen de schenen van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. De situatie is er niet beter op geworden sinds schrijfster Anja Meulenbelt zich met de herdenking bemoeit en de moord op Duitse Joden aangrijpt voor pro-Palestijnse activiteiten. Twee jaar geleden financierde SDM de overkomst van het Arabische Knesset-lid Haneen Zoabi. Dit jaar spreekt de in Joodse kring niet bepaald populaire oud-premier Dries van Agt de extreemlinkse herdenking toe. SDM denkt kennelijk dat ook Meulenbelt c.s. werkzaam zijn in de geest van verzetskrant Het Parool.

In mei schreef ik dat SDM brainstormde over proefprocessen om beperkingen op het dragen van de hoofddoek op te heffen. Aanleiding was een uitspraak van het Europese Hof, dat werkgevers onder strenge voorwaarden het recht geeft om de hoofddoek te weren. SDM, Open Society Foundations en de Clara Wichmannstichting organiseerden daarover een “legal expert meeting” bij de Universiteit van Amsterdam. In mijn blog noemde ik de organisaties van de Moslimbroeders die deze hoofddoeklobby mede hebben opgezet.

Onderonsje op een OSF-bijeenkomst in Barcelona. Links Linda Sarsour, rechts Julie Pascoët.

Eigeman heeft diverse deelnemers aan deze bijeenkomst op de hoogte gebracht van de nieuwe subsidieronde. Zo werd de Belgische Julie Pascoët getagd. Zij was voorheen actief bij Islamic Relief (Moslimbroeders) en de Europese jongerenorganisatie FEMYSO (Moslimbroeders) en zit nu in de leiding van de Europese antiracisme-organisatie ENAR, die onder sterke invloed staat van de Moslimbroeders.

Eigeman tagde ook andere deelnemers zoals Nawal Mustafa (Clara Wichmannfonds, Amnesty International), Maryam H’Madoun (Baas Over Eigen Hoofd, Open Society Justice Initiative). Ali Agayev (NIDA Rotterdam), Anniek de Ruijter (Clara Wichmannfonds) en Jelle Klaas (Internationale Socialisten, Public Interest Litigation Project).

In mijn blog over de hoofddoeklobby verbaasde ik me dat zichzelf progressief en feministisch noemende organisaties als SDM, OSF en Clara Wichmann steun verlenen aan initiatieven vanuit conservatief-religieuze hoek. Maar bij SDM verbaas ik me ondertussen nergens meer over, sinds het geestelijk erfgoed van Het Parool is verworden tot een speeltuin voor activisten.

Meer artikelen over Stichting Democratie en Media, ook van andere auteurs, vindt u bij ThePostOnline.